„Este o temă de un ridicol fără limite. Nu cred că DNA va coborî atât de jos, încât să acuze oameni. Era criză economică, România nu avea bani, a trebuit să împrumute. Să încetăm să batem câmpii. Intră într-o zonă în care sunt chemaţi să discute mulţi neaveniţi„, a delarat Traian Băsescu, la România TV.
„România va fi prima ţară din lume care deschide un dosar penal pentru un împrumut de la FMI şi UE. Probabil că suspiciunea este, ca să intru în jocul fără nicio logică, suspiciunea e că ne-am cam înţeles cu Christine Lagarde (directorul general al FMI – n.r.) să punem noi de un furt. Vedeţi că nu a fost numai FMI, a fost şi UE, a fost un împrumut consolidat. Cred că am ajuns într-o zonă a fabulaţiilor şi cineva va trebui să răspundă cum s-a împărţit dobânda între Băsescu, Isărescu, Boc, Lagarde, Jeffrey Franks (şeful misiunii FMI la Bucureşti – n.r.) care venea aici cu pantoful rupt. Cât de ridicoli putem fi?„, a adăugat fostul preşedinte.
Plângerile făcute la DNA precizează că România ar fi fost prejudiciată cu aproape 2 miliarde de euro în urma contractării împrumutului, care nu ar fi fost necesar, lucru afirmat chiar în 2008 de principalii factori de decizie. Conform sesizărilor depuse la DNA și publicate de Ziarul Bursa, reclamanții acuză săvărșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, conflict de interese și constituirea unui grup infracțional organizat.
Printre persoanele care sunt menționate în sesizări că ar fi încălcat legea se numără fostul președinte Traian Băsescu, fostul premier Emil Boc, guvernatorul BNR Mugur Isărescu și consilierul pe probleme de politică monetară a guvernatorului, Lucian Croitoru.
„Urmare adresei dumneavoastră din data de 17.10.2016, prin care solicitaţi comunicarea unor date cu privire la plângerea depusă la data de 16.08.2016, vă comunicăm că numărul de dosar penal sub care a fost înregistrată aceasta este 664/P/2016, lucrarea fiind repartizată unui procuror din cadrul Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie” a răspuns DNA, la o interpelare a Ziarului Bursei pe tema dosarului.
România a semnat în 2009 un acord cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană, Banca Mondială şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare de 20 de miliarde de euro.