DNA, în RĂZBOI cu Senatul. Procurorii i-au trimis o nouă cerere lui Tăriceanu şi un „avertisment”

Procurorii DNA i-au trimis preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, o nouă solicitare pentru predarea, în cel mai scurt timp, a tuturor înscrisurilor legate de dosarul Dan Şova, dar şi a documentelor întocmite de Senat în urma cererilor DNA, formulate în perioada 2014-2015. Senatul este avertizat că "refuzul de punere la dispoziția DNA a înscrisurilor solicitate constituie infracțiunea de obstrucționare a justiției". La scurt timp, Tăriceanu a anunţat că Senatul va trimite documentele solicitate până la data de 22 aprilie, data-limită impusă de DNA. 
Romania TV
20 apr. 2015, 10:02
DNA, în RĂZBOI cu Senatul. Procurorii i-au trimis o nouă cerere lui Tăriceanu şi un

DNA a revenit cu o nouă cerere adresată președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, prin care solicită predarea, în cel mai scurt timp, a unor înscrisuri necesare cauzei în care senatorul ȘOVA DAN-COMAN este cercetat cu privire la săvârșirea a trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu, se arată într-un comunicat de presă. 

Concret, DNA cere predarea tuturor înscrisurilor întocmite de Senatul României ca urmare a cererii DNA privind încuviințarea reținerii și arestării preventive a senatorului Șova Dan Coman, precum şi a înscrisurilor întocmite de Senatul Românei în anii 2014 și 2015, ca urmare a cererilor DNA pentru urmărirea penală, reținerea și arestarea preventivă a senatorilor în funcție în perioada 2014-2015.

„Cererea de predare de înscrisuri adresată președintelui Senatului de către procurorii DNA se întemeiază pe dispozițiile art. 170 alin 1 Cod Procedură Penală, potrivit căruia „În cazul în care există o suspiciune rezonabilă cu privire la pregătirea sau săvârșirea unei infracțiuni și sunt temeiuri de a se crede că un obiect ori un înscris poate servi ca mijloc de probă în cauză, organul de urmărire penală sau instanța de judecată poate dispune persoanei fizice sau juridice în posesia căreia se află să le prezinte și să le predea, sub luare de dovadă”.

CITEŞTE ŞI RĂSPUNSUL OFICIAL al Senatului la cererile DNA: NU s-au respectat procedurile

În prezenta cererea se arată că „refuzul de punere a dispoziția DNA a înscrisurilor solicitate constituie infracțiunea de obstrucționare a justiției (art. 271 alin 1 lit. b Cod Penal)”, avertizează DNA, în comunicat de presă. 

Procurorii DNA au formulat alte două cereri similarecătre președintele  Senatului la 9 aprilie 2015, respectiv 14 aprilie 2015, dar acestea nu au primit vreun răspuns.

„Subliniem că afirmațiile făcute în spațiul public potrivit cărora cererile anterior menționate ar fi trebuit transmise Senatului, de către DNA, prin intermediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de casație și al Ministerului Justiției, sunt eronate, deoarece respectiva procedură, fiind o procedură specială, este aplicabilă numai în situația cererii de încuviințare a reținerii/arestării (membrilor parlamentului) ori a urmăririi penale (a miniștrilor sau foștilor miniștri care sunt și membri ai parlamentului).

Or, în situația de față, procurorii DNA solicită Senatului înscrisuri necesare cauzei, astfel încât sunt aplicabile dispozițiile dreptului comun, aceleași care s-ar aplica în împrejurarea în care un organ de urmărire penală ar cere unei instituții acte sau documente ce pot servi ca mijloc de probă”, precizează DNA.

CITEŞTE ŞI DNA cere Senatului toate documentele întocmite în cazul ALEŞILOR PENALI

În documentul trimis Senatului, DNA impune data de 22 aprilie ca termen limită până la care Senatul poate transmite înscrisurile solicitate.

