Acest lucru nu s-a întâmplat și, în ultimii doi ani, Gheorghe Ștefan i-a cerut, tot prin intermediari, lui Ionel Arsene banii înapoi.
Judecătorii reiau, în motivare, informațiile despre o întâlnire pe care fiul lui Gheorghe Ștefan ar fi avut-o cu Ionel Arsene, în ianuarie 2017. Acesta din urmă i-ar fi returnat 20.000 de euro din cei 100.000 de euro și i-ar fi promis că Gheorghe Ștefan poate sta liniștit, întrucât PSD va da o ordonanţă de graţiere în următoarele zile.
Potrivit documentului, Ionel Arsene ar fi primit mită de la Gheorghe Ştefan, zis Pinalti, pentru mai multe scopuri.
„Din actul de sesizare rezultă că în vara anului 2013, în restaurantul Chocolat din Bucureşti, Ştefan Gheorghe (în acea perioadă primarul municipiului Piatra Neamţ şi preşedinte PDL Neamţ) i-a dat lui Arsene Ionel (în acea perioadă preşedinte PSD Neamţ şi deputat din partea aceleiaşi formaţiuni politice) suma de 100.000 euro pentru ca acesta din urmă să-şi exercite indirect influenţa asupra lui Horia Georgescu, preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate – ANI-, cu scopul de a-l declara incompatibil pe Tărâţă Culiţă (în acea perioadă preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ şi preşedintele UNPR Neamţ). De asemenea, ŞG (Ştefan Gheorghe -n.r.) a sesizat că i-a dat suma de 15.000 euro lui AI (Arsene Ionel -n.r) în timp ce se aflau la hotelul Caro din Bucureşti pentru a fi remişi redactorului şef al ziarului România Liberă, în scopul publicării unor articole denigratoare despre TC (Tărâţă Culiţă -n.r.). Un alt aspect al denunţului formulat de ŞG priveşte remiterea sumei de 50.000 euro lui AI, în vara anului 2013, pentru ca acesta să intervină la preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu – AFM – GA, pentru ca acesta să vireze sume de bani către Primăria Gîrcina, judeţ Neamţ în vederea achitării unor facturi emise de SC STRONG MONTAJ SA”, se arată în motivarea magistraţilor de la Tribunalul Bacău.
Aceeaşi sursă mai arată că în urma discuţiei purtate între Gheorghe Ştefan şi Ionel Arsene, din anul 2013, într-un restaurant din Bucureşti, cel dintâi i-a înmânat preşedintelui PSD Neamţ 100.000 de euro.
„Suma a fost adusă de către fiul lui ŞG, ŞG, la cererea celui dintâi. AI a afirmat că suma de bani va fi remisă numitului TD (Turturică Dan -n.r.), în acea perioadă redactor-şef al cotidianului România Liberă, persoană care la rândul său urma să remită banii lui Horia Georgescu, pentru ca acesta în calitate de preşedinte al ANI să constate nerespectarea dispoziţiilor legