DNA a cerut arestarea senatorului Cătălin Voicu. Vezi decizia ICCJ

Procurorii anticorupţie au cerut, luni, instanţei supreme rearestarea lui Cătălin Voicu, întrucât senatorul nu s-a prezentat la ultimul termen de judecată, obligaţie dispusă la eliberarea sa, în iulie 2011. Judecătorii ICCJ au respins însă ca nefondată solicitarea DNA.
Romania TV
14 mai 2012, 08:07
DNA a cerut arestarea senatorului Cătălin Voicu. Vezi decizia ICCJ

UPDATE 21.30 Procesul senatorului Cătălin Voicu, fostului judecător Florin Costiniu şi al oamenilor de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic s-a încheiat luni, după ce judecătorii ICCJ au ascultat pledoariile acuzării şi ale apărării, decizia instanţei urmând să fie dată la 29 mai, transmite Mediafax. Procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a cerut luni, la ICCJ pedepse cu executare pentru toţi inculpaţii din dosarul lui Voicu, în cazul senatorului şi a lui Costiniu solicitând câte nouă şi, respectiv, şase ani de închisoare, iar pentru Locic şi Căşuneanu, câte cinci ani de închisoare. 

UPDATE 20.25  Instanţa supremă a respins, luni, solicitarea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) ca senatorul PSD Cătălin Voicu să fie rearestat pentru că nu s-a prezentat la ultimul termen de judecată, obligaţie dispusă la eliberarea sa, în iulie 2011, scrie Mediafax. Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţiei şi Justiţie (ICCJ) au respins ca nefondată solicitarea procurorilor anticorupţie de revocare a controlului judiciar dispus în cazul lui Voicu la eliberarea acestuia şi, implicit, cererea de arestare preventivă a senatorului.  Astfel, Cătălin Voicu se va afla în libertate la 29 mai, când ICCJ urmează să dea o decizie în dosarul în care senatorul PSD, fostul judecător Florin Costiniu şi oamenii de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic au fost trimişi în judecată de DNA pentru trafic de influenţă, complicitate la trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi, respectiv, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) prezent la termenul de luni a cerut instanţei revocarea controlului judiciar în cazul senatorului Voicu şi rearestarea acestuia pentru 30 de zile. Motivul invocat de procuror este acela că Voicu ar fi lipsit nejustificat de la termenul de judecată din 20 aprilie, dată la care avocaţii senatorului anunţau că acestuia i s-a făcut rău, din cauza bolii sale de inimă. Procurorul a arătat în faţa instanţei că ulterior, în data de 27 aprilie, senatorul Voicu a fost văzut în Parlament, la moţiunea de cenzură care era dezbătută la acea dată.

Avocaţii senatorului au adus la termenul de luni documente medicale justificative potrivit cărora clientul lor suferă de hipertensiune din care rezultă că în 20 şi 27 aprilie acesta a avut variaţii ale ritmului cardiac. Aceştia au cerut instanţei respingerea solicitării DNA de rearestare a lui Voicu. Instanţa supremă a rămas în pronunţare pe acest aspect, urmând să decidă dacă dispune sau nu rearestarea senatorului Cătălin Voicu.

Procurorul DNA a cerut luni, la instanţa supremă, pedepse cu executare pentru toţi inculpaţii din dosarul lui Cătălin Voicu, în cazul senatorului şi a lui Florin Costiniu solicitând câte nouă şi, respectiv, şase ani de închisoare, iar pentru Locic şi Căşuneanu, câte cinci ani de închisoare.

În pledoaria finală, acuzarea a cerut judecătorilor constatarea ca probate a acuzaţiilor şi faptelor comise de cei patru, context în care a cerut condamnarea acestora la pedepse cu executare.

Astfel, în cazul senatorului Cătălin Voicu, procurorul DNA a cerut condamnarea acestuia la două pedepse de câte şapte de ani de închisoare pentru două fapte de trafic de influenţă, precum şi doi ani de închisoare pentru fals.

Procurorul a arătat că, în urma contopirii pedepselor, Cătălin Voicu trebuie condamnat la şapte ani de închisoare, cerând totodată şi aplicarea unui spor de pedeapsă de doi ani de închisoare, pedeapsa finală ce ar urma să fie executată de demnitar fiind cea de nouă ani.

Magistratul DNA a precizat că se impune scăderea perioadei de mai bine de un an pe care senatorul Voicu a petrecut-o deja după gratii în perioada arestului preventiv.

În cazul fostului judecător Florin Costiniu, procurorul a arătat că acesta trebuie condamnat pentru complicitate la trafic de influenţă la şase ani de închisoare.

În acest dosar, senatorul Cătălin Voicu a stat în arest preventiv din 30 martie 2010 până în 18 iulie 2011.

Senatorul Cătălin Voicu, Florin Costiniu, Costel Căşuneanu şi Marius Locic au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru trafic de influenţă, complicitate la trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi, respectiv, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Florin Costiniu, fost preşedinte al Secţiei civile şi de proprietate intelectuală a ICCJ, este judecat pentru complicitate la trafic de influenţă, Costel Căşuneanu, asociat la SC PA&CO Internaţional SRL Bacău, pentru cumpărare de influenţă, iar Marius Locic, administrator al SC Locic Imobiliare SRL, pentru cumpărare de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie, participaţie improprie la fals intelectual la legea contabilităţii în legătură cu fapte de corupţie. Aceştia au fost şi ei arestaţi preventiv, dar în 13 aprilie 2010 au fost puşi în libertate.

Procurorii afirmă că, în perioada iulie – septembrie 2009, Cătălin Voicu, „prevalându-se de prerogativele ce derivă din calitatea sa de senator”, ar fi primit de la Costel Căşuneanu, în două tranşe, sumele de 250.000 de lei (echivalentul a 60.000 de euro) şi 200.000 de euro, în schimbul intervenţiei pe lângă magistraţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (Florin Costiniu, n.r.), în vederea adoptării unei soluţii favorabile societăţii comerciale la care omul de afaceri era asociat.

De asemenea, în luna august 2009, Voicu ar fi pretins şi primit de la Marius Locic suma de 119.000 de lei în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă poliţişti pentru a-i determina să propună o soluţie favorabilă într-un dosar în care acesta era cercetat pentru fapte penale.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Mara Bănică și Serghei Mizil, Raluca Bădulescu și fostul ei soț, Anda Adam și Joseph, Gabi Tamaș și Dan Alexa sunt printre echipele care pornesc anul acesta pe Drumul Eroilor, în Asia Express
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Dacia 1300 electrică pe care orice român și-ar dori-o. Bijuteria pe patru roți e unică în România și omologată RAR, iar autonomia bateriei este de 150 kilometri
Capital.ro
Adio, maestre! E doliu național după moartea unui adevărat geniu: A fost un gigant şi un om rar
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Povestea de film a fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat. S-a pensionat când era în arest
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Raluca Păstramă și Ibrahim Hanifi, răsturnare de situație în lupta pentru custodia copilului! Ce se întâmplă după ce instanța a decis ca fetița celor doi să rămână la mamă
Spynews
Costel Biju, surpriză romantică pentru soția lui, Andreea. În ce loc de vis și-a dus manelistul partenera / FOTO
Evz.ro
Dramă în sportul românesc. A murit la 27 de ani
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a dat cărțile pe față. Ce va păți Constituția România: Obligatoriu, e faza finală!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Netanyahu își exprimă sprijinul pentru Elon Musk după un gest controversat
MediaFlux
ARME NUCLEARE pentru UCRAINA de la UE! ANUNȚ BOMBĂ venit din NATO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin