„Există două dosare penale aflate în curs de instrumentare, având ca obiect contractul de realizare a autostrăzii Braşov-Cluj-Borş. Un dosar care are ca obiect negocierea, aprobarea şi semnarea contractului de proiectare, construire şi finanţare a autostrăzii Braşov-Cluj-Borş, în cursul anului 2003. Se efectuează cercetări penale pentru suspiciunea săvârşirii unor infracţiuni de abuz în serviciu sub formă calificată. Un alt dosar care are ca obiect modificările succesive la contractul iniţial, adoptate în perioada 2003-2013. Se efectuează cercetări penale pentru suspiciunea săvârşirii unor infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul”, a declarat purtărorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan, potrivit Mediafax.
O altă cauză privind contractul Bechtel a fost clasată de procurori la data de 30 septembrie 2015. Soluţia a fost dată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, cauza vizând dispariţa contractului.
Reprezentanţi ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 au declarat că pentru infracţiunea de furt s-a concluzionat că fapta respectivă, aşa cum era descrisă, nu era prevăzută de legea penală. Cât priveşte infracţiunile de abuz în serviciu, neglijenţă în serviciu şi distrugere, s-a constatat că era împlinit termenul de prescripţie.
Proiectul autostrăzii Braşov-Borş, denumit Autostrada Transilvania, a fost aprobat în 2003 şi început în 2004, în baza unui contract de 2,2 miliarde de euro încheiat cu Bechtel, care trebuia executat până în 2012. Contractul a suferit în decursul timpului mai multe modificări, fiind reziliat în mai 2013. Pe fondul disputelor politice iniţiate de partidele care s-au succedat la guvernare şi fără bani alocaţi de la buget, proiectul de 415 kilometri a fost derulat într-un ritm lent, fiind executaţi doar 52 de kilometri.
CITEŞTE ŞI: Procurorii au clasat dosarul Bechtel. Contractul în original nu a fost găsit