Judecătorii au anunțat că vor da sentința în acest caz pe data de 24 martie, potrivit Agerpres.
La acest ultim termen al procesului procurorul de ședință a solicitat condamnarea la închisoare cu executare a celor patru și confiscarea specială a unor sume de bani, respectiv 2 milioane euro de la Gabriel Sandu, 2 milioane euro de la Dorin Cocoș, 7,5 milioane dolari și 2 milioane euro de la Nicolae Dumitru și 4 milioane euro de la Gheorghe Ștefan.
De cealaltă parte, avocații inculpaților au solicitat condamnarea la pedepse cu suspendare a clienților lor, invocând diverse motive.
Astfel, avocatul lui Dorin Cocoș a spus că acesta a formulat un denunț și a colaborat cu procurorii DNA, și-a recunoscut faptele, astfel încât pedeapsa maximă pe care ar trebui să o primească ar fi de 2 ani închisoare cu suspendare.
De asemenea, avocatul lui Nicolae Dumitru a cerut ridicarea sechestrului pus de procurori pe bunurile acestuia, arătând că omul de afaceri a achitat 2 milioane de dolari și un milion de euro, reprezentând prejudiciul reținut în cazul lui.
Toți cei patru inculpați au declarat în ultimul cuvânt că regretă faptele comise și au cerut să fie condamnați la închisoare cu suspendare sau prestarea de muncă în folosul comunității.
„Regret din suflet că am ajuns să comit o faptă penală. Sper într-o pedeapsă cu suspendare, sub supraveghere, ca să pot munci și să câștig banii pe care i-am însușit și să-i dau statului”, a afirmat Dorin Cocoș.
„Azi am realizat că am greșit. Îmi pare rău, a fost o situație, într-un fel gândești la 53 de ani, altfel la 40 și deloc la 20. Sunt de acord să muncesc oricând în folosul comunității. Vreau să fiu liber și să-mi văd copiii”, a declarat Gabriel Sandu.
„Regret faptele. În primul rând, regret că am intrat în politică. Merit o pedeapsă proporțională cu fapta mea. Vreau să fac muncă în folosul comunității, fără să fiu remunerat”, a spus și fostul primar Gheorghe Ștefan.
De asemenea, omul de afaceri Dumitru Nicolae a susținut că regretă „profund” faptele pe care le-a comis și speră să repare ce a greșit.
La termenul de miercuri, fostul primar Gheorghe Ştefan şi omul de afaceri Dorin Cocoş au dat declaraţii în faţa judecătorilor.
„Am apelat la Gheorghe Ştefan pentru că eu ştiam că el are o influenţă politică asupra ministrului de atunci Gabriel Sandu, cu care eu nu aveam absolut nicio relaţie”, a declarat Dorin Cocoş.
Şi Gheorghe Ştefan, fost primar în Piatra Neamţ, a făcut precizări în faţa judecătorilor, explicând că „Eu doar l-am adus pe Gabriel Sandu la acele întâlniri. Ţin minte ca i-am si zis ulterior, la partid lui Gabriel Sandu: Fă doar daca e legal, că dacă nu e legal nu ne mai salveaza nici Zeus! Eu nu am participat niciodată la niciun fel de discuţii despre comisioane sau sume de bani ce puteau fi obţinute în această afacere. După o lună sau două de la întâlniri, Dorin Cocoş a venit la mine şi mi-a zis „Nea’ Gigi, am rupt şi pentru tine patru milioane de euro din afacerea aia”. Eu nici nu stiam că afacerea se cheamă Microsoft. Eu i-am spus că nu am nevoie de nimic. Dacă vrei, poţi finanţa partidul, pentru că vin alegeri prezidenţiale. După o săptămână, Dorin Cocoş a venit la mine şi mi-a cerut să îi recomand o persoană care să achiziţioneze materiale promoţionale pentru partid. Aşa era practica. Atunci i l-am recomamdat pe Decebal Drăghiş, îl cunoşteam amândoi şi mai participase la campanii electorale. Era persoana care trebuia să facă munca de jos”.
Oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Dumitru Nicolae, precum şi fostul primar Gheorghe Ştefan şi fostul ministru Gabriel Sandu au fost trimişi în judecată, în 23 martie, în dosarul „Microsoft”.
În dosarul „Microsoft”, oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru şi Gheorghe Ştefan, sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, de luare de mită şi spălare de bani.
Potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi pretins şi primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.
Totodată, potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.