„Procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Constanța au solicitat, la data de 25 august 2014, judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Constanța, luarea măsurii arestării preventive a inculpatului Constantinescu Nicușor Daniel, pe o durată de 30 zile, de la data punerii în executare a măsurii arestării preventive și dispunerea emiterii de îndată a mandatului de arestare preventivă”, se arată într-un comunicat al DNA.
Noua solicitare a fost făcută întrucât Tratatul de extrădare dintre România şi Statele Unite, ţară în care se află Nicuşor Constantinescu, stipulează că persoanele extrădate nu pot fi judecate decât pentru fapta pentru care s-a făcut extrădarea. Fără această nouă cerere, Constantinescu nu ar puteafi judecat decât în dosarul instrumentat de la Bucureşti.
„Prin rechizitoriul procurorilor ce formează obiectul cauzei aflate pe rolul Tribunalului Constanța, în cameră preliminară, s-a reținut că inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel, în perioada 2009 – 27 noiembrie 2013, cu știință, în exercitarea atribuțiilor care decurgeau din calitatea de președinte al Consiliului Județean Constanța, în mai multe rânduri, nu și-a îndeplinit sau și-a îndeplinit în mod defectuos obligațiile potrivit art.76 din Legea nr.446/2006. Astfel, în raport de funcția publică deținută, inculpatul nu a asigurat finanțarea Centrului Militar Zonal Constanța, neefectuând reparațiile necesare la sediul acestuia, dispunând rezilierea contractelor pentru furnizarea de utilități și servicii de pază necesare funcționării în condiții normale a Centrului Militar Zonal Constanța și încercând de mai multe ori să evacueze instituția din sediul pe care îl ocupa, fapte care au provocat vătămări ale drepturilor și intereselor legale ale Ministerului Apărării Naționale precum și pagube acestei instituții”, se spune în comunicat.
În dosarul aflat pe rolul Tribunalului București, în care Constantinescu a fost trimis în judecată, sub control judiciar, s-a constatat la data de 12 iunie 2014, că acesta nu se afla în țară. Astfel, la solicitarea procurorilor DNA, instanța de judecată a dispus înlocuirea măsurii controlului judiciar față de preşedintele CJ Constanţa, cu măsura arestării preventive. Acesta fusese trimis în judecată pentru săvârșirea a trei infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice cu obținerea de foloase necuvenite sub forma complicității și 21 de infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu obținerea de foloase.
Curtea de Apel Bucureşti a emis, pe 7 august, mandat de arestare preventivă pe numele preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, care contestase decizia similară a instanţei inferioare. Decizia CAB e definitivă.
Avocaţii lui Nicuşor Constantinescu au depus în instanţă mai multe documente, respectiv o scrisoare medicală nouă, cu data din 4 august, cu situaţia la zi a stării medicale a clientului lor, însă acestea nu au fost considerate suficiente de instanţă, care a respins contestaţia privind arestarea preventivă ca nefondată.
Procurorul DNA a cerut ca înscrisurile sa fie prezentate în original, pentru că există suspiciuni cu privire la autenticitatea acestora. Apărătorul şefului CJ Constanţa a declarat că va sesiza CSM în cazul procurorului, motivând că acesta contestă toate documentele depuse la dosar.
„Reprezentantul DNA în continuare se face că nu cunoaşte legea ori nu o cunoaşte pentru că aceste acte pe care medicii români le emit (…) nu sunt puncte de vedere personale ale unui doctor. Reprezintă o analiză elaborată a conducerii spitalului. Azi am avut neplăcuta situaţie de a constata că DNA contestă absolut orice document medical, contestă apostilările secretarului pe justiţie din Statele Unite. Noi vom face o plângere împotriva acestui procuror în faţa CSM-ului”, a arătat avocatul Cătălin Dancu.
El a spus că şeful CJ Constanţa este foarte grav bolnav şi că singura soluţie liniştitoare pentru DNA este ca „Nicuşor Constantinescu să fie mort”.
„Nu este posibil să depăşească în niciun fel teritoriul american pentru a fi transportat pentru că are toate aceste drene în corp (…) Tot timpul au fost emise documente astfel cum au fost cerute. Dovadă este că noi am câştigat toate contestaţiile, noi nu am pierdut toate contestaţiile, iar ele au fost confirmate de autoritatea americană. Noi nu inventăm. Doamna procuror îşi permite să pună la îndoială toate tomografele, toate rezultatele medicale, probitatea profesională a medicului, nu are nicio limită”, a afirmat Dancu.
În 23 iulie, magistraţii Tribunalului Bucureşti au admis cererea DNA de emitere a unui nou mandat de arestare preventivă în lipsă, pentru o perioadă de 30 de zile, pe numele lui Nicuşor Constantinescu. A fost pentru a doua oară când TB decide arestarea şefului CJ Constanţa, însă prima hotărâre a acestei instanţe, din 23 iunie, a fost anulată de CAB.
Demersul procurorilor vine după ce judecătorii au stabilit că Nicuşor Constantinescu avea dreptul să părăsească teritoriul României până la 1 iulie.
Şeful CJ Constanţa se află în prezent pe teritoriul SUA, unde a suferit o intervenţie chirurgicală, după ce a fost diagnosticat cu cancer la prostată. El nu s-a întors în România la data stabilită de autorităţile judiciare, motivând că nu se poate deplasa.