DNA: 240 de persoane, părţi civile în dosarul Colectiv în care sunt anchetaţi pompierii ISU

Direcția Națională Anticorupție (DNA) precizează că, până în prezent, în dosarul referitor la anchetarea pompierilor privind tragedia de la Clubul #Colectiv, procedura de introducere ca părți civile s-a realizat pentru un număr total de peste 240 de persoane.
Alina Costache
09 sept. 2016, 12:46
DNA: 240 de persoane, părţi civile în dosarul Colectiv în care sunt anchetaţi pompierii ISU

„Au fost audiate, până în acest moment, peste 140 de persoane ce au avut calitate fie de persoană vătămată, părți civile fie ca victime, fie ca succesori în drepturi ai celor decedați. Tuturor acestor persoane, prin întocmirea unor procese verbale, le-a fost adus la cunoștință obiectul cauzei, stadiul cercetărilor, a fost reținută calitatea în care doresc să participe în procesul penal, drepturile și obligațiile procesuale. Pentru un număr de peste 100 de persoane, constituite sau nu părți civile dar având calitate de persoane vătămate în cauză care, din motive obiective nu s-au putut prezenta fiind anterior citate, procedura de comunicare a obiectului cauzei, stadiul cercetărilor, a drepturilor și obligațiilor procesuale s-a realizat prin apărătorii aleși. Până la acest moment, procedura de introducere în cauză ca părți civile s-a realizat pentru un număr total de peste 240 persoane„, arată DNA, într-un răspuns transmis, vineri, la solicitarea AGERPRES.

CITEŞTE ŞI Cei 5 copii ai femeii de serviciu, care a murit în Colectiv, nu au primit casa promisă şi vor rămâne şi fără ajutor financiar.

DNA reamintește că, urmare a deciziei din 15 februarie a Curții Militare de Apel București, prin care s-a dispus restituirea cauzei, la 7 martie, procurorii militari din DNA au reluat urmărirea penală, inclusiv refacerea rechizitoriului și identificarea tuturor persoanelor vătămate, victimelor și succesori în drepturi ale acestora.

Sursa citată menționează că, în acest dosar, alte 15 persoane nu s-au prezentat deși au fost citate de două ori, la date succesive.

„În perioada imediat următoare, activitățile procedurale și procesuale vor continua cu alte persoane care au fost deja citate.
La cererea procurorilor au fost întocmite un raport de constatare criminalistică și un raport de constatare tehnico — științifică. Obiectivele și concluziile acestor rapoarte nu pot fi comunicate, în acest moment, conform art. 12, alin. 1 lit. e) din Legea 544/2001. Conform Deciziei nr. 4 din 15.02.2016 a Curții Militare de Apel București, în cauză urmează a fi readministrate și probele testimoniale din faza urmăririi penale desfășurată anterior restituirii”, se mai spune în răspunsul DNA.

Martor din Dosarul Colectiv, audiat luni la DNA: Ce declaraţie a dat în faţa procurorilor

În prezent, anchetatorii desfășoară proceduri judiciare de comunicare cu privire la obiectului cauzei, stadiul cercetărilor, drepturilor și obligațiilor procesuale cu persoanele — victime sau părți civile—, care se află în străinătate, indiferent dacă sunt cetățeni români sau străini.

„În niciuna dintre situații nu s-a impus solicitarea unor comisii rogatorii în statele ale căror cetățeni au fost victime sau persoane vătămate în incendiul produs în clubul ‘Colectiv’, deoarece procedura de aducere la cunoștință a obiectului cauzei, stadiului cercetărilor, a drepturilor și obligațiilor procesuale se realizează în conformitate cu prevederile art. 197 alin 1, 2 și 3 din, art. 198 alin. 1 și art. 200 alin. 1 din Legea 302/2004 și în considerarea aplicării dispozițiilor regăsite în cuprinsul art. 52 alin. 1 și 2 din Convenția de aplicarea a acordului de la Schengen din 14 iunie 1985 privind eliminarea graduală a controalelor la frontierele comune, Schengen, 19.06.1990, respectiv ale prev. art. 5 alin. 1 și 3 din Convenția din 2000 adoptată de Consiliu în conformitate cu Articolul 34 din Tratatul Uniunii Europene, privind asistența judiciară reciprocă în materie penală dintre Statele Membre ale Uniunii Europene”, mai precizează DNA.

Mama unui tânăr mort în incendiul din Colectiv, despre mesajele de dincolo de moarte. Ţi se ridică părul pe tine când auzi aşa ceva

În 15 februarie, Curtea Militară de Apel a decis să retrimită la DNA dosarul în care doi pompieri de la ISU București sunt acuzați că au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privința respectării normelor PSI.

În urma deciziei instanței, procurorii trebuie să refacă rechizitoriul, după ce judecătorii militari au constatat mai multe nereguli în legătură cu introducerea în dosar a părților vătămate și a părților responsabile civilmente și încălcarea dreptului la apărare în cazul unuia dintre pompieri, Antonina Radu.

De asemenea, judecătorii au decis înlăturarea de la dosar a probelor administrate de procurori prin încălcarea dreptului la un proces echitabil.

Pe 25 ianuarie, pompierii George Matei și Antonina Radu, dar și Ministerul Afacerilor Interne au ridicat la Tribunalul Militar București, instanța de fond, mai multe excepții privind legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală în dosarul întocmit de DNA. Excepțiile au fost respinse de judecătorii militari, însă au fost admise ulterior de Curtea Militară de Apel.

George Matei și Antonina Radu, inspectori la ISU București cu gradul de căpitan, au fost trimiși în judecată de DNA pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Localitățile din România care au fost șterse de pe hartă. Aveau nume bizare și stârneau amuzamentul tuturor. Ce s-a întâmplat cu oamenii care locuiau acolo
Capital.ro
Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură
Playtech.ro
Cele mai norocoase zodii în toamna 2024. Vor avea parte de mulți bani și iubire adevărată
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
ANALIZĂ. Cât de afectată este imaginea României de scandalul Dianei Șoșoacă în Parlamentul European
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
Bătaie între Harry și William. Până unde s-a ajuns
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
De ce și-a plimbat bărbatul iubita moartă cu căruciorul, vineri seara, în Sectorul 5. Ce le-a spus polițiștilor că s-ar fi întâmplat cu ea, de fapt
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Ce făcea dentista din Brăila cu pacienții în cabinet? Era singurul cabinet stomatologic fără camere de supraveghere
Capital.ro
Amendă de 500 de lei. Este lege pentru toți șoferii: Trebuie să fie vizibil
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
MUNCITOR DIN BISTRIȚA-NĂSĂUD PRINS ÎN FLAGRANT DISTRUGÂND O CAMERĂ DE SUPRAVEGHERE PE ȘANTIER
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE! JOE BIDEN a CONFIRMAT OFICIAL
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'