Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a început urmărirea penală IN REM, cu privire la faptă, în dosarul constituit ca urmare a plângerii PNL faţă de emiterea ordonanţei privind migraţia aleşilor locali.
Ancheta DNA vizează fapte şi nu o persoană anume. Purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan, a declarat pentru Agerpres că s-a început urmărirea penală faţă de faptă ca urmare a plângerii depuse de preşedintele PNL, respectiv pentru abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pe altul.
Art. 305 alin.1 din Codul de procedură penală prevede următoarele: ‘Când actul de sesizare îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege şi se constată că nu există vreunul dintre cazurile care împiedică exercitarea acţiunii penale prevăzute la art. 16 alin. (1), organul de urmărire penală dispune începerea urmăririi penale cu privire la faptă’.
Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a depus marţi o plângere penală împotriva vicepremierului şi ministrului Dezvoltării, Liviu Dragnea, pentru abuz în serviciu în cazul iniţierii OUG 55/2014 privind apartenenţa aleşilor locali.
În document se arată că articolul 297 alineatul (1) din Codul penal prevede că abuz în serviciu constituie ‘fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau persoane juridice’.
Iohannis susţine în plângerea penală adresată procurorului-şef Laura Codruţa Kovesi că OUG iniţiată de Liviu Dragnea are ca scop unic sprijinirea intereselor de grup, în lipsa unei urgenţe reale şi este de natură a afecta procesul electoral, fiind de natură să conducă la susţinerea unui anume candidat.
În plângerea penală, în care se invocă jurisprudenţa CCR şi legislaţia în vigoare, se arată că din analiza preambulului OUG nu reies cu claritate, într-o manieră cuantificabilă, elemente de fapt ale situaţiei extraordinare pentru adoptarea acestui act normativ.
‘În cazul de faţă se remarcă faptul că adoptarea de către Guvern a OUG 55/2014 nu a fost motivată de necesitatea reglementării într-un domeniu în care legiuitorul primar nu a intervenit. Dimpotrivă, în această materie existau reglementări, astfel că erau cu atât mai mult necesară evidenţierea şi explicarea urgenţei reglementării domeniului de către Guvern’, se arată în document.
Liderul PNL afirmă că prin iniţierea OUG 55/2014 au fost aduse vătămări tuturor celorlalţi candidaţi la prezidenţiale şi în general interesului public.