Distribuitorii de energie cer compensarea parțială a prețului energiei necesare pentru funcționarea rețelelor. Consumul propriu al rețelelor electrice înseamnă costuri mult mai mari, cauzate de scumpirea energiei în piață, care nu sunt încă recunoscute de stat în facturi, pentru că asta ar însemna scumpiri și mai mari. Operatorii de distribuție, care ajung să funcționeze în pierdere și s-au împrumutat de miliarde de lei la bănci, cer statului să le compenseze și lor o parte din costul energiei, pentru că altfel nu mai au bani să asigure funcționarea rețelei, scrie ECONOMICA.NET.
Reprezentanții companiilor de distribuție a energiei electrice au prezentat Guvernului o solicitare referitoare la compensarea parțială de către stat a costurilor, nerecunoscute în tarife, pe care le au cu achiziția de energie electrică necesară consumului propriu tehnologic (CPT) al rețelelor, potrivit unor surse apropiate situației.
Propunerea a fost făcută în mai multe rânduri, și, potrivit surselor ECONOMICA.NET, a fost reiterată la ultima întrunire a acelui comitet interministerial pe probleme de energie, prezidat chiar de premier.
Citeşte şi Furnizori de energie electrică şi gaze naturale, amendaţi de ANRE cu 2,6 milioane lei
Concret, distribuitorii au cerut o schemă prin care să fie compensați pentru diferența între costul de achiziție a energiei pentru CPT recunoscut de ANRE și costul lor de achiziție real. În acest sens, bugetul de stat, prin Ministerul Energiei, ar urma să compenseze 80% din această diferență prin plăți directe către operatorii de distribuție titulari de licență, cu verificarea de către ANRE a sumelor.
Pentru restul de 20%, companiile de distribuție acceptă eșalonarea pe viitor, prin noile valori ale tarifelor de distribuție care ar urma să le fie aprobate de către ANRE.
Citeşte mai mult pe ECONOMICA.NET