Direcţia Naţională Anticorupţie susţine că prin ordinele procurorului general de încetare a delegării celor doi procurori – Lucian Papici şi Mariana Alexandru – din funcţiile de conducere ale Secţiei de combatere a corupţiei nu au fost aduse la cunoştinţa conducerii DNA motivele care au stat la baza acestei dispoziţii, iar pentru delegarea Iulianei Bendeac şi a lui Viorel Cerbu nu a fost solicitată în prealabil recomandarea prevăzută expres de dispoziţiile din Regulamentul de ordine interioară al Direcţiei.
DNA arată într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei că, potrivit dispoziţiilor art.8 lit.c din Regulamentul de ordine interioară al DNA, aprobat prin Ordinul nr. 2184/C/2006 al Ministrului Justiţiei, se prevăd următoarele: „Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie îndeplineşte următoarele atribuţii: I) recomandă procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie delegarea procurorilor la Direcţia Naţională Anticorupţie”.
„Pentru delegarea procurorilor Iuliana Bendeac şi Viorel Cerbu nu a fost solicitată în prealabil recomandarea prevăzută expres de dispoziţiile menţionate”, susţine DNA.
Sursa citată precizează că prin ordinele procurorului general al PÎCCJ de încetare a delegării celor doi procurori din funcţiile de conducere ale Secţiei de combatere a corupţiei, nu au fost aduse la cunoştinţa conducerii DNA motivele care au stat la baza acestei dispoziţii.
„Activitatea profesională a procurorilor şefi, a căror delegare a fost încetată prin ordinul procurorului general al PÎCCJ, s-a remarcat prin rigoare şi rezultate remarcabile şi nu există motive care să justifice încetarea exercitării funcţiilor de conducere”, se mai spune în comunicat.
DNA susţine că miercuri, la ora 17.00, au fost transmise direcţiei ordinele procurorului general prin care s-a dispus, începând cu data de 2 octombrie, încetarea delegării lui Lucian Papici din funcţia de procuror şef al Secţiei de combatere a corupţiei, delegare ce fusese dispusă în 23 septembrie de şeful MP.
De asemenea, s-a dispus, începând cu aceaşi dată, încetarea delegării Marianei Alexandru din funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei de combatere a corupţiei a DNA.
Începând de miercuri, prin ordin al procurorul general, s-a dispus delegarea Iulianei Bendeac în funcţia de procuror şef al Secţiei de combatere a corupţiei şi a lui Viorel Cerbu în funcţia de procuror şef adjunct al aceleiaşi secţii.
Şeful Secţiei I din DNA, Lucian Papici, a cărui delegare pe funcţie a fost reînnoită acum o săptămână, şi-a încetat miercuri mandatul la conducerea secţiei I DNA, potrivit România TV.
Miercuri, la ora 17.09, procurorul general Tiberiu Niţu a informat Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), printr-un fax, că delegarea lui Papici ca şef al Secţiei I din DNA încetează cu 2 octombrie. Încetarea delegării lui Papici la şefia Secţiei I din DNA a venit după ce procurorul a finalizat ancheta în dosarul privind frauda de la referendumul privind demiterea preşedintelui României, în care inculpat este vicepremierul Liviu Dragnea.
În urmă cu o săptămână, Tiberiu Niţu îi prelungise lui Papici delegarea în funcţia de conducere cu încă trei luni, la cererea procurorului-şef al DNA, Laura Kovesi.
Tot miercuri, Tiberiu Niţu a semnat şi revocarea delegării adjunctului şefului secţiei I, Mariana Alexandru, acesta şi Lucian Papici urmând să activeze ca simpli procurori la DNA. Prin decizia procurorului general, în locul lui Papici a fost delegată în funcţie Iuliana Bendeac, iar în locul Marianei Alexandru a fost numit procurorul Viorel Cerbu.
Procurorul Lucian Papici este cel care a finalizat urmărirea penală în dosarul referendumului în care este cercetat vicepremierul Liviu Dragnea. Papici a apucat să trimită dosarul lui Dragnea către procurorul-şef al DNA, Codruţa Kovesi, aceasta urmând să dea avizul de legalitate al dosarului, înainte de trimiterea acestuia către instanţa de judecată.