DNA acuză Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul că a făcut publice date confidenţiale din ancheta desfăşurată cu ocazia percheziţiilor de luni după-masă, iar acest lucru s-ar încadra la „compromiterea intereselor justiției”, faptă condamnată cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă în Codul penal.
„Direcția Națională Anticorupție a sesizat procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru a aprecia asupra necesității sesizării din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 277 Cod penal, respectiv compromiterea intereselor justiției, în legătură cu împrejurarea că, în conținutul unui comunicat dat publicității la data de 1 august 2017, Ministerul pentru Relația cu Parlamentul a inserat date nepublice din cadrul unei anchete penale, de natură să afecteze buna desfășurare a acesteia. Concret, în comunicat se oferă date despre obiectul percheziției și se fac referiri la calitatea persoanelor audiate și la natura probelor.
Datele din anchetă au fost devoalate de instituția guvernamentală în condițiile în care, anterior, Direcția Națională Anticorupție – unitatea de parchet competentă să efectueze ancheta a emis un comunicat din care rezulta că stadiul în care se află în prezent ancheta impune limite stricte de comunicare publică.
Precizăm că regimul informațiilor referitoare la acte procedurale efectuate de organele de urmărire penală, respectiv percheziții, audieri de persoane, etc., este strict reglementat, iar informații de acest tip nu pot face obiectul comunicării publice decât în anumite împrejurări, strict determinate de stadiul anchetei și stabilite numai de organul de urmărire penală”, se arată în comunicatul DNA.
Art. 277 Cod Penal
Compromiterea intereselor justiţiei
(1) Divulgarea, fără drept, de informaţii confidenţiale privind data, timpul, locul, modul sau mijloacele prin care urmează să se administreze o probă, de către un magistrat sau un alt funcţionar public care a luat cunoştinţă de acestea în virtutea funcţiei, dacă prin aceasta poate fi îngreunată sau împiedicată urmărirea penală, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul a dat marţi un comunicat de presă în care precizează că percheziţiile de luni după-masă ale DNA la sediul ministerului au vizat organizarea concursurilor pentru ocuparea unor funcţii de consilier, organizate în aceeaşi zi.
„În cursul zilei de luni, 31 iulie, mai mulţi procurori şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul DNA Bucureşti au efectuat percheziţii, în baza unui mandat de percheziţie domiciliară emis de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală, în patru birouri din cadrul Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul, care are sediu principal în Palatul Victoria. Percheziţia s-a desfăşurat între orele 15.00 şi 19.00 şi a vizat concursurile pentru ocuparea funcţiilor de consilier 1 şi consilier 2, organizate de către minister în aceeaşi zi.
Au fost audiate persoane de la cabinetul ministrului și din minister – respectiv Comisia de concurs, au fost făcute fotografii și filmări pe toată perioada perchezițiilor”, a dezvăluit Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul într-un comunicat.
Pe site-ul Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul a fost postat pe 6 iulie anunţul privind organizarea unui concurs pentru ocuparea a două posturi de consilier şi unul de şofer. Ancheta DNA vizează acest concurs, întrucât proba scrisă la concurs era programată pe 31 iulie, zi în care au fost şi percheziţiile procurorilor.
Anunţul Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul (6 iul 2017)
Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul, cu sediul în București, Piața Victoriei nr. 1, organizează concurs pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a următoarelor funcţii contractuale de execuție vacante:
– 1post de consilier, gradul II – Compartimentul comunicare, IT și registratură.
– 1 post de consilier, gradul I – Compartimentul administrativ, arhivă;
– 1 post de șofer, treapta II – Compartimentul administrativ, arhivă.
Probele stabilite pentru concurs vor consta în redactarea unei lucrari scrise și susținerea unui interviu. Pentru postul de șofer se va sustine și proba practică.
Probele de concurs se vor sustine dupa urmatorul calendar:
– proba scrisă în data de 31 iulie 2017, ora 10.00;
– proba practică în data de 3 august 2017, ora 10.00 – doar pentru candidații pentrupostul de șofer;
– interviul în data de 8 august 2017, ora 10.00.