Cele două propuneri – Marcu Nicu şi Nica Miron – au fost aprobate în unanimitate de comisiile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, reunite în şedinţă comună luni. Cele două posturi au devenit vacante în urma deciziei Curţii Constituţionale din 10 iulie 2014, prin care a fost declarată neconstituţională numirea a doi consilieri de conturi, numiţi de Parlament, al căror mandat urma să înceapă la data de 15 octombrie 2014, mandatul având o durată de 9 ani.
Deputatul PNL Tinel Gheorghe a anunţat, în plen, că liberalii nu vor vota cele două propuneri, pentru că „nu este corect” ca acestea să aparţină PSD. „În primul rând, dezbaterile din comisiile reunite de astăzi au fost un fiasco. Preşedintele comisiei de buget finanţe din Senat n-a fost prezent, nu a existat cvorum, şi în al doilea rând, politic discutând, din cele două posturi noi considerăm că unul trebuia să aparţină opoziţiei, pentru că aşa este corect. De când PSD-ul a venit la guvernare, invocă principiul majorităţii şi ocupă toate posturile, toate locurile care se vacantează. În concluzie, nu susţinem şi nu votăm aceste două propuneri”, a spus Tinel Gheorghe.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a dorit să-l citeze pe fostul lider al deputaţilor PDL, Mircea Toader, argumentând că în legea Curţii de Conturi nu este stabilită obligaţia grupurilor parlamentare de a împărţi politic nominalizările.
„Domnule preşedinte, vă aduc aminte: Când v-aţi urcat prima oară pe acel scaun ca preşedinte aţi spus ‘nu vom face cum au făcut alţii dinainte’. Faceţi mai rău decât am făcut noi! V-am solicitat întotdeauna să mergeţi cu o modalitate de comportare civilizată şi corectă în Parlament. O ţineţi aşa, n-o să se mai termine niciodată. Deci rugămintea mea este să ţinem cont de ceea ce spunem şi, dacă mă citaţi întotdeauna, citaţi-mă şi când am făcut lucruri bune”, a replicat de la microfon Mircea Toader.
„V-am dat cuvântul că v-am pronunţat numele”, a răspuns Zgonea.
Liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu, a reamintit că nu este vorba despre posturi noi, ci de două nominalizări făcute în urma unei decizii a Curţii Constituţionale. „Nu o să fac neapărat recurs la memorie, deşi ar trebui să ne reamintim în ce condiţii au plecat 6 locuri deodată la Curtea Conturi, numai la PNL. Şi sunt încă la dumnealor. PSD-ul nu are decât 4 în momentul ăsta. Dar, discutând despre cele două posturi pe care le disputăm astăzi, de controlor la Curtea de Conturi, vă reamintesc că există un protocol al liderilor de grup, semnat în noiembrie anul trecut, când s-au discutat prima dată aceste două posturi, pentru că nu e vorba de posturi noi, ci care se repun în votul Parlamentului în urma deciziei CCR. Cele două posturi reveneau PSD. Nu am făcut decât un gest de reparaţie”, a susţinut Neacşu.
Cele două propuneri urmează să primească votul final al plenului celor două Camere ale Parlamentului.