Afirmațiile despre un atac asupra convoiului de mașini ale lui Putin care se aflau pe traseu către rezidența prezidențială au fost prima dată publicate pe un canal Telegram pe 14 septembrie și au fost ulterior transmise de tabloidul britanic The Sun.
Întrebat dacă acele relatări au o bază factuală, reprezentantul lui Putin a spus pentru TASS: „Nu”.
Într-un alt caz de la sfârșitul lunii mai, un înalt oficial de securitate din Ucraina spunea că Vladimir Putin ar fi fost ținta unei tentative de asasinat. Kirilo Budanov, șeful direcției serviciilor de informații din cadrul Ministerului Apărării ucrainean, a declarat pentru o publicație locală din Ucraina că tentativa a avut loc după începutul invaziei.
Kremlinul a afirmat marţi că nu există nicio discuţie despre mobilizare la nivel naţional în Rusia pentru a susţine campania militară din Ucraina, la câteva zile după ce o contraofensivă surpriză a forţelor ucrainene a alungat ruşii din aproape întreaga regiune Harkov (nord-estul Ucrainei), transmite Reuters.
”Pentru moment nu, nu există o discuţie despre asta”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, răspunzând unei întrebări adresate de un parlamentar rus cu privire la mobilizare.
În legătură cu criticile la adresa conducerii ţării, exprimate de comentatori naţionalişti care au cerut mobilizarea, Peskov a spus că acesta este un exemplu de ”pluralism” şi că ruşii în ansamblul lor continuă să îl sprijine pe preşedintele Vladimir Putin.
”Ruşii îl sprijină pe preşedinte şi acest lucru este confirmat de dispoziţia oamenilor. Oamenii sunt strâns uniţi în jurul deciziilor şefului statului. Referitor la celelalte puncte de vedere, la puncte de vedere critice, atât timp cât ele rămân în interiorul legii, acesta este pluralismul, dar linia este foarte, foarte subţire, oricine trebuie să aibă foarte mare grijă aici”, a afirmat el.