DNA: Corneliu Dobriţoiu a primit două locuinţe de serviciu de la MApN

Fostul ministru al Apărării Naţionale Corneliu Dobriţoiu nu avea dreptul de a cumpăra în anul 2005 o locuinţă de serviciu de la MApN, deoarece el mai primise anterior o locuinţă de la stat şi mai avea în proprietate o casă.
Iulian Tudor
04 sept. 2013, 13:16
DNA: Corneliu Dobriţoiu a primit două locuinţe de serviciu de la MApN

În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA, anchetatorii explică motivele pentru care Corneliu Dobriţoiu a încălcat legea atunci când a cerut şi a primit în anul 2005 o locuinţă de serviciu de la MApN, informează Agerpres.

Astfel, DNA arată că Dobriţoiu a primit în anul 1980 de la stat, din fondul locativ al MApN, o locuinţă pe strada Răcari din sectorul 3, Bucureşti. În decembrie 1993, el întocmeşte un raport pe care îl adresează comandantului Comenduirii Garnizoanei Bucureşti, în care a solicitat aprobarea cumpărării acestei locuinţe.

După ce primeşte aprobarea, Dobriţoiu cumpără apartamentul la data de 18.01.1994, după care vinde locuinţa lui Alecu Ştefan pentru suma de 80.000 lei, data contractului de vânzare-cumpărare fiind 31.01.1994.

În aprilie 1999, pe când îndeplinea funcţia de ofiţer de stat major internaţional în cadrul Cartierului General al NATO de la Bruxelles, Corneliu Dobriţoiu întocmeşte un nou raport pe care îl adresează ministrului Apărării Naţionale, prin care solicită repartizarea unei locuinţe de serviciu în Bucureşti.

El invoca faptul că în anul 2000 se încheia angajamentul său la Bruxelles şi locuieşte la părinţi, împreună cu soţia şi doi copii (Samson Dumitru, fiul soţiei sale, avea 23 de ani şi era student, iar fiica, Alina Dobriţoiu, în vârstă de 17 ani, era elevă).

Cererea este aprobată în iulie 2000, iar Corneliu Dobriţoiu primeşte o locuinţă de serviciu cu patru camere, în regim de chirie, situată în str. Traian din sectorul 3.

Procurorii susţin că repartizarea acestei locuinţe se serviciu către Corneliu Dobriţoiu s-a efectuat fără respectarea prevederilor legale, deoarece art. 32 din O.G.nr.15/20.05.1994 stipulează că „locuinţele de serviciu nu vor fi repartizate cadrelor militare care au locuinţă proprietate personală sau care au înstrăinat locuinţa repartizată din cota Ministerului Apărării Naţionale”.

Cu ocazia semnării contractului de închiriere a locuinţei din strada Traian, Dobriţoiu a stipulat că: „Nu deţin nicio locuinţă proprietate personală sau din fondul de stat. Nu am cumpărat locuinţă în baza Legii nr.61/1990 sau a Legii nr.85/1992”.

Procurorii susţin că declaraţia lui Dobriţoiu nu este conformă cu realitatea, deoarece el cumpărase în 1994 în regim subvenţionat locuinţa din str. Răcari.

Mai mult, în raportul pe care l-a trimis ministrului Apărării, Dobriţoiu a menţionat că fiul său vitreg, Samson Dumitru, este student şi nu are unde locui, şi în consecinţă se impune acordarea unei camere în plus, însă, în realitate acesta era căsătorit, având domiciliul într-o locuinţă proprietate personală din Piatra Neamţ.

„În aceste condiţii, „inserarea” acestuia în spaţiul locativ pe care înv. gl. mr. (rez.) Dobriţoiu Corneliu intenţiona să-l obţină în mod nelegal de la Ministerul Apărării Naţionale, nu poate fi interpretată decât ca o formă de premeditare a ilegalităţii ce urma să fie săvârşită”, se arată în rechizitoriul DNA.

