UPDATE Cei patru şefi de servicii din cadrul Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti care au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu de procurorii anticorupţie vor fi suspendaţi din funcţie până la soluţionarea definitivă a cauzei, potrivit unui comunicat al Primăriei Capitalei.
„Direcţia Naţionala Anticorupţie a anunţat astăzi ca fostul director al Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti, împreună cu alţi patru şefi de servicii din cadrul instituţiei, au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu. Referitor la această situaţie, Direcţia Generală de Poliţie Locală şi Control face următoarea precizare: potrivit Legii 188/1999 privind statutul funcţionarilor publici, şefii serviciilor Achiziţii, Juridic, Buget şi Contabilitate – adică cei trimişi în judecată de procurorii anticorupţie – urmează a fi suspendaţi din funcţie până la soluţionarea definitivă a cauzei”, relevă comunicatul.
Potrivit sursei citate, cei patru angajaţi ai Poliţiei Locale deferiţi Justiţiei de către procurorii anticorupţie sunt acuzaţi în rechizitoriu că, în calitatea lor de coordonatori ai serviciilor Achiziţii, Juridic, Buget şi Contabilitate, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu au încheiat cu o societate comercială contracte prin care au fost externalizate, nelegal, serviciile de patrulare, intervenţie, constatare contravenţii şi aplicare sancţiuni. Prin acest demers s-a produs Primăriei Capitalei un prejudiciu de 380.857 de euro.
„În acest caz, Gabriela Firea, primarul capitalei, a dispus – chiar între primele măsuri ale mandatului său – efectuarea unor cercetări amănunţite de către Corpul de Control al Primarului General. În baza rezultatelor anchetei – care au devoalat nereguli grave în privinţa contractelor semnate de DGPLCMB cu respectiva societate comercială – au fost luate măsurile legale ce se impuneau”, se mai arată în comunicat.
________
Procurorii DNA l-au trimis în judecată, în stare de libertate, pe Ion Ţincu, la data faptelor director al Direcţiei Generale de Poliţie Locală şi Control din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată şi abuz în serviciu, potrivit unui comunicat DNA.
În acelaşi dosar au mai fost deferiţi Justiţiei şi Mihaela Cărnaru, la data faptei şef Serviciu Buget Financiar în cadrul Direcţiei Generale de Poliţie Locală şi Control, Gabriel Florin Andrei, la data faptei şef Serviciu Achiziţii Investiţii în cadrul Direcţiei Generale de Poliţie Locală şi Control, Carmen Gabriela Barbu, la data faptei şef Serviciu Juridic în cadrul Direcţiei Generale de Poliţie Locală şi Control, şi Camelia Ionescu, la data faptei şef Serviciu Contabilitate în cadrul Direcţiei Generale de Poliţie Locală şi Control, toţi pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriul trimis judecătorilor că, în perioada 2010 – 2011, Ion Ţincu, Mihaela Cârnaru, Gabriel Andrei, Carmen Barbu şi Camelia Ionescu, în calităţile menţionate mai sus, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu (referitoare la coordonarea activităţilor Poliţiei Locale, la verificarea legalităţii cheltuirii bugetului instituţiei menţionate, la verificarea legalităţii achiziţiilor publice, la verificarea legalităţii contractelor încheiate şi la verificarea legalităţii plăţilor), ar fi încheiat cu o societate comercială două contracte şi un act adiţional prin care au fost externalizate, în mod nelegal, serviciile de patrulare, intervenţie, constatare contravenţii şi aplicare sancţiuni.
Mai mult, arată sursa citată, angajaţi ai societăţii respective ar fi fost asimilaţi celor ai Poliţiei Locale din Primăria Capitalei, ei fiind menţionaţi atât în cadrul contractelor, cât şi într-o dispoziţie emisă în mod nelegal de Ion Ţincu drept agenţi ai acestei structuri.
„Prin aceasta, unor angajaţi ai unei societăţi comerciale cu răspundere limitată le-au fost conferite prerogative legate de activităţi ce presupun exerciţiul autorităţii de stat, respectiv portul uniformei şi însemnelor Poliţiei Locale, patrularea, constatarea şi sancţionarea contravenţiilor”, precizează anchetatorii.
DNA mai arată că, în perioada iulie – decembrie 2011, „agenţii” respectivi, în fapt angajaţi ai unei societăţi comerciale, ar fi constatat săvârşirea de fapte contravenţionale şi au aplicat 3.317 amenzi contravenţionale (în valoare totală de 4.698.992 lei).
Procurorii susţin că, prin aceste demersuri, a fost produs Primăriei Municipiului Bucureşti un prejudiciu în cuantum de 380.875,84 euro, reprezentând valoarea contractelor încheiate în mod nelegal, concomitent cu obţinerea de către firma beneficiară a unui folos necuvenit în cuantum de 499.390 lei, stabilit după scăderea cheltuielilor presupuse de desfăşurarea contractelor.
Procurorii informează că în cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile ce aparţin Gabrielei Carmen Barbu, Mihaelei Mioara Cărnaru şi lui Gabriel Florin Andrei.
DNA informează că, până la data întocmirii rechizitoriului, Primăria Municipiului Bucureşti nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în cauză.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.