UPDATE. Președintele Klaus Iohannis a primit cererea procurorului general Augustin Lazăr de efectuare a urmăririi penale față de Gabriel Oprea, a anunțat purtătorul de cuvânt al președintelui, Mădălina Dobrovolschi.
„A venit cererea de efectuare a urmăririi penale față de Gabriel Oprea de la procurorul general Augustin Lazăr. Urmează ca președintele să ia o decizie”, a precizat, miercuri, Mădălina Dobrovolschi.
DNA a cerut aviz de la preşedintele Klaus Iohannis pentru urmărirea penală a fostului ministru al Afacerilor Interne Gabriel Oprea, sub acuzaţia de ucidere din culpă, în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină.
Gabriel Oprea a demisionat din funcţia de senator, urmând ca demisia să îşi producă efectele după ce va fi publicată în Monitorul Oficial. Procurorii DNA au cerut aviz Senatului pentru începerea urmăririi penale pentru ucidere din culpă în cazul lui Oprea însă senatorii au respins solicitarea. Ulterior, mii de persoane au protestat faţă de decizia parlamentarilor.
Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a admis la acea dată că este posibil ca, după demisia lui Gabriel Oprea din Parlament, procurorul de caz să facă o nouă cerere de încuviinţare a urmăririi penale către Preşedintele României, dând exemplu ca precedent cazul lui Miron Mirea. Miercuri, DNA a făcut această cerere către Preşedinţia României, prin intermediului procurorului general al României.
Solicitarea a fost transmisă în conformitate cu prevederile legale și constituționale și având în vedere încetarea, prin demisie, a mandatului de senator al lui Gabriel Oprea, începând cu data de 01 octombrie 2016 (publicată în Monitorul Oficial).
Potrivit reglementărilor legale în vigoare, efectuarea urmăririi penale față de persoane care dețin sau au deținut calitatea de ministru, pentru fapte săvârșite în exercitarea mandatului, și care, la data sesizării, nu au și calitatea de deputat sau de senator, este condiționată de obținerea unui aviz din partea Președintelui României.
Detaliile referitoare la stare de fapt reținută de procurori în cauza respectivă se regăsesc în comunicatul nr. 1150/VIII/3 din data de 1 septembrie 2016.
Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și un număr de 18 volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.
Prezenta cerere de efectuare a urmăririi penale intră sub incidența art. 305 alin 4 din C.P.P., prin urmare, persoana față de care s-a solicitat sesizarea Președintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție”, se precizează în comunicatul DNA.