DNA: 240 de persoane, părţi civile în dosarul Colectiv în care sunt anchetaţi pompierii ISU

Direcția Națională Anticorupție (DNA) precizează că, până în prezent, în dosarul referitor la anchetarea pompierilor privind tragedia de la Clubul #Colectiv, procedura de introducere ca părți civile s-a realizat pentru un număr total de peste 240 de persoane.
Alina Costache
09 sept. 2016, 12:46
DNA: 240 de persoane, părţi civile în dosarul Colectiv în care sunt anchetaţi pompierii ISU

„Au fost audiate, până în acest moment, peste 140 de persoane ce au avut calitate fie de persoană vătămată, părți civile fie ca victime, fie ca succesori în drepturi ai celor decedați. Tuturor acestor persoane, prin întocmirea unor procese verbale, le-a fost adus la cunoștință obiectul cauzei, stadiul cercetărilor, a fost reținută calitatea în care doresc să participe în procesul penal, drepturile și obligațiile procesuale. Pentru un număr de peste 100 de persoane, constituite sau nu părți civile dar având calitate de persoane vătămate în cauză care, din motive obiective nu s-au putut prezenta fiind anterior citate, procedura de comunicare a obiectului cauzei, stadiul cercetărilor, a drepturilor și obligațiilor procesuale s-a realizat prin apărătorii aleși. Până la acest moment, procedura de introducere în cauză ca părți civile s-a realizat pentru un număr total de peste 240 persoane„, arată DNA, într-un răspuns transmis, vineri, la solicitarea AGERPRES.

CITEŞTE ŞI Cei 5 copii ai femeii de serviciu, care a murit în Colectiv, nu au primit casa promisă şi vor rămâne şi fără ajutor financiar.

DNA reamintește că, urmare a deciziei din 15 februarie a Curții Militare de Apel București, prin care s-a dispus restituirea cauzei, la 7 martie, procurorii militari din DNA au reluat urmărirea penală, inclusiv refacerea rechizitoriului și identificarea tuturor persoanelor vătămate, victimelor și succesori în drepturi ale acestora.

Sursa citată menționează că, în acest dosar, alte 15 persoane nu s-au prezentat deși au fost citate de două ori, la date succesive.

„În perioada imediat următoare, activitățile procedurale și procesuale vor continua cu alte persoane care au fost deja citate.
La cererea procurorilor au fost întocmite un raport de constatare criminalistică și un raport de constatare tehnico — științifică. Obiectivele și concluziile acestor rapoarte nu pot fi comunicate, în acest moment, conform art. 12, alin. 1 lit. e) din Legea 544/2001. Conform Deciziei nr. 4 din 15.02.2016 a Curții Militare de Apel București, în cauză urmează a fi readministrate și probele testimoniale din faza urmăririi penale desfășurată anterior restituirii”, se mai spune în răspunsul DNA.

Martor din Dosarul Colectiv, audiat luni la DNA: Ce declaraţie a dat în faţa procurorilor

În prezent, anchetatorii desfășoară proceduri judiciare de comunicare cu privire la obiectului cauzei, stadiul cercetărilor, drepturilor și obligațiilor procesuale cu persoanele — victime sau părți civile—, care se află în străinătate, indiferent dacă sunt cetățeni români sau străini.

„În niciuna dintre situații nu s-a impus solicitarea unor comisii rogatorii în statele ale căror cetățeni au fost victime sau persoane vătămate în incendiul produs în clubul ‘Colectiv’, deoarece procedura de aducere la cunoștință a obiectului cauzei, stadiului cercetărilor, a drepturilor și obligațiilor procesuale se realizează în conformitate cu prevederile art. 197 alin 1, 2 și 3 din, art. 198 alin. 1 și art. 200 alin. 1 din Legea 302/2004 și în considerarea aplicării dispozițiilor regăsite în cuprinsul art. 52 alin. 1 și 2 din Convenția de aplicarea a acordului de la Schengen din 14 iunie 1985 privind eliminarea graduală a controalelor la frontierele comune, Schengen, 19.06.1990, respectiv ale prev. art. 5 alin. 1 și 3 din Convenția din 2000 adoptată de Consiliu în conformitate cu Articolul 34 din Tratatul Uniunii Europene, privind asistența judiciară reciprocă în materie penală dintre Statele Membre ale Uniunii Europene”, mai precizează DNA.

Mama unui tânăr mort în incendiul din Colectiv, despre mesajele de dincolo de moarte. Ţi se ridică părul pe tine când auzi aşa ceva

În 15 februarie, Curtea Militară de Apel a decis să retrimită la DNA dosarul în care doi pompieri de la ISU București sunt acuzați că au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privința respectării normelor PSI.

În urma deciziei instanței, procurorii trebuie să refacă rechizitoriul, după ce judecătorii militari au constatat mai multe nereguli în legătură cu introducerea în dosar a părților vătămate și a părților responsabile civilmente și încălcarea dreptului la apărare în cazul unuia dintre pompieri, Antonina Radu.

De asemenea, judecătorii au decis înlăturarea de la dosar a probelor administrate de procurori prin încălcarea dreptului la un proces echitabil.

Pe 25 ianuarie, pompierii George Matei și Antonina Radu, dar și Ministerul Afacerilor Interne au ridicat la Tribunalul Militar București, instanța de fond, mai multe excepții privind legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală în dosarul întocmit de DNA. Excepțiile au fost respinse de judecătorii militari, însă au fost admise ulterior de Curtea Militară de Apel.

George Matei și Antonina Radu, inspectori la ISU București cu gradul de căpitan, au fost trimiși în judecată de DNA pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Orașul din România în care se găsește cea mai veche fabrică din țară. Uzina e departe de strălucirea de altădată și are dificultăți financiare
Capital.ro
Reguli noi pentru gunoi. Devine obligatoriu de la 1 Mai. Rezidenții trebuie să obțină un card de la primărie
Playtech.ro
Cum a fost fotografiat Ilie Bolojan la înmormântarea Papei Francisc! Imaginile vorbesc de la sine, a fost surprins...
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Peripețiile unor interlopi din Moldova, în pelerinaj la Muntele Athos. „Se auzeau lupii, coioții”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Colțul de rai ascuns din România. O comoară neprețuită de care puțini știu
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Anunț de ultimă oră pentru pensionari. Câți bani vei primi la pensie în funcție de data nașterii și stagiul complet de cotizare
Cancan.ro
Obiect din România, pus în sicriul Papei Francisc. Ce este, de fapt: 'Rămâne… până în ziua de apoi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor a murit. Este doliu în televiziune. A cucerit milioane de telespectatori
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Pensii care trebuie înapoiate. Patru noi situații în care pensionarii sunt obligați să returneze banii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte