DNA: Adrian Severin percepe munca sa din Parlamentul European ca pe o afacere

Procurorii DNA arată, în rechizitoriul prin care l-au trimis în judecată pe europarlamentarul Adrian Severin pentru fapte de corupţie, că acesta a dat o dimensiune comercială prestaţiilor sale din Parlamentul European şi percepea munca sa din forul european ca pe o afacere.
Filip Stan
11 sept. 2013, 20:12
DNA: Adrian Severin percepe munca sa din Parlamentul European ca pe o afacere

„Făcând referire la modalitatea în care a expus procedura în care vor lucra, învinuitul Severin Adrian a accentuat eforturile pe care trebuie să le facă pentru votarea amendamentului. Acum, avem încă o dovadă că învinuitul vede, percepe munca sa din Parlamentul European ca pe o afacere”, arată procurorii.

Aceştia prezintă pe larg întâlnirile şi discuţiile pe care Adrian Severin le-a purtat cu ziariştii britanici, aflaţi sub acoperire, care i-au propus un contract de consultanţă cu o firmă, în urma căruia urma să fie remunerat, în schimbul introducerii unor amendamente la unele acte normative în Parlamentul European, scrie Agerpres.

„Învinuitul Severin Adrian răspunde afirmativ, în sensul că înţelege ceea ce i se cere: „Eu, eu înţeleg perfect ce vă trebuie din punct de vedere al substanţei…; singura mea preocupare, şi din acest punct de vedere vreau să spun, răspunsul meu este destul de uşor, la început, direct, da (…) ştiu ce vă trebuie şi cred că vă pot oferi ceea ce aveţi nevoie, îmi este clar”. Prin urmare, încă de la acest moment, învinuitului Severin Adrian i se face cunoscut ce acte trebuie să îndeplinească în cadrul Parlamentului European în schimbul sumei de 100.000 de euro anual”, se arată în rechizitoriu.

Anchetatorii precizează că, întrebat de martora-ziaristă sub acoperire dacă face muncă de consultanţă şi la alte societăţi, Adrian Severin a răspuns că este membru într-un consiliu consultativ internaţional, „însă este diferit de ceea ce îi propuneau ei să facă”.

Europarlamentarul român le spune martorilor că face parte din consiliul consultativ al Unicredit Group, iar munca în consiliul consultativ constă în exprimarea unor opinii privind principalele tendinţe în afacerile globale, pentru a le permite bancherilor să se poziţioneze în piaţă.

„Ceea ce trebuie evidenţiat este faptul că, încă de la acest moment, Severin Adrian sesizează diferenţa între ceea ce îi propun martorii (…) şi (…) şi munca de consultanţă pe care susţine că a prestat-o în cadrul Unicredit Group. Diferenţa între cele două activităţi este una majoră şi de esenţă, deoarece la Unicredit trebuia să prezinte opinii, informări în legătură cu tendinţele politice, economice globale, or situaţia propusă de martori viza activităţi care au legătură cu calitatea de europarlamentar a învinuitului”, precizează DNA.

Procurorii arată că, din discuţiile purtate în cadrul primei întâlniri cu cei doi martori, rezultă fără echivoc că Adrian Severin a fost de acord cu propunerile concrete formulate de martori, în sensul de a depune amendamente în Parlamentul European în schimbul sumei de 100.000 de euro anual, iar pentru munca suplimentară care deriva din aceasta urma să fie plătit cu un tarif pe zi.

„După ce s-au înţeles în legătură cu actele ce urmează a fi efectuate, suma de bani care urma a fi remisă în schimbul acestora, învinuitul Severin Adrian, la rândul său, i-a lăsat să creadă pe martori că îi poate sprijini să obţină contracte în ţări ca Rusia sau Ucraina, având ca obiect tranzitul petrolului sau al gazului, că-i poate pune în legătură cu companii sau persoane din mediul de afaceri din ţările anterior amintite”, susţine documentul.

De asemenea, procurorii mai arată că nici în plan psihologic nu poate fi pusă în discuţie existenţa unei provocări câtă vreme învinuitul Adrian Severin, în contextul aceleiaşi discuţii, face propuneri şi oferte martorilor pentru noi oportunităţi de afaceri.

„În legătură cu această obligaţie a sa de a fixa un preţ pentru serviciile sale, învinuitul Severin Adrian le-a spus martorilor că pretinde suma de 4.000 de euro (pentru fiecare zi de activitate, n.r.). Martorii au acceptat suma pretinsă de învinuitul Severin Adrian. Acesta, deşi a răspuns afirmativ în legătură cu precizările martorilor, a evitat să pronunţe cuvântul lobby, folosind formularea ‘servicii suplimentare de consultanţă”, se arată în rechizitoriu.

Potrivit anchetatorilor, Adrian Severin a depus amendamentul prin intermediul unui coleg, iar întrebat de unul din martori dacă a fost uşor să-l convingă pe colegul deputat să depună amendamentul, Severin a răspuns că până la un anumit punct i-a fost greu, dar că în cele din urmă acesta a acceptat ideea, „însă a fost o adevărată muncă”.

„Întrebat de martora (…) pe cine a găsit să depună amendamentul, învinuitul a răspuns că este vorba de martorul (…), un alt parlamentar român din grupul popularilor. În continuare, învinuitul le-a promis martorilor că va supraveghea evoluţia amendamentului depus în comisia judiciară şi, totodată, îi va ruga şi pe colegii din grupul său să sprijine amendamentul în discuţie”, se arată în rechizitoriu.

La scurt timp după publicarea în presa britanică a investigaţiei jurnaliştilor de la ‘The Sunday Times’, Parlamentul European a pornit propria procedură de verificare a activităţii eurodeputaţilor implicaţi, iar preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a dispus sigilarea birourilor eurodeputaţilor şi a asistenţilor acestora.

Materialele informatice constând în înregistrări audio-video în mediul ambiental, înregistrări ale convorbirilor telefonice şi comunicări e-mail dintre jurnaliştii britanici şi eurodeputaţii menţionaţi anterior, puse la dispoziţia Parlamentului European de către publicaţia ‘The Sunday Times’, au fost trimise OLAF în vederea pornirii procedurii proprii de investigaţie.

De asemenea, autorităţile competente din ţările ai căror cetăţeni sunt eurodeputatul Adrian Severin şi ceilalţi implicaţi, respectiv România, Slovenia şi Austria, au deschis dosare de urmărire penală împotriva acestora.

În urma publicării în presa britanică şi internaţională a investigaţiei jurnalistice în care au fost implicaţi membrii Parlamentului European, eurodeputatul sloven şi cel austriac au demisionat din Parlamentul European, renunţând astfel la imunitatea parlamentară.

Europarlamentarul Adrian Severin a fost trimis în judecată miercuri de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru luare de mită şi trafic de influenţă.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis miercuri Agerpres, în ceea ce priveşte suspiciunea săvârşirii de către Adrian Severin, alături de alte persoane, a unor infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, cercetările continuă într-un dosar separat, disjuns din prezenta cauză.

Dosarul finalizat a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Citeşte şi Severin, despre trimiterea în judecată: Istoria mă va absolvi

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
Veste uriașă pentru Călin Georgescu. Va fi extrem de fericit: Întrunește condițiile
Playtech.ro
Scandal uriaș între Liviu Dragnea și Mihai Găinușă. Prezentatorul TV a fost concediat, politicianul nu s-a mai abţinut
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Rețetă de vafe cu iaurt și scorțișoară. Întâi, te cucerește mirosul
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Notă de plată din 6 CIFRE în localul lui Joshua Castellano! A cheltuit aproape 2 salarii medii pe an din America
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă nouă pentru șoferi. Decizie pentru mașinile înmatriculate după 2001. Se plătește în plus din aprilie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Metoda Rezum redesenează tratamentul pentru adenomul de prostată la bărbați în vârstă
MediaFlux
Incredibila REACȚIE a lui Traian Băsescu când a văzut doi CERȘETORI pe stradă! FABULOS cum a reacționat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!