Potrivit referatului DNA prin care Adrian Duicu a fost trimis în judecată, acesta controlează în fapt activitatea comercială a SC Romrad – RMN SRL. Societatea are ca obiect de activitate prestarea de servicii medicale paraclinice, operând un laborator de investigaţii medicale cu rezonanţă magnetică nucleară (RMN) în Drobeta Turnu Severin.
Procurorii susţin că, în cursul anului anul 2013, acţionând cu scopul de a crea premisele decontării de către această societate a unor sume cât mai mari din bugetul asigurărilor sociale de sănătate (pe parcursul anului 2013 societatea a decontat de la casa judeţeană de asigurări de sănătate suma de 3.595.762 de lei), Adrian Duicu şi-a folosit influenţa conferită de calitatea sa de preşedinte al organizaţiei judeţene Mehedinţi a PSD asupra unor funcţionari publici, atât din cadrul CNAS, cât şi din cadrul casei judeţene de asigurări de sănătate Mehedinţi.
Primul demers realizat de către Duicu a constat în influenţarea modalităţii în care CNAS a repartizat (atât cu prilejul aprobării bugetului pentru anul 2013, cât mai ales cu prilejul rectificărilor bugetare) către casele judeţene de asigurări de sănătate fondurile destinate serviciilor medicale paraclinice, fondurile alocate judeţului Mehedinţi fiind disproporţionate în raport cu cele alocate celorlalte judeţe.
‘În acest scop, Duicu Ioan-Adrian şi-a exercitat influenţa atât faţă de Bădescu Doru şi Nenu Florina-Karla (care, până în mai 2013, au deţinut funcţiile de preşedinte şi respectiv director general în cadrul CNAS), cât şi faţă de Buşoi Cristian-Silviu (care în luna mai 2013 a fost numit în funcţia de preşedinte al CNAS). Cel de-al doilea demers a vizat direcţionarea celei mai mari părţi a sumele lor alocate către judeţul Mehedinţi pentru servicii paraclinice (peste 64% din totalul acestor sume) către ROMRAD-RMN’, se mai arată în rechizitoriul DNA.
Cu privire la relaţia existentă la data respectivă între Adrian Duicu şi Cristian Buşoi, în rechizitoriu sunt stenograme ale convorbirilor purtate de cei doi.
În ziua de 18.02.2013, a doua zi după numirea lui Buşoi în funcţia de preşedinte al CNAS, la ora 16,21, Duicu şi Buşoi au purtat următoarea discuţie telefonică:
DUICU: Carla ce-a făcut?
BUŞOI: Carla, n-am văzut-o. A intrat în concediu.
DUICU: Ştiu. Vrea să plece.
BUŞOI: Da. O să plece.
DUICU: I-am spus eu să plece, să nu mai bâzâie pe-acia.
BUŞOI: Da. Nu-i…
DUICU: I-am spus: Du-te Carla, nu mai sta.
BUŞOI: Mi-au dat un om din Iaşi. Adică, voi PSD-ul.
***
DUICU: Important e să-ţi fie credincioase şi să facă în aşa fel încât să fie ok.
BUŞOI: Da. Dar cât timp sunt şi ele cu semnături, o să fie atente să fie…
DUICU: Cristi, eu am făcut la Consiliul Judeţean un lucru… Pe fiecare hârtie care reprezintă… un lucru foarte serios, semnezi un contract mare, semnezi nu ştiu ce, eu i-am pus jos pe bandă… o bandă jos şi scrie acolo o chestie de asta, o să-ţi spun cum am scris eu: acest document este întocmit de cutare şi cutare şi-şi asumă întreaga responsabilitate din punct de vedere legal şi nu ştiu cum… Scrie patru fraze jos, pe ultima… las tot timpu’ … Da’ numai pe documente extrem de importante. Chiar dacă semnează el documentu’… că în fişa postului are responsabilitate să semneze documente sub tine, ştii? E! Faptu’ că o pui pe ea să scrie un paragraf acolo… acest document este întocmit de Lidia Popescu şi cutare, cutare, responsabil cutare… îşi asumă întreaga răspundere cu privire la legalitatea şi … nu ştiu cum dracu’… a documentului.
