„Solicitându-i-se inculpatului Iancu Mocanu să declare dacă mai deţine şi alte valori sau sume de bani, acesta a scos din compartimentul din mijloc al dulapului poziţionat în spatele biroului său o borsetă din piele, de culoare neagră, în care a declarat că deţine mai multe sume de bani, având ca provenienţă atenţii din partea aparţinătorilor bolnavilor pe care i-a operat în cursul ultimelor 30 de zile”, se arată în referatul procurorilor DNA cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile a lui Iancu Mocanu, şef secţie Chirurgie Cardiovasculară II la Centrul Clinic de Urgenţă de Boli Cardiovasculare al Armatei „Vasile Cândea”, pentru luare de mită, potrivit Agerpres.
Astfel, anchetatorii au procedat la identificarea sumelor de bani aflate în interiorul a trei plicuri din borseta menţionată. Potrivit referatului, într-un plic a fost găsită suma de 500 de lei, despre care inculpatul a declarat că a primit-o luni dimineaţă de la soţia unui pacient operat săptămâna anterioară, când a mai primit suma de aproximativ 4.000 de lei, pe care i-a împărţit echipei medicale împreună cu care a realizat intervenţia chirurgicală.
În alt plic erau 6.700 lei, despre care inculpatul a spus că i-a primit de la soţia pacientului pe care l-a operat în urmă cu circa trei săptămâni.
„Suma totală primită a fost de 7.000 de lei, din care inculpatul a declarat că a mai luat, de-a lungul timpului, 300 de lei. Inculpatul a arătat că suma de 6.700 o păstra, având în vedere evoluţia stării de sănătate a pacientului, susţinând că în eventualitatea unui deces ar fi restituit-o soţiei acestuia. Inculpatul a precizat că această sumă a fost o atenţie din partea soţiei pacientului drept mulţumire pentru actul medical al întregii echipe. Prin prisma atribuţiilor de serviciu, obligaţiilor medicale, dar şi a celor pe linie medicală, inculpatul a precizat că suma era una necuvenită şi contrară prevederilor legale. Inculpatul a declarat că nu a pretins această sumă”, susţin procurorii în document.
În al treilea plic era suma de 6.200 de lei, despre care Iancu Mocanu a precizat că este de la mai mulţi pacienţi pe care i-a operat în cursul ultimei luni.
Anchetatorii susţin că medicul a declarat cu acelaşi prilej că a primit sume de bani de la toţi pacienţii pe care i-a operat în ultima lună şi că nu poate preciza exact numele pacienţilor de la care a primit bani şi cuantumul acestora.
„În aceeaşi borsetă a fost identificat un portmoneu din piele, de culoare negru, în care a fost identificată suma de 650 de lei (…), despre care inculpatul a arătat că sunt bani de buzunar, pentru cheltuieli curente, şi care provin din veniturile proprii – salariu. În momentul în care s-a trecut la percheziţionarea unui dulap din biroul inculpatului, acesta din urmă a scos din compartimentul din mijloc, de pe o poliţă, un plic de culoare alb, în care s-a identificat suma de 3.100 lei. Inculpatul a declarat că această sumă a primit-o în urmă cu o săptămână de la fiica pacientei asupra căreia a încercat să facă o intervenţie chirurgicală pe cord, însă această intervenţie nu s-a putut realiza datorită patologiei asociată a pacientei. (…) Inculpatul a precizat că intenţiona să returneze această sumă de bani fiicei pacientei, cu care nu s-a mai întâlnit de la data remiterii banilor, aceasta locuind în mun. Constanţa. De asemenea, acesta precizează că a comunicat telefonic cu o altă fiică a pacientei, care locuieşte în Spania în cursul săptămânii anterioare”, se mai arată în referatul DNA.
Procurorul apreciază în referat că materialul probator administrat evidenţiază existenţa unor probe certe că lăsarea inculpatului în libertate prezintă un pericol social concret pentru ordinea publică, pericol ce rezultă atât din natura şi gravitatea faptei comise (infracţiune de corupţie săvârşită şi în urma căreia a obţinut sume importante de bani), din împrejurările şi modalităţile de săvârşire (profitând de calitatea sa de medic), cât şi din scopul urmărit de inculpat (obţinerea de foloase materiale necuvenite cu titlu de mită).
„Exercitarea cu bună credinţă a profesiei de medic constituia pentru inculpat o obligaţie, şi nu o opţiune personală grevată de un scop ilicit iniţial propus al obţinerii unor sume necuvenite. (…) Veniturile modeste realizate de pacientul martor în cauză nu au constituit un impediment pentru inculpatul Mocanu de a pune în aplicare şi a duce la bun sfârşit o rezoluţie infracţională reprobabilă şi în contradicţie cu exercitarea unei profesii nobile cum este aceea de medic. (…) Mai adăugăm că întreaga atitudine şi conduită profesională a inculpatului Mocanu Iancu faţă de pacient concretizată în amânarea unei intervenţii chirurgicale urgente de specialitate ar fi putut avea consecinţe majore asupra stării de sănătate a acestuia, iar condiţionarea actului medical de remitere a sumei de bani menţionate evidenţiază pericolul social concret”, susţine DNA.
Sursa citată adăugă că rezoluţia infracţională a medicului nu a fost una singulară, sumele de bani identificate în biroul acestuia la momentul constatării faptei impunând continuarea cercetărilor pentru săvârşirea unor fapte de corupţie similare.
„Modul în care inculpatul Mocanu a relatat cum urmau să fie împărţiţi banii (a se vedea suma de 2.000 de euro constatată în procedură flagrantă) denotă evident rezoluţia infracţională preexistentă, scopul ilicit iniţial propus, manifestat în pretinderea sumei, acceptarea ofertei anterior remiterii sumei şi, nu în ultimul rând, primirea acesteia. Imaginile captate în mediul ambiental cu prilejul remiterii sumei de bani scot în evidenţă mulţumirea inculpatului după primirea banilor”, se mai precizează în referat.