„Direcţia Naţională Anticorupţie a sesizat Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a solicita Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru obţinerea cererii necesare urmării penale faţă de Laszlo Borbely, deputat în Parlamentul României şi ministru al Mediului şi Pădurilor, pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi infracţiunea de fals în declaraţiile de avere, în formă continuată„, se arată într-un comunicat al Departamentului Anticorupţie.
Borbely era în vizorul DNA încă din luna iulie 2011, când au fost efectuate percheziţii la un apartament deţinut de către soacra ministrului, apartament situat în Bucureşti, pe Calea Victoriei. În respectivul dosar, ca învinuiţi apăreau Szepessy Szabolcs, consilier al lui Borbely şi omul de afaceri Ioan Ciocan. Acesta din urmă încerca să obţină bunăvoinţa ministrului în ceea ce priveşte acordarea unor contracte cu Ministerul Mediului
„În cursul anului 2011, învinuitul Ciocan Ioan, în calitate de reprezentant legal al firmei SC Lescaci Com SRL Negreşti Oaş, prin intermediul învinuitului Szepessy Szabolcs, consilier personal al ministrului Mediului şi Pădurilor, a cumpărat influenţa numitului Borbely Laszlo, ministru al Mediului şi Pădurilor, prin efectuarea în folosul acestuia de lucrări de amenajare a unui apartament, lucrări în valoare de aproximativ 20.000 de euro, pe cheltuiala societăţii sale. Lucrările au fost realizate în scopul obţinerii, prin intermediul influenţei de care se bucură ministrul Mediului şi Pădurilor, de contracte cu Administraţia Naţională Apele Române, instituţie aflată în coordonarea acestui minister”, se arăta într-un comunicat al DNA din iulie 2011.
Firma Lescaci SRL deţinută de Ion Ciocan, ginerele deputatului PSD Gheorghe Ciocan, fost prefect de Satu Mare, a câştigat 48 de licitaţii câştigate cu statul, între 2007 şi 2011. Printre ele, sunt lucrările la falezele surpate din Eforie şi Tuzla şi amenajarea unor albii de râuri din Constanţa, Bacău, Buzău, Iaşi, Dolj, Cluj sau Maramureş au intrat pe mâna aceluiaşi consorţiu fidel câştigător al contractelor de la Apele Române.
Laszlo Borbely a fost numit ministru al Mediului şi Pădurilor în decembrie 2009. Este membru UDMR din 1990 şi este deputat în parlamentul României. Până în 1994 a condus filiala judeţeană a UDMR Mureş, iar în 1998, a fost ales vicepreşedinte executiv al partidului. Între 1990 şi 1996, Laszlo Borbely a avut două mandate de deputat în Parlamentul României, ulterior ocupând, pentru patru ani, funcţia de secretar de stat în Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului. La alegerile parlamentare din 2000 a câştigat un nou mandat de deputat, iar din 2004, a fost, timp de trei ani, ministru delegat pentru Lucrări Publice şi Amenajarea Teritoriului. În aprilie 2007, a preluat conducerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, pe care l-a gestionat până în decembrie 2008.
AVEREA MINISTRULUI LASZLO BORBELY
Potrivit ultimei declaraţii de avere publicată pe site-ul Guvernului, ministrul Laszlo Borbely deţine împreună cu soţia sa un teren intravilan în Târgu Mureş cu o suprafaţă de 450 de mp, un apartament şi o casă de locuit tot în Târgu Mureş. Laszlo Borbely mai deţine din 2009 un autoturism Lexus GS300 şi bijuterii în valoare de 15.000 de euro.
Tot în declaraţia de avere, Laszlo Borbely precizează că are mai multe conturi bancare în euro şi în lei: peste 51,475 de euro şi 137.146 de lei.
Anul trecut, udemeristul a câştigat 94.673 RON (de la Ministerul Mediului şi pădurilor şi de la UDMR), iar soţia sa a câştigat de la Societatea Română de Radiodifuziune 116.925 RON.
Dubii au apărut şi în ceea ce priveşte declaraţiile sale de avere, existând informaţii neoficiale potrivit cărora ANI ar fi efectuat verificări ale autenticităţii acestora în 2010. Unul din semnele de întrebare este legat de terenul din Târgu Mureş, care apare prima dată într-o declaraţie de avere a lui Borbely în 1 noiembrie 2010, deşi terenul era achiziţionat încă din 2000.