Prim-ministrul Victor Ponta a fost întrebat dacă preşedintele Traian Băsescu ar fi putut invoca dreptul de veto la Consiliul European pentru a obţine mai multe fonduri alocate României.
„Singură, doar România, nu putea să invoce dreptul de veto, dar România până în noiembrie a fost într-un grup, al Prietenilor Coeziunii de unde s-a desprins pe ideea că preşedintele Băsescu are o relaţie foarte bună cu marii Europei şi o să obţină mai mult. Eu nu ştiu cât obţineam în plus faţă de preşedinte dacă participam, că e o simplă speculaţie, mai puţin nu obţineam sigur – că noi nu am obţinut nimic faţă de noiembrie. Deci mai puţin faţă de nimic nu puteam să obţin, că puteam să obţin mai mult…asta istoria nu se scrie cu dacă şi cu parcă”, a declarat premierul Ponta, potrivit Mediafax.
Premierul a mai susţinut că mandatul lui Traian Băsescu se termină anul viitor, însă în ceea ce priveşte efectele reducerii bugetului alocat României cu nouă miliarde de euro efectele se vor vedea ulterior.
„Cred că unul dintre premieri a spus un lucru pe care toată lumea îl gândeşte: dacă cel care era satisfăcut şi mulţumit era prim-ministrul Marii Britanii, domnul Cameron, care a venit cu ideea să tăiem din bani şi să fie cât mai puţini bani, înseamnă că toţi ceilalţi 26 plus Croaţia au pierdut. Ce m-a supărat este şi că am pierdut foarte multe…şi bani şi condiţii favorabile, care erau trecute în proiectul iniţial al Comisiei Europene, întocmit de preşedintele Barroso, şi să mai prezinţi chestia asta ca o victorie…nimeni nu a prezentat-o cu excepţia primului-ministru britanic. Nu are cum să câştige şi primul-ministru britanic, care a zis să tăiem bani şi guvernul României sau România, care sigur a pierdut faţă de ceea ce trebuia să primească”, a mai comentat premierul Ponta.
Preşedintele a anunţat vineri, în urma întrunirii Consiliului European, că România va beneficia în perioada 2014-2020 de un buget din partea UE de 39,8 miliarde de euro, cu 18% mai mare faţă de perioada 2007-2013. Potrivit preşedintelui, fondurile europene vor putea fi cheltuite până în anul 2023.
Traian Băsescu a mai spus că că „a fost greu”, dar i-a plăcut, considerând că şi-a făcut datoria, împreună cu toată echipa care l-a însoţit.
„Eu mulţumesc nu numai echipei care m-a însoţit, ci şi partenerilor din Consiliul European. Vă pot spune că a fost greu, dar mi-a plăcut. Eu, personal, sunt mulţumit. Faţă de ce se putea, sunt mulţumit. Cred că şi eu şi cei care m-au însoţit ne-am făcut datoria, dar fiecare la locul lui: eu politic, ei tehnic, dar ne-am făcut-o”, a spus preşedintele.
Imediat după anunţul lui Traian Băsescu de vineri seara, de la Bruxelles, premierul Victor Ponta a comentat că alocarea bugetului de 39 de miliarde de euro pentru România din partea Bruxelles-ului este un mare eşec. Potrivit premierului, rezultatul discuţiilor din cadrul Consiliului European aduc şi „moartea legendei” de „mare negociator” a lui Traian Băsescu.
„Preşedintele prezintă în culori frumoase ceea ce e o realitate. România a avut 48 miliarde, ceea ce era foarte puţin faţă de alte ţări. Restul e PR. E prezentarea unui eşec ca fiind ceva ce nu e foarte rău. O să pierdem cu toţii din aceste 9 miliarde. Plus foarte multe lucrui tehnice, s-a reduc prefinanţarea, co-finanţarea. E păcat şi e foarte rău pentru România. E şmecheria de PR a preşedintelui să intre în detalii pe care mulţi oameni nu le cunosc. Eu le cunosc. România a avut în 2007-2013 ca şi Bulgaria cea mai mică alocare. Când s-au propus 48 de miliarde, tocmai asta a fost ideea, că România a avut foarte puţin. Nu a fost făcută pentru că nu aveam ce să facem cu banii. Apoi s-au tăiat 9 miliarde de la România, 9 miliarde din 40 de miliarde cât s-au tăiat în total”, a declarat Victor Ponta.
Liderii UE au ajuns la un consens pe buget vineri seara, după zeci de ore de negocieri intense: 960 miliarde de euro, prima scădere bugetară din istorie.