Potrivit unui comunicat de presă al UDMR, după 1.232 de zile de la deschidere, a fost închis definitiv dosarul 83/P/2016, în care primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a fost acuzat, printre altele, de utilizare în alte scopuri a creditelor garantate care au fost luate de Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe. Clasarea dosarului a venit pentru că ”acuzaţia nu s-a confirmat, faptele neavând caracter infracţional”.
„În acest dosar sunt o mulţime de lucruri ciudate”, a precizat Antal Árpád, reiterând întâmplările din acea perioadă.
Cazul a început cu un control efectuat de Curtea de Conturi în 2014, iar pe data de 15 februarie 2016 procurorii DNA din Bucureşti au întocmit cazul 83 / P / 2016, două zile mai târziu, pe 17 februarie, au efectuat percheziţii în 13 locaţii din judeţele Covasna, Braşov dar şi în Bucureşti, iar primarul a fost audiat timp de şapte ore la sediul DNA din Capitală.
Ca urmare a controlului judiciar instituit la acea dată, Antal Árpád nu a avut dreptul de a-şi exercita mandatul de primar pentru 60 de zile, nu avea voie să comunice cu colegii din primărie, nu avea voie să părăsească ţara, iar în 19 ocazii a fost chemat la DNA Bucureşti, plus alte 118 ocazii în care a trebuit să se prezinte la poliţie pentru a semna un proces verbal. De asemenea, au fost 47 persoane interceptate în acest dosar, fiind vorba în total de 11.727 de pagini de interceptări.
În aprilie 2016, procurorii au ridicat unele dintre interdicţii, Antal Árpád putând să se întoarcă la muncă, dar măsura de control judiciar a încetat complet abia pe data de 10 august 2017, până atunci fiind prelungită la fiecare 60 de zile. Într-un final, pe data de 2 iulie 2019 cazul a fost clasat, Consiliul Local Sfântu Gheorghe fiind înştiinţat despre această decizie pe data de 5 iulie.
„Am spus şi atunci ceea ce voi spune şi acum: sunt liniştit pentru că adevărul iese întotdeauna la iveală. Bineînţeles aş fi salvat cele 1.232 de zile din viaţa mea în această formă, dar a fost o experienţă de viaţă de neuitat, însă fără de care aş fi putut trăi. (…) Intenţia cu acest caz a fost intimidarea comunităţii, nu au fost interesaţi de un oraş prosper care se dezvoltă dinamic. La un anumit nivel au reuşit să frâneze acest elan, acest caz mi-a luat mult din timpul meu şi energia creativă, ar fi fost mult mai bine să folosim acest timp şi energie în folosul comunităţii, al oraşului şi al familiei”, a subliniat Antal Árpád.
La rândul său, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a subliniat faptul că UDMR a crezut din prima clipă în nevinovăţia primarului Antal Arpad.
”Iată că după tot acest timp adevărul iese la iveală şi, aşa cum bănuiam, singurul scop a fost de a descuraja liderii politici maghiari într-o perioadă extrem de importantă, înainte de alegerile din 2014, 2016. Cert este că, de ani de zile, comunitatea maghiară şi liderii politici maghiari sunt consideraţi factor de risc la adresa securităţii ţării, de aceea şi atenţia asupra lor este mai mare. Nu spunem noi, spun analiştii politici care au acces la surse mult mai importante decât noi”, a subliniat preşedintele UDMR.
Kelemen Hunor a mai spus că suspiciunile ”puteau fi verificate în 3 zile, 3 săptămâni, 3 luni şi nicidecum câţiva ani, din 2014 până în 2019”.
”Deoarece toată lumea ştia, inclusiv procurorul, că nu s-a comis nicio ilegalitate, nu există nici abuz în serviciu, nici deturnare de fonduri, nici prejudiciu. Iată un dosar creat, o imagine şifonată, un om hărţuit”, a adăugat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.
Liderul Uniunii i-a mulţumit primarului pentru răbdare, pentru curaj şi pentru faptul că şi în zilele foarte tensionate a avut puterea să meargă mai departe: ”Sunt convins că vom afla concluziile la timp, iar acestea ne vor ajuta să fim mai corecţi unii faţă de ceilalţi, sistemul să fie mai corect cu noi, pentru că niciun primar, politician sau membru al comunităţii maghiare din România nu este duşmanul statului român”.