Explicaţia de la DNA sugerează că cei de la Parchetul General sau din Ministerul de Justiţie au încurcat dosarele, în condiţiile în care au primit în aceeaşi zi de la DNA două dosare ce urmau a fi direcţionate către Parlament. „La data de 19 martie 2015, a fost înaintat către PICCJ, în vederea sesizării Senatului, pentru formularea cererii de încuviințare a reținerii și arestării preventive, referatul procurorilor împreună cu un număr de 7 volume cuprinzând copii certificate ale tuturor actelor de urmărire penală, întocmite până la data respectivă, în dosarul penal care îl privește pe inculpatul Vâlcov Darius Bogdan. De asemenea, la aceeași dată, dar la o oră diferită, a fost înaintat către PICCJ, în vederea sesizării Camerei Deputaților, pentru formularea cererii de încuviințare a reținerii și arestării preventive, referatul procurorilor împreună cu un număr de 10 volume cuprinzând copii certificate ale tuturor actelor de urmărire penală, întocmite până la data respectivă, în dosarul penal care îl privește pe inculpatul Nicolescu Theodor Cătălin„, se arată în comunicatul DNA.
Astfel procurorii anticorupţie susţin că eroarea a fost comisă fie la ICCJ înainte ca dosarele să fie trimise Ministerului de Justiţie, fie la minister înainte de a fi trimise la Parlament.
„Conform prevederilor legale și constituționale, referatele și dosarele de urmărire penală aferente, în cele două cauze penale, au fost înaintate de către procurorii DNA către PICCJ, care a verificat corespondența conținutului adreselor de înaintare cu volumele dosarelor de urmărire penală, iar după constatarea conformității, a transmis dosarele către Ministerul Justiției, în vederea sesizării celor două Camere ale Parlamentului din care fac parte cele două persoane vizate, respectiv Senat și Camera Deputaților. Prin urmare, DNA a transmis, pentru fiecare dosar în parte, exclusiv actele de urmărire penală corespunzătoare, fapt care a fost certificat și de către PICCJ”, se mai spune în comunicatul citat.
În vederea avizului pe care Comisia juridică senatorială trebuie să-l dea privind cererea de arestare preventivă a lui Darius Vâlcov, DNA a trimis la Parlament volumele cu dosarul fostului ministru. La comisie au ajuns opt volume, numerotate de la 1 la 7 şi apoi direct 9.
La o examinare mai atentă a volumului 9, s-a descoperit că acesta nu avea nicio legătură cu dosarul lui Darius Vâlcov, referindu-se la despăgubirile ilegale date de către ANRP.
În consecinţă, membrii Comisiei juridice au decis să sigileze volumul 9 care nu are legătură cu cauza asupra căreia trebuie să se pronunţe şi să-l remită DNA.
„Este vorba despre un volum, un dosar care nu are legătură cu speţa pe care o discutăm azi. Probabil că în mod eronat, din cauza volumului mare de dosare pe care îl au cei de la Parchet, l-au transmis. Nu are legătură cu dosarul cauzei, l-am resigilat şi îi vom informa pe cei de la Parchet să vină să îl ridice„, a declarat Cătălin Boboc.