Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a deschis un dosar penal privind posibile fapte de corupţie în rândul unor funcţionari cu atribuţii de control în urma exploziilor de la Crevedia, judeţul Dâmboviţa, au precizat, duminică, pentru AGERPRES, surse judiciare.
„Direcţia Naţională Anticorupţie a deschis dosar penal in rem pentru abuz în serviciu, în care investighează posibile fapte de corupţie ale unor funcţionari cu atribuţii de control”, au menţionat sursele citate.
Totodată, procurorii Parchetului General urmează să stabilească în cazul Crevedia ce activităţi au fost derulate de societatea care avea staţia de GPL şi cum au fost efectuate controalele după închiderea punctului de lucru în 2020, a anunţat, duminică, procurorul general Alex Florenţa.
EXCLUSIV| Mărturiile cutremurătoare ale fiului celor doi soți morți, după exploziile de la Crevedia. ”Am recunoscut-o pe mama după ochi. Pe el îl știam bine”
Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Alex Florenţa, a declarat că, în urma unei anchete preliminare, a reieşit că unul dintre şoferii autocisternelor aflate la staţia de la Crevedia avea o defecţiune la maşină şi a decis să transfere GPL-ul care îl transporta în altă cisternă, care era parcată în curtea punctului de lucru. La un moment dat însă, în condiţii încă neelucidate complet, sub una dintre cisterne a apărut foc, moment în care angajaţii au încercat să oprească traficul rutier şi să stingă incendiul.
Procurorul general Alex Florenţa a anunţat că anchetatorii fac percheziţii la Primăria Crevedia, la un punct de lucru din Bucureşti al firmei care deţinea staţia GPL de la Crevedia şi la locuinţele celor doi administratori ai societăţii. Reprezentanţii Primăriei Crevedia au afirmat că au pus la dispoziţia anchetatorilor toate documentele solicitate.
Alex Florenţa a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că la Crevedia au văzut imagini ”care chiar şi pentru cei care facem această meserie de mult timp sunt greu de urmărit”.
El a afirmat că se fac percheziţii la Primăria Crevedia, la un punct de lucru din Bucureşti al societăţii, dar şi la locuinţele celor doi administratori ai societăţii.
Procurorul a explicat că în urma percheziţiilor şi a datelor adunate de la diferite instituţii se doreşte ”a face un tabloul complet al activităţii societăţii atât înainte de încetarea acelei autorizări, cât şi ulterior”, urmând a se stabili şi dacă au acolo au avut loc controale.
El a menţionat că ancheta se derulează pentru distrugere din culpă având ca urmare un dezastru întrucât indiciile iniţiale nu arată că infracţiunea ar fi fost săvârşită cu intenţie, dar ulterior poate fi schimbată încadrarea juridică sau extinsă urmărirea penală.
Răsturnare de situație în cazul exploziilor de la Crevedia! Procurorii au prezentat filmul întregii tragedii
Informaţii prividn percheziţiile făcute la Primăria Crevedia au fost publicate pe pagina instituţiei. ”Stimaţi cetăţeni, vă aducem la cunoştinţa faptul că In continuarea cercetarilor ce sunt efectuate de Parchetul de langa Inalta Curte de Casatie si Justitie cu privire la tragicul accident ce a avut loc pe raza comunei Crevedia, in scopul informarii obiective a cetatenilor localitatii, va informam ca la data de 27.08.2023 Primaria Comunei Crevedia a facut obiectul unei PERCHEZITII DOMICILIARE! Aparatul administrativ din subordinea primarului localitatii a asigurat buna desfasurare a activitatilor organelor de cercetare colaborand si punând la dispozitia anchetatorilor documentele si materialele solicitate”, se arată în anunţ.