În iulie 2005, Corneliu Dobriţoiu a solicitat şefului U.M. 02547 Bucureşti aprobarea de a cumpăra locuinţa de serviciu din str. Traian. Iniţial, o comisie de la U.M.02547 Bucureşti a stabilit ca Dobriţoiu să cumpere apartamentul pentru suma de 194.804 lei, însă, la solicitarea lui, preţul a fost scăzut la 95.427 lei.

Procurorii susţin că Dobriţoiu nu avea dreptul să cumpere această locuinţă de serviciu din două motive: mai cumpărase în 1994 o locuinţă de serviciu la preţ subvenţionat din cota MApN şi deţinea în proprietate o casă de 354 mp în comuna Găneasa, judeţul Ilfov.

În cadrul audierilor de la DNA, Corneliu Dobriţoiu a susţinut că locuinţa din comuna Găneasa este o casă de vacanţă, lucru infirmat de Primăria comunei Găneasa.

„Din probele aflate la dosarul cauzei rezultă că şi înv. gl. mr. (rez.) Dobriţoiu Corneliu, încă din anul 1999, a premeditat iniţial obţinerea, în mod ilegal, a unei locuinţe de serviciu cu 4 camere, în municipiul Bucureşti şi, ulterior, cumpărarea acesteia la preţ subvenţionat, în condiţiile în care, în realitate, nu îndeplinea cerinţele legale”, este concluzia procurorilor DNA.

Corneliu Dobriţoiu şi mai mulţi generali au fost trimişi în judecată miercuri de DNA în legătură cu achiziţionarea în condiţii ilegale a unor locuinţe de serviciu la preţ subvenţionat.

El este acuzat de participaţie improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial şi participaţie improprie la fals intelectual, toate cu consecinţe deosebit de grave.

În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată pentru fapte similare: general de brigadă în rezervă Traian Pigui, şef al Direcţiei Domenii şi Infrastructuri din MApN la data faptelor, general maior în rezervă Floarea Şerban, şef al Direcţiei Legislaţie şi Asistenţă Juridică din MApN la data faptelor, general maior în rezervă Francisc Radici, general maior în rezervă Constantin Năstase, general locotenent în rezervă Sergiu Medar, locotenent în rezervă Gheorghe Rotaru, comandor în rezervă Gheorghe Gonciaruc, colonel în rezervă Ionel Vizitiu, plutonier adjunct în rezervă Mihaela Matei, toţi cadre militare MApN la data faptelor, şi general de brigadă în rezervă Corneliu Duţă, comandant al Garnizoanei Bucureşti la data faptelor.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Orașul din România în care se deschide o nouă fabrică gigant. Vor fi sute de locuri de muncă, germanii au făcut o investiție de zeci de milioane de euro aici
Capital.ro
Vestea care a distrus-o pe Simona Halep: A fost ca și cum mi-ai înfipt un cuțit în piept și mi-ai luat respirația
Playtech.ro
DOLIU în muzică! Marele artist A MURIT! Fanii nu-și pot reveni!
DailyBusiness
ALERTĂ DE CUTREMUR! Două seisme au avut loc în România
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Cât a câștigat Meghan Markle din serialul ”Suits”. Nu a fost nici pe departe cea mai bine plătită actriță
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
BREAKING | Crima care a zguduit Buzăul. Și-a ucis soția cu toporul când a auzit ce dorea să facă. Martor la incident a
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Uciderea unui urs care a atacat un turist în Italia, oprită de activiști! Animalul poate fi transferat în România
Capital.ro
A explodat BOMBA despre Traian Băsescu! S-a aflat ce a făcut fostul președinte al României
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Incident la Satu Mare: O mașină electrică a luat foc în timp ce era la încărcat
MediaFlux
TRĂDARE în INSULA IUBIRII! S-a VĂZUT TOT la TV!
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!