Liderul grupului PMP, Eugen Tomac, a solicitat retrimiterea la comisia de specialitate a proiectului care avea raport de respingere. În urma votului exprimat electronic, 69 de deputați au fost pentru retrimitere la comisie, iar 64 împotrivă, fiind înregistrată o abținere.
Viceliderul grupului PSD, Ioan Munteanu, a cerut reluarea votului pe motiv că sunt „nemulțumiri”.
„A existat o interpretare greșită din partea unor colegi, sunt colegi care nu au reușit să voteze. Uitați-vă la câți sunt prezenți și la câți au votat”, a argumentat deputatul PSD Doina Pană solicitarea de reluare a votului.
Propunerea de reluare a votului a fost criticată de reprezentanții PMP, PNL și USR.
„Un vot odată dat trebuie respectat”, a susținut Tomac, în timp ce Eugen Nicolăescu (PNL) a spus că nu există nicio prevedere regulamentară pentru reluarea votului.
În final, vicepreședintele Camerei Rovana Plumb (PSD), care conducea ședința, a anunțat că există o problemă tehnică și că, din punct de vedere procedural, retrimiterea la comisie a proiectului a fost respinsă.
„Avem o problemă tehnică. Sunt 139 de prezenți, 69 au votat pentru, deci 64 împotrivă, avem o abținere și 5 persoane care nu votează. Stimate colege și colegi, pentru a fi întors la comisie ar fi trebuit să fie 70 de voturi pentru. Deci, rugămintea mea — să înțelegem că pentru a putea fi retrimisă la comisie această inițiativă legislativă aveam nevoie de 70 de voturi pentru, deci propunerea nu a întrunit numărul de voturi necesar”, a explicat Rovana Plumb.
După ședința de plen, Eugen Tomac a criticat decizia, arătând că PSD a făcut „abuz de statutul pe care îl are”.
„PSD face ce știe mai bine. Au făcut abuz de statutul pe care îl au și anume să nu țină cont de votul pe care l-au dat colegii astăzi și anume ca legea pe care am dezbătut-o să se întoarcă la comisie. 69 de colegi au votat pentru retrimiterea la comisii, 64 împotrivă și o abținere. Din acest punct de vedere credem că semnalul pe care îl dă PSD și ceilalți din Parlament este un semnal extrem de prost, pentru că societatea românească are nevoie de cei 4 milioane de cetățeni care locuiesc peste hotare și care, în mod constant, sunt umiliți de PSD, exact cum au făcut și astăzi”, a declarat Eugen Tomac.
La rândul său, deputatul PMP Robert Turcescu a spus că PSD-ului nu îi convine sistemul de vot cu cartele.
„Astăzi a fost a treia zi din actuala sesiune legislativă în care am putut vota cu ajutorul cartelelor de vot, un sistem care asigură o transparență mai mare și o contabilizare mult mai bună a voturilor. PSD ne-a dovedit astăzi, prin vocea Rovanei Plumb, cea care a condus ședința Camerei Deputaților, că nu îi convine acest sistem de vot cu cartele, un sistem care a costat 500.000 de euro din banii contribuabililor”, a spus Turcescu.
Rovana Plumb a afirmat, la rândul său, că a existat „o problemă tehnică”.
„Avem o problemă tehnică. Sunt 139 de prezenţi, 69 au votat pentru, deci 64 împotrivă, avem o abţinere şi 5 personane care nu votează. Stimate colege şi colegi, pentru a fi întors la Comisie ar fi trebuit să fie 70 de voturi pentru. Deci, rugămintea mea să înţelegem că pentru a putea fi retrimisă la comisie această iniţiativă legislativă aveam nevoie de 70 de voturi pentru, deci propunerea nu a întrunit numărul de voturi necesar”, a punctat deputatul PSD.
Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, care are raport de respingere din partea comisiei, urmează să fie supusă votului final în ședința de marți.