DNA: Alţi bani au fost găsiţi în cabinetul medicului militar. A recunoscut că sunt „atenţii”

Procurorii anticorupţie au descoperit cu ocazia flagrantului organizat în cabinetul medicului militar Iancu Mocanu, reţinut marţi, mai multe sume de bani, despre care inculpatul a declarat că sunt "atenţii" din partea aparţinătorilor bolnavilor pe care i-a operat în cursul ultimelor 30 de zile şi că, într-un caz, banii erau păstraţi pentru ca, în eventualitatea unui deces, să fie restituiţi. Medicul a fost denunţat de un bărbat aflat în închisoare şi de către cumnata unui pacient.
Iulian Tudor
24 sept. 2013, 12:13
DNA: Alţi bani au fost găsiţi în cabinetul medicului militar. A recunoscut că sunt

„Solicitându-i-se inculpatului Iancu Mocanu să declare dacă mai deţine şi alte valori sau sume de bani, acesta a scos din compartimentul din mijloc al dulapului poziţionat în spatele biroului său o borsetă din piele, de culoare neagră, în care a declarat că deţine mai multe sume de bani, având ca provenienţă atenţii din partea aparţinătorilor bolnavilor pe care i-a operat în cursul ultimelor 30 de zile”, se arată în referatul procurorilor DNA cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile a lui Iancu Mocanu, şef secţie Chirurgie Cardiovasculară II la Centrul Clinic de Urgenţă de Boli Cardiovasculare al Armatei „Vasile Cândea”, pentru luare de mită, potrivit Agerpres.

Astfel, anchetatorii au procedat la identificarea sumelor de bani aflate în interiorul a trei plicuri din borseta menţionată. Potrivit referatului, într-un plic a fost găsită suma de 500 de lei, despre care inculpatul a declarat că a primit-o luni dimineaţă de la soţia unui pacient operat săptămâna anterioară, când a mai primit suma de aproximativ 4.000 de lei, pe care i-a împărţit echipei medicale împreună cu care a realizat intervenţia chirurgicală.

În alt plic erau 6.700 lei, despre care inculpatul a spus că i-a primit de la soţia pacientului pe care l-a operat în urmă cu circa trei săptămâni.

„Suma totală primită a fost de 7.000 de lei, din care inculpatul a declarat că a mai luat, de-a lungul timpului, 300 de lei. Inculpatul a arătat că suma de 6.700 o păstra, având în vedere evoluţia stării de sănătate a pacientului, susţinând că în eventualitatea unui deces ar fi restituit-o soţiei acestuia. Inculpatul a precizat că această sumă a fost o atenţie din partea soţiei pacientului drept mulţumire pentru actul medical al întregii echipe. Prin prisma atribuţiilor de serviciu, obligaţiilor medicale, dar şi a celor pe linie medicală, inculpatul a precizat că suma era una necuvenită şi contrară prevederilor legale. Inculpatul a declarat că nu a pretins această sumă”, susţin procurorii în document.

În al treilea plic era suma de 6.200 de lei, despre care Iancu Mocanu a precizat că este de la mai mulţi pacienţi pe care i-a operat în cursul ultimei luni.

Anchetatorii susţin că medicul a declarat cu acelaşi prilej că a primit sume de bani de la toţi pacienţii pe care i-a operat în ultima lună şi că nu poate preciza exact numele pacienţilor de la care a primit bani şi cuantumul acestora.

„În aceeaşi borsetă a fost identificat un portmoneu din piele, de culoare negru, în care a fost identificată suma de 650 de lei (…), despre care inculpatul a arătat că sunt bani de buzunar, pentru cheltuieli curente, şi care provin din veniturile proprii – salariu. În momentul în care s-a trecut la percheziţionarea unui dulap din biroul inculpatului, acesta din urmă a scos din compartimentul din mijloc, de pe o poliţă, un plic de culoare alb, în care s-a identificat suma de 3.100 lei. Inculpatul a declarat că această sumă a primit-o în urmă cu o săptămână de la fiica pacientei asupra căreia a încercat să facă o intervenţie chirurgicală pe cord, însă această intervenţie nu s-a putut realiza datorită patologiei asociată a pacientei. (…) Inculpatul a precizat că intenţiona să returneze această sumă de bani fiicei pacientei, cu care nu s-a mai întâlnit de la data remiterii banilor, aceasta locuind în mun. Constanţa. De asemenea, acesta precizează că a comunicat telefonic cu o altă fiică a pacientei, care locuieşte în Spania în cursul săptămânii anterioare”, se mai arată în referatul DNA.

Procurorul apreciază în referat că materialul probator administrat evidenţiază existenţa unor probe certe că lăsarea inculpatului în libertate prezintă un pericol social concret pentru ordinea publică, pericol ce rezultă atât din natura şi gravitatea faptei comise (infracţiune de corupţie săvârşită şi în urma căreia a obţinut sume importante de bani), din împrejurările şi modalităţile de săvârşire (profitând de calitatea sa de medic), cât şi din scopul urmărit de inculpat (obţinerea de foloase materiale necuvenite cu titlu de mită).

„Exercitarea cu bună credinţă a profesiei de medic constituia pentru inculpat o obligaţie, şi nu o opţiune personală grevată de un scop ilicit iniţial propus al obţinerii unor sume necuvenite. (…) Veniturile modeste realizate de pacientul martor în cauză nu au constituit un impediment pentru inculpatul Mocanu de a pune în aplicare şi a duce la bun sfârşit o rezoluţie infracţională reprobabilă şi în contradicţie cu exercitarea unei profesii nobile cum este aceea de medic. (…) Mai adăugăm că întreaga atitudine şi conduită profesională a inculpatului Mocanu Iancu faţă de pacient concretizată în amânarea unei intervenţii chirurgicale urgente de specialitate ar fi putut avea consecinţe majore asupra stării de sănătate a acestuia, iar condiţionarea actului medical de remitere a sumei de bani menţionate evidenţiază pericolul social concret”, susţine DNA.

Sursa citată adăugă că rezoluţia infracţională a medicului nu a fost una singulară, sumele de bani identificate în biroul acestuia la momentul constatării faptei impunând continuarea cercetărilor pentru săvârşirea unor fapte de corupţie similare.

„Modul în care inculpatul Mocanu a relatat cum urmau să fie împărţiţi banii (a se vedea suma de 2.000 de euro constatată în procedură flagrantă) denotă evident rezoluţia infracţională preexistentă, scopul ilicit iniţial propus, manifestat în pretinderea sumei, acceptarea ofertei anterior remiterii sumei şi, nu în ultimul rând, primirea acesteia. Imaginile captate în mediul ambiental cu prilejul remiterii sumei de bani scot în evidenţă mulţumirea inculpatului după primirea banilor”, se mai precizează în referat.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Orașul impresionant care se află pe două continente. Are o istorie bogată și multe obiective turistice
Capital.ro
Alimentul care te lasă fără permis. Nu ai voie să-l mănânci dacă te urci la volan
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Basmul lui Harry și al lui Meghan a luat sfârșit. Doar atât au rezistat
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Patru șoferi și-au primit înapoi permisele după ce rezultatele testelor antidrog au fost infirmate. După 48 de ore, aceștia și-au recăpătat dreptul de a conduce
Capital.ro
Amendă de 825 de lei. Greșeala pe care polițiștii nu o mai iartă. S-a schimbat legea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Minge de foc traversează cerul deasupra Statuii Libertății, provocând panică și investigații ample
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'