Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al P.Î.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Președintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de un fost deputat în Parlamentul României, la data faptelor având funcția de ministru, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită şi instigarea la delapidare. Potrivit unor surse judiciare este vorba despre fostului ministrul al Mediului Costel Alexe, în prezent preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi.
Procurorii DNA susţin că în perioada martie-aprilie 2020, Costel Alexe „ar fi pretins, în mod direct, de la managerul unui combinat siderurgic, mai multe produse din tablă în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea cu titlu gratuit către fabrica respectivă a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această societate comercială pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme”.
„Foloasele respective, în cantitate de 22 tone (aprox. 103.000 lei), ar fi fost primite în datele de 23 aprilie 2020 și 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o rudă de-a sa”, se arată în comunicat DNA.
Surse judiciare citate de stiripesurse.ro susţin că cele 22 de tone de produse din tablă (tablă zincată de gard, piloni de gard, materiale metalice) ar fi fost lăsate la societatea administrată de către soția fostului ministru Costel Alexe, aceasta fiind ruda pomenită de anchetatorii DNA în comunicatul oficial transmis luni.
La acest moment susțin aceleași surse, femeia are calitate de martor, iar legea îi permite să refuze să dea declarații în legătură cu activitățile pretins nelegale ale soțului.
Cererii transmise către Parchetul de pe lângă ÎCCJ i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție precum și 10 volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.
„Prezenta cerere de efectuare a urmăririi penale intră sub incidența art. 305 alin 4 din C.P.P. În prezent, persoana față de care s-a solicitat sesizarea Președintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție”, se mai arată în comunicatul DNA.
Citeşte şi: Ministrul Mediului, Costel Alexe, acuzat că a plagiat în lucrarea de doctorat. PSD cere demiterea lui
DNA semnează cu o firmă cu asociaţi israelieni, pentru un sistem multifuncţional de interceptare
Cellphone Group Impex va furniza Direcţiei Naţionale de Anticorupţie (DNA) un sistem multifuncţional de interceptare, pentru suma de 2,8 milioane de lei, fără TVA, de la un estimat de 3,11 milioane de lei, fără TVA, anunţă Profit.ro. Sistemul, care include şi un autoturism SUV 4X4, plus servicii de instalare şi configurare, va fi livrat până la finele lunii ianuarie 2021.
Cellphone Group Impex a fost înfiinţată în anul 1997, are ca obiect de activitate „alte activităţi de servicii informaţionale” şi a consemnat în 2019 o cifră de afaceri de 50.000 lei.
Asociaţii firmei sunt doi cetăţeni israelieni, Beizer Arie şi Cooper Gil Yossef, fiecare cu 50% din capitalul social.