BUŞOI: Îhî. Îhî. Păi, îmi dai tu textu’.
DUICU: Da. Şi când scrii treaba asta, Cristi, pe hârtie, îţi spun că o să vezi funcţionaru’ cum are o altă responsabilitate şi altfel gândeşte.
BUŞOI: Da. Nu te derogă pe tine de…
DUICU: Nu. Deci, tu… Cristi, tu, în faţa oricărui organ, spui: Domne’, eu mai mult de-atât nu pot să fac! Eu sunt un ordonator de credite, îs pus politic aicea, eu n-am capacitatea nici profesională şi nici intelectuală să stau, să pătrund documente, să citesc eu mii de hârtii.
BUŞOI: Nu. Nu. Că de aia îs nişte oameni cu nişte responsabilităţi.
DUICU: Aşa. Da’ tu… Da, domne’. Ce-am putut să fac, să-l responsabilizez mai mult, din punctu’ meu de vedere, atât am putut să fac. Dacă a fost suficient, bine; dacă n-a fost suficient, asta e! Dar eu m-am gândit la un lucru în plus faţă de colegii anteriori care au fost. Şi-ţi spun că ţine treaba asta la orice organ de anchetă, dacă Doamne fereşte vreodată… Da, domne’, au fost hârtii foarte importante, mi-am dat seama de importanţa lor, n-aveam niciodată cum să pătrund, să le învăţ sau să le înţeleg pe toate şi m-am gândit că-i foarte bine să-i responsabilizez cu încă o frază în plus sau două fraze în plus. Şi oriunde ţine treaba asta. Şi ei, atunci, când se vor duce, nu mai poa’ vină, să spună: Domne’, mi-a impus el să semnez şi asta-i viaţa! Ştii cum e cu preşedintele!’.
***
Potrivit DNA, prin referatul din data de 27 august 2013, aprobat de Cristian Buşoi, casei judeţene de asigurări de sănătate Mehedinţi i s-a alocat, pentru servicii paraclinice, suma suplimentară de 936.000 de lei, ceea ce reprezintă 2,74% din suma suplimentară alocată la nivel naţional caselor judeţene de asigurări de sănătate (suma totală alocată caselor judeţene de asigurări de sănătate fiind de 36.625.500 de lei), în condiţiile în care judeţul Mehedinţi are doar 1,21% din numărul de asiguraţi de la nivel naţional.
În urma acestei alocări suplimentare, suma iniţial aprobată pentru judeţul Mehedinţi pentru servicii paraclinice a crescut de la 4.268.000 de lei la 5.204.000 (creşterea fiind de 21,93%).
La data de 30 octombrie 2013 s-a adoptat ordonanţa de urgenţă nr. 99/2013, cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2013.
Pe 3 noiembrie 2013, între momentul adoptării ordonanţei de urgenţă privind rectificare bugetară şi momentul redistribuirii bugetului CNAS, Duicu, aflat la Bucureşti, s-a întâlnit cu Buşoi, unde cei doi au discutat în legătură cu fondurile ce aveau să fie alocate judeţului Mehedinţi pentru servicii paraclinice.
În ziua de 3.11.2013, la ora 17,36, Duicu a luat legătura cu Buşoi, aflaţi la Bucureşti, cei doi purtând următoarea discuţie:
‘BUŞOI: Da, Adi?
DUICU: Bună Cristi. Pe unde eşti?
BUŞOI: În Bucureşti. Tu?
DUICU: Am ajuns în Bucureşti.
BUŞOI: Da? Ne vedem?
DUICU: Aha. Da. Unde vrei, acolo vin.
BUŞOI: Pe unde eşti acuma?
