DNA a blocat lucrările de lărgire a plajelor din Mamaia. Cei implicați sunt nedumeriţi şde acest lucru și susțin că nu știu care ar fi motivul acestei sistări, deoarece toți pașii de până acum s-au făcut cu respectarea legii.
Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral implementează a doua parte a proiectului de reducere a eroziunii costiere, finanțat cu fonduri europene, prin care plajele din Mamaia, Eforie, Costinești, Olimp, Jupiter, Neptun, Venus, Aurora, Mangalia, Saturn, 2 Mai vor fi extinse cu 60 – 100 de metri și nu numai. Un proiect de 750 de milioane de euro.
Încă din luna octombrie 2020 au început lucrările pentru lărgirea plajelor din stațiunea Mamaia, dar acestea au fost oprite săptămâna trecută, după ce Direcția Hidrografică a transmis un aviz cu privire la interzicerea accesului navelor și a exploatării fundului Mării Negre într-un raion maritim delimitat de patru coordonate. Asta la solicitarea Căpităniei Zonale Constanța, structură subordonată Autorității Navale Române. La rândul său, directorul A.N.R., Laurenţiu Dumitrache, a declarat pentru Focus Press că a fost transmisă această solicitare deoarece a fost primită o adresă de la D.N.A. Constanța în acest sens, pentru că există un dosar în lucru.
Raionul maritim pentru care s-a transmis avizul Direcției Hidrografice include și 80% din perimetrul din largul Mării Negre din care S.C. Boskalis S.R.L. extrage nisip de pe fundul mării, care este transportat pe plaje, pentru extinderea acestora. Astfel, firma olandeză mai poate excava nisip doar de pe 20% din perimetru, deci nu va mai putea lucra decât puțin timp, iar apoi trebuie să sisteze lucrările de tot. Deși se dorea ca în luna aprilie să fie gata lărgite plajele din Mamaia incluse în proiect, pe o lungime de 6.950 de metri liniari, de la Hotel Sulina și până la Arena Regia, lucrările fiind deja finalizate pe mai mult de 3.000 de metri.
„Lucrările de înnisipare din zona Mamaia sunt îngreunate. Într-un interval de timp scurt, există riscul ca cel mai mare proiect de infrastuctură derulat de România pe litoralul românesc să fie stopat.
În aceste condiții, termenul de finalizare a lucrărilor de înnisipare pentru stațiunea Mamaia poate fi amânat. Acest lucru ar atrage costuri suplimentare, pe care antreprenorul le-ar putea revendica către Administrația Bazină de Apă Dobrogea-Litoral, precum și sancțiuni din partea U.E.“, au declarat reprezentanții Administrației Naționale Apele Române.