DNA cercetează modul în care o firmă a primit exclusivitate să furnizeze diplomele de studii

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) cercetează modul în care compania Romdidac, ce funcţiona până în 1989 ca direcţie în Ministerul Învăţământului, a primit dreptul exclusiv de a furniza diplomele şcolare şi universitare, girat succesiv, după 1990, de şefii acestei instituţii, potrivit Mediafax.
Romania TV
10 feb. 2014, 17:20
DNA cercetează modul în care o firmă a primit exclusivitate să furnizeze diplomele de studii

„Pe rolul DNA există o cauză în care se efectuează acte de urmărire penală in rem (cu privire la fapte) referitoare la suspiciunea comiterii unor infracţiuni de corupţie şi de evaziune fiscală„, arată DNA, într-un răspuns formulat la solicitarea Mediafax.

Procurorii anticorupţie verifică modul în care Ministerul Educaţiei a încheiat un contract cu actuala societatea pe acţiuni Romdidac, în baza căruia compania a devenit unicul furnizor de diplome. În acest sens, sunt analizate convenţiile încheiate între instituţie şi firmă.

Fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu spune că toţi miniştrii postdecembrişti, începând cu Liviu Maior, Andrei Marga şi Mircea Miclea, au avut convenţii cu Romdidac, pentru furnizarea diplomelor de studii.

Referitor la faptul că nu s-a pus problema organizării unei licitaţii pentru acest serviciu, fostul ministru aduce ca argumente asigurarea elementelor de siguranţă ale diplomelor de studii şi confidenţialitatea acestora.

„Când vorbim despre diplome, vorbim despre o cutie a Pandorei, pentru că aceste acte au un caracter special. Nu pot fi făcute de oricine. Niciun ministru nu s-a angajat să renunţe la serviciile Romdidac, fiind vorba despre un document realizat pe un anumit tip de hârtie cu filigran, cu elemente de siguranţă, aceste elemente nefiind publice. Apoi, după ce erau tipărite, se depozitau la sediul societăţii, de unde le luau unităţile de învăţământ. Ministerul nu ar fi avut unde să le depoziteze”, a declarat Andronescu.

Tot Ecaterina Andronescu a ţinut să sublinieze că „niciodată în România nu a dat altcineva diplome”, raţiunea fiind tot ca acestea să aibă elemente de siguranţă. „În 2009, au fost găsite diplome false tocmai pentru că lipseau elementele de siguranţă, iar hârtia era diferită. Pentru realizarea diplomelor Romdidac, se folosea un anumit tip de hârtie. Societatea are o experinţă de peste patru decenii în producerea diplomelor. Mai mult, când au apărut diplomele false, am cerut Romdidac să transmită Ministerului Educaţiei numele de pe diplome, aşa cum au fost transmise instituţiilor de învăţământ. În acest fel, Ministerul Educaţiei a avut continuu evidenţa repartizării diplomelor. Mai mult, ministerul a interzis societăţii să elibereze numărul de diplome cerut de unele instituţii, înainte de adoptarea cifrei de şcolarizare”, a explicat Andronescu.

Printre şefii din Ministerul Educaţiei care au girat, prin convenţii sau note, colaborarea cu Romdidac se mai numără Daniel Funeriu (ministru), Cătălin Baba (secretar de stat), Oana Badea (secretar de stat) şi Sorin Ionescu (secretar de stat).

„Recomandăm negocierea cu SC Romdidac SA Bucureşti, având în vedere că are o experienţă de 40 de ani în domeniul menţionat, timp de 30 de ani a făcut parte din structura ministerului nostru, având acelaşi obiect de activitate, are în stoc hârtie cu filigran continuu, procurată cu aprobarea şi la cererea ministerului de la unicul producător SC Letea SA Bacău, asigură tipărirea formularelor în condiţii de maximă securitate la unităţi abilitate pentru acest tip de acte (cu regim special) Regia Autonomă Imprimeria Băncii Naţionale şi la Regia Autonomă Poşta Română”, se menţiona într-o notă aprobată de fostul ministru Mircea Miclea, referitoare la tipărirea, gestionarea şi difuzarea formularelor actelor de studii pentru absolvenţii învăţământului preuniversitar.

Potrivit site-ului oficial al Romdidac SA, compania a fost înfiinţată în 1962. Până în 1989, aceasta a funcţionat ca departament în subordinea Ministerului Învăţământului, având ca obiectiv furnizarea de aparatură de laborator, truse, echipamente audiovizuale, modele, mulaje, material grafic, tipizate şcolare şi alte materiale necesare instituţiilor de învăţământ.

„După 1990, s-a transformat în societate comercială pe acţiuni, sub denumirea actuală, diversificându-şi activitatea”, se arată pe site-ul companiei.

Directorul general al Romdidac, Nicolae Bolboaşă, a spus că nu poate da detalii privitoare la anchetă, având în vedere că dosarul este instrumentat de DNA.

„Firma Romdidac realizează formularele de peste 30 de ani, încă de pe vremea lui Nicolae Ceauşescu. Este un fel de tradiţie pe care am realizat-o atâţia ani şi am realizat-o bine, pentru că nu am avut niciun fel de probleme”, a declarat Bolboaşă.

DailyBusiness
Dispar bonurile fiscale pentru plata cu cardul. Măsura intră în vigoare de joi, 26 decembrie
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor din toate timpurile. A fost unic. Niciodată nu va fi uitat
Playtech.ro
Zodiile care câștigă la loto înainte de Revelion. Norocul e de partea lor, se vor îmbogăți
DailyBusiness
Klaus Iohannis a promulgat o lege prin care Guvernul poate emite ordonanțe pe durata vacanței parlamentare
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Zodii care vor atrage toate privirile de Revelion. Vor fi în centrul atenției în noaptea dintre ani
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a aflat ce a făcut Călin Georgescu: Nu mă lăsa să plec. Dezvăluirea momentului
StirileBZI
Ce trebuie să faci după ce deschizi butoiul cu varză murată: Cum procedezi ca „să nu facă floare“!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Incendiu într-un club din Sighișoara: 150 de persoane s-au autoevacuat fără victime
MediaFlux
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)