DUICU: Sunt chiar în centru, chiar lângă Piaţa Victoriei, aici.
BUŞOI: Vii pe la mine?
DUICU: Eşti acasă?
BUŞOI: Ajung într-un sfert de oră.
DUICU: Păi, vin şi ne vedem chiar în parcare jos, Cristi. Te aştept chiar la intrare la tine, la barieră, acolo.
BUŞOI: Bine. Nu vrei să urci puţin sau…?
DUICU: Nu mai urc. Că mai trebuie să mă duc în altă parte, da’ vreau să mă văd cu tine puţin.
BUŞOI: Da. Da.
DUICU: Tu prin ce parte vii?
BUŞOI: Păi, dacă vrei, vin unde eşti tu şi vorbim. Unde eşti?
DUICU: Păi şi… Eu sunt de la Calea Victoriei, am luat-o aicea… unde-i Mac Donalds-ul ăla, pe linia de tramvai, e strada închisă, unde se lucrează pe ea.
BUŞOI: Aşa. Şi vrei să vin la Mac Donald’s acolo?
DUICU: Eu sunt chiar aici, la Mac Donald’s, în faţă.
BUŞOI: Da’ durează un pic că…
DUICU: Da. Te aştept aici’.
Eurodeputatul Cristian Buşoi, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, că în timpul mandatului său în fruntea instituţiei a avut contacte cu mai mulţi preşedinţi de Consilii Judeţene, nu doar cu Adrian Duicu, şi că toate alocările s-au făcut conform legii.
‘În timpul mandatului meu la CNAS am avut contacte cu mai mulţi preşedinţi de Consilii Judeţene şi primari, nu doar cu domnul Duicu, dar vă pot spune că în timpul mandatului meu toate alocările care s-au făcut de la CNAS s-au făcut conform legii, cu respectarea tuturor procedurilor interne, pe baza criteriilor pe care Consiliul de Administraţie le-a stabilit şi cel puţin pe această chestiune, până acum nu mi s-a solicitat din partea unor instituţii ale statului vreo poziţie sau vreo declaraţie’, a declarat Cristian Buşoi.
El a adăugat că sunt câteva stenograme din dosarul Duicu ‘în care au existat nişte convorbiri telefonice”. ”La un moment dat am stabilit o întâlnire, în alta mi se pare că-mi explica felul cum procedează el la CJ, deci lucruri care ţin strict de nişte discuţii neutre şi care nu duc către vreo concluzie că mi-ar fi solicitat ceva sau că aş fi avut vreo legătură cu lucruri din dosarul domniei sale’, a arătat Buşoi.
Conform DNA, la data de 7 noiembrie 2013, la nivelul CNAS a fost aprobat un referat (înregistrat sub nr. BG863/7 noiembrie 2013) cu privire la repartizarea influenţelor ce decurg din Ordonanţa Guvernului nr. 99/2013 din data de 30 octombrie 2013. Acest referat a fost aprobat de Cristian Buşoi, în calitate de preşedinte al CNAS.
Prin acest referat, casei judeţene de asigurări de sănătate Mehedinţi i s-a alocat, pentru servicii paraclinice, suma suplimentară de 795.840 de lei (credite de angajament pentru anul 2013, ajungându-se astfel la suma anuală totală de 5.999.840 de lei), ceea ce reprezintă 7,70% din suma suplimentară alocată la nivel naţional caselor judeţene de asigurări de sănătate.
În ceea ce priveşte creditele bugetare – sumele care puteau fi efectiv achitate în cursul anului 2013 -, judeţului Mehedinţi i s-a alocat pentru servicii paraclinice suma suplimentară de 381.680 de lei, ajungându-se la o sumă anuală totală de 5.585.680 lei.
În anul 2013, pentru servicii paraclinice casa judeţeană de asigurări de sănătate Mehedinţi a făcut plăţi în valoare totală de 5.586.000 de lei, iar din această sumă o proporţie de 64,37% a fost achitată către ROMRAD-RMN.