DNA cere pedeapsa maximă pentru Sorin Oprescu. Procurorul a solicitat ca instanța care va da decizia finală, Curtea de Apel București, să se orienteze spre o pedeapsă maximă prevăzută de lege în cazul acuzațiilor imputate lui Oprescu – luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, constituire a unui grup infracțional organizat.
„Orientati pedepsele către maximum special. Prin prisma funcției deținute, Sorin Oprescu a înțeles să pervertească actul administrativ. A înțeles să comită cele mai grave fapte prevăzute de codul penal”, a precizat în sala de judecată procurorul de caz, conform unor surse participante la ședință consultate de G4Media.
Potrivit specialiștilor în justiție, după calcule, acest lucru ar putea însemna peste 15 ani de închisoare.
În replică, avocatul fostului primar a cerut achitarea clientului său.
Discuțiile au loc în cadrul ultimului termen din acest proces, urmând ca instanța sa intre în deliberări și apoi să anunțe un verdict final.
Fostul primar Sorin Oprescu a fost condamnat pe 13 mai 2020 la cinci ani și patru luni de închisoare cu executare, decizia nefiind definitivă.
Pe 20 noiembrie 2015, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Sorin Oprescu pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat. În aceeaşi cauză sunt judecaţi Bogdan Popa – fost şef al Administraţiei Cimitirelor, Cristian Stanca – fostul şofer al lui Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu – fost şef al Direcţiei Economice din Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae – fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti, Florin Şupeală – fost director adjunct al Centrului, Claudiu Bengalici – administrator al unei societăţi comericale, Ion Niţă şi Romeo Albu.
Procurorii acuză că în perioada 2013 – 2015 un grup organizat la care ar fi aderat şi Oprescu ar fi înfiinţat în administraţia locală din Bucureşti un sistem prin care firmele care doreau să primească contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea primarului trebuiau să dea o parte din profit sub formă de mită unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului.
Astfel, firma executantă păstra pentru sine între 30 şi 33% din profitul brut, iar diferența era remisă funcţionarilor din cadrul aparatului primarului municipiului Bucureşti, cu titlu de mită. O parte de 10 la sută din valoarea contractului era cerută pentru Sorin Oprescu, potrivit DNA.