Dr. Mihai Craiu spune că riscul ca un copil să contracteze noul coronavirus este de trei ori mai mică decât în cazul adulţilor. Totuşi, ei pot fi purtători, putând infecta persoane aflate în grupele de risc.
„Din punct de vedere medical, copiii au o susceptibilitate mai mică privind infecția la noul coronavirus. Există dovezi că probabilitatea ca un copil să se infecteze în aceleași condiții de contact e de trei ori mai mică decât a unui adult. De aceea există un gram de optimism. Deci vârsta este un factor de risc, cu cât este mai înaintată cu atât riscul este mai mare. Deci nu de copii îmi este frică. Ei pot să fie purtători”, explică medicul Mihai Craiu.
Medicul pediatru atrage atenţia asupra faptului că elevii nu pot fi ţinuţi la distanţă unul de altul în pauzele de la şcoală.
„Vorbitul tare, la un metru și jumătate sau mai mult, nu este foarte sigur, mai ales dacă nu purtăm mască, iar copiii nu stau departe unul de celălalt, stau foarte aproape. La școală s-a observat că problema cea mai mare este pauza. Acolo sunt cele mai multe contacte de la distanță mică. Trebuie urmărite exemple din țări asiatice. Există exemplul țărilor nordice unde s-a protestat pe marginea deschiderii școlilor. Ar trebui ascultați experții epidemiologi”, adaugă specialistul pediatru, potrivit sursei citate.