Olariu este cercetat în dosarul în care, în 25 noiembrie 2014, au fost reţinuţi şeful IPJ Bistriţa-Năsăud, Ioan Ovidiu Mureşan, şeful Serviciului Poliţiei Rutiere judeţene, Roberto Hasnăş şi şeful Poliţiei oraşului Năsăud, Leon Cloşcă, acuzaţi că au falsificat acte de constatare a unor accidente rutiere sau chiar le-au ascuns şi că au intervenit abuziv în dosare de urmările penală.
„În datele de 31 iulie, 6 – 7 noiembrie 2014, Liviu Olariu, atât personal cât şi prin intermediul şefului Serviciului Poliţiei Rutiere, inculpatul Hasnăş, a intervenit asupra agenţilor de poliţie din teren, pentru ca aceştia să-şi încalce atribuţiile de serviciu, în sensul de a nu constata şi sancţiona diferite contravenţii la regimul circulaţiei. La 20, 30 august, 29 septembrie şi 12 octombrie 2014, inculpatul Olariu a participat, alături de alţi poliţişti, (cadre din conducerea IPJ şi subordonaţi), la falsificarea raportării, respectiv a conţinutului buletinelor de evenimente, în cazul a 4 accidente de circulaţie soldate cu victime omeneşti”, se arată într-un comunicat DNA.
DNA precizează că scopul conduitei abuzive a fost acela de neraportare a accidentului rutier cu victime şi de neevidenţiere a acestuia în EAC (Evidenţa Accidentelor de Circulaţie).
„În unele cazuri, deşi a cunoscut situaţia reală de fapt, Liviu Olariu şi-a încălcat atribuţiile de serviciu, neluând măsurile care se impuneau pentru ca subordonaţii săi să îşi respecte obligaţiile de înregistrare şi raportare a accidentelor rutiere, din care au rezultat vătămări corporale, precum şi obligaţiile de întocmire a dosarului de cercetare penală, conform dispoziţiilor de procedură penală în vigoare”, susţin procurorii.
În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi din partea Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă.
Comisar-şef de poliţie Olariu Liviu, adjunct al inspectorului şef al I.P.J. Bistriţa – Năsăud, a solicitat, la 9 ianuarie, încetarea raporturilor de serviciu, cu drept la pensie.