„În temeiul dispozițiilor art. 170 alin. 1 din C.p.p, prin ordonanțele nr. 122/P/2012 din datele de 9 aprilie și 14 aprilie 2015, DNA a dispus predarea de către Senatul României a înscrisurilor menționate în cele două adrese. Prin urmare, vă solicităm să predați în cel mai scurt timp posibil, dar nu mai târziu de 22 aprilie, (…) toate înscrisurile întocmite de Senatul României ca urmare a cererii DNA din data de 13 martie adresată Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, privind încuviințarea reținerii și arestării preventive a senatorului Dan Șova, cercetat pentru fapte de corupție în dosarul nr. 122/P/2012„, se arată în noua solicitare transmisă de DNA conducerii Camerei superioare a Parlamentului.

Totodată, DNA solicită și transmiterea înscrisurilor întocmite de către Senat în anii 2014 și 2015 ca urmare a cererilor DNA pentru urmărirea penală, reținerea și arestarea preventivă a senatorilor în funcție în perioada 2014 — 2015.

„Refuzul de punere la dispoziția DNA a înscrisurilor constituie infracțiunea de obstrucționare a justiției prevăzută de art. 271, alin. 1, lit. b din Codul penal”, se precizează în documentul amintit, care urmează a fi analizat de Biroul permanent al Senatului în ședința de luni.

RĂSPUNSUL SENATULUI

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, după şedinţa Biroului Permanent, că documentele solicitate de DNAvor fi trimise.

„Biroul Permanent a hotărât în unanimitate să ceară secretarului generului al Senatului să trimită până pe fata 22 aprilie toate documentele solicitate şi să poarte în continuare corespondenţa solicitată şi să informeze Biroul Permanent despre solicitările de acest gen”, a declarat Tăriceanu.

Direcția Națională Anticorupție a solicitat conducerii Senatului să transmită toate înscrisurile întocmite în perioada 2014 — 2015, ca urmare a cererilor DNA pentru urmărirea penală, reținerea și arestarea preventivă a senatorilor în funcție în perioada amintită, în vederea documentării dosarului referitor la senatorul Dan Șova.

Conducerea Senatului a decis că nu poate da curs cererilor DNA privind furnizarea înscrisurilor întocmite de Camera Superioară în cazul senatorilor pentru care s-a cerut urmarirea penală, reţinerea sau arestarea, în perioada 2014-2015, pe motiv că nu s-au respectat procedurile. 

„Decizia Biroului permanent este axată pe elementul de fond și pe elementul de formă. (…) În problema de fond nu există niciun fel de reținere, sunt decizii și documente publice, nu sunt secrete. Ele vor fi transmise de îndată ce, și acum trec la partea a doua, chestiunea de formă instituțională, comunicarea va fi făcută conform regulilor instituționale care trebuie să funcționeze între Senat, Parlament și Justiție.

Prin urmare, cererea trebuie să fie adresată de ministrul Justiției, ca urmare a solicitării făcute de Parchet, de DNA, așa cum s-a procedat și în alte cazuri. De aceea, BP a hotărât să sesizeze ministrul Justiției, căruia să îi solicităm ca adresarea să fie făcută conform regulilor procedurale. Pe fond, solicitarea este fără îndoială în atenția noastră și i se va da curs cu toată promptitudinea de îndată ce vom fi sesizați procedural corect”, a declarat președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, la acel moment.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Cel mai căutat oraș din România. Se poate transforma în poarta Europei, e înconjurat de stațiuni de top și ar putea să dea lovitura în următorii ani
Capital.ro
Anunț dureros despre Elena Udrea chiar în Vinerea Patimilor. Vestea cruntă confirmată de avocatul ei
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Criminalul invizibil, moștenirea lăsată umanității. Cum ne afectează deciziile din anii '80
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Durere în România în Vinerea Mare! A murit azi un artist uriaș al țării. A făcut nemuritoare emoția umană
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Câți militari a detașat România în misiuni sub egida NATO, UE și ONU. Anunțul făcut de Ministerul Apărării
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI