Premierul Victor Ponta a comentat, marţi seară, situaţia prezentată la ultimul bilanţ al DNA, din care rezulta că ANAF nu este foarte performant în recuperarea prejudiciilor din dosarele penale, afirmând că „a fost o mică păcăleală”, întrucât pentru recuperare este nevoie de hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile.
„Critica nu e la ANAF. Dacă ne dă instanţa hotărâri definitive şi irevocabile şi nu se spune că sechestrul e pe o maşină care, în loc să valoreze 100.000 euro, valorează 5.000 euro, sigur că noi recuperăm”, a spus Ponta, susţinut de ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, care a explicat că se va înfiinta o agenţie care să recupereze prejudiciile din dosarele penale pe modelul francez.
DNA susţine într-un comunicat că „premierul Victor Ponta creează o confuzie gravă în opinia publică prin aceea că pune la îndoială datele prezentate la bilanțul D.N.A, date referitoare la confiscarea și recuperarea de produse infracționale, dispuse de instanțe, în dosarele penale deferite justiției”, se arată într-un comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
În luarea de poziţie a DNA se arată că prin afirmaţiile făcute de Victor Ponta se încearcă justificarea gradului scăzut de recuperare a prejudiciilo, de către ANAF, „instituție aflată în subordinea Guvernului, prin Ministerul Finanțelor.
„În Raportul anual de activitate al D.N.A, la a cărui prezentare a participat personal și primul ministru Victor Ponta, la data de 24 februarie 2015, se menționează următoarele:
Hotărârile judecătorești rămase definitive în cauzele DNA în anul 2014 au inclus confiscarea și recuperarea de produse infracționale în sumă de peste 310.000.000 euro, de 3 ori mai mult decât în anul 2013. Dacă această sumă ar fi efectiv executată, ar putea fi asigurat fondul de salarii pe care statul îl plătește medicilor din România într-un an. Este important ca organele fiscale să execute efectiv aceste hotărâri.
Aceste hotărâri judecătorești sunt executorii, iar instituția abilitată să le pună în aplicare, în sensul recuperării efective prejudiciilor este ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală).
Este adevărat că, în același Raport se precizează, într-un paragraf distinct, și că „în 2014 valorile indisponibilizate de DNA au fost de peste 303 milioane euro, ceea ce reprezintă de peste 13 ori bugetul nostru pentru un an”. Această sumă se referă la sechestrele aplicate la dosarele trimise în judecată și reprezintă o valoare independentă de cea aferentă produselor infracționale, constată prin decizii judecătorești rămase definitive, împrejurare pe care orice fost procuror o cunoaște”, se subliniază în comunicatul DNA.