Completul de cinci judecători al instanţei supreme a reluat, miercuri, dezbaterile în dosarul „Trofeul calităţii”. Instanţa a respins mai multe solicitări ale avocaţilor lui Adrian Năstase, iar ulterior a anunţat că dosarul se află în stare de judecată, dând cuvântul procurorului DNA pentru susţinerea recursului.
Reprezentantul DNA a arătat că instanţa de fond a aplicat o pedeapsă prea mică în cazul lui Adrian Năstase în raport de gradul de pericol al faptelor de care este acuzat în acest dosar şi că cei trei judecători de la fond nu au ţinut cont de calitatea acţiunilor comise de acesta.
Procurorul a susţinut că actuala pedeapsă de doi ani de închisoare cu executare stabilită în cazul lui Adrian Năstase „nu este îndestulătoare pentru îndreptarea inculpatului”.
Totodată, procurorul a arătat că instanţa de fond a achitat-o în mod greşit pe Irina Paula Jianu pentru spălare de bani, cerând astfel condamnarea acesteia şi pentru această faptă.
Procurorul a mai cerut ca lui Adrian Năstase, Irinei Paula Jianu şi lui Bogdan Popovici să le fie interzise mai multe drepturi civile.
Instanţa ascultă pledoariile apărării, iar în final va da dreptul inculpaţilor să-şi spună ultimul cuvânt. La finalul dezbaterilor, instanţa va rămâne în pronunţare, urmând să ia o decizie definitivă în dosarul „Trofeul calităţii”.
În 30 ianuarie 2012, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, de către un complet de trei judecători al instanţei supreme, în dosarul „Trofeul calităţii”, în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.
În acelaşi dosar, Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcţii, a fost condamnată la şase de închisoare şi cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsă la care i s-a aplicat un spor de un an.
Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL şi soţii Marian Ioana şi Bogdan Popovici au primit fiecare câte şase ani de detenţie, la care s-a aplicat un spor de un an.
Decizia din ianuarie nu este definitivă, fiind contestată la Completul de cinci judecători al instanţei supreme.