Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, miercuri, printr-un comunicat, că patru poliţişti din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Româneşti au fost trimişi în judecată pentru comiterea mai multor infracţiuni.
Astfel, este vorba de Liviu Ciobanu, la data faptelor coordonator de tură în cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Româneşti, judeţul Botoşani, pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu, instigare la favorizarea făptuitorului, fals intelectual, Dinu Barnea, la data faptelor şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Româneşti, pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu, instigare la favorizarea făptuitorului, fals intelectual, înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, primul fiind trimis în judecată în stare de arest preventiv, iar cel de-al doilea sub control judiciar.
De asemenea, în acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată, în stare de libertate, Florin Nacu şi Mihai Burlacu, la data faptelor agenţi de poliţie în cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Româneşti, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului.
Procurorii anticorupţie au stabilit că la data de 31 octombrie 2014, Dinu Barnea, la solicitarea unei persoane cu care se afla în relaţii de cointeresare, prin intermediul comisarului de poliţie Liviu Ciobanu, cu intenţie, i-a determinat pe doi subalterni, Florin Nacu şi Mihai Burlacu, să-şi încalce atribuţiile de serviciu şi să nu dispună măsurile legale care se impuneau în cazul constatării unei infracţiuni la regimul circulaţiei.
“Urmarea a fost că cei doi agenţi nu au constatat infracţiunea flagrantă comisă de o persoană din anturajul inculpatului Barnea Dinu (conducerea unui vehicul pe drumurile publice având permisul de conducere anulat) şi au lăsat-o să-şi continue deplasarea.
Ulterior, inculpatul Barnea Dinu a aprobat o notă raport întocmită de comisarul de poliţie Ciobanu Liviu, în care era consemnat în fals că niciuna dintre patrule nu a constatat infracţiuni pe perioada efectuării serviciului”, se arată în comunicat.
Sursa citată menţionează că în perioada 20 martie 2013 – 30 iunie 2016, Dinu Barnea a solicitat şi obţinut de la Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, în baza unui contract de închiriere încheiat în fals cu o altă persoană, chirie lunară pentru o locuinţă în care nu locuia în fapt.
“Astfel a fost cauzat Inspectoratului Teritorial al Poliţie de Frontieră Iaşi un prejudiciu material în cuantum total de 43.289 lei, reprezentând suma totală plătită inculpatului Barnea Dinu cu titlu de compensaţie lunară pentru chirie, sumă cu care instituţia s-a constituit parte civilă în cauză”, se mai precizează în informarea DNA.
Anchetatorii au mai aflat că în cursul lunii martie 2013, în încercarea de a ascunde faptul că deconta chirie de la unitatea angajatoare, Dinu Barnea a determinat două persoane să semneze un document întocmit în fals şi antedatat chiar de el, pe care cu prilejul audierii sale în prezenta cauză, l-a depus la dosar, în încercarea de a contracara acuzaţiile penale formulate la adresa sa.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Botoşani, cu propunere de a se menţine măsurile preventive dispuse în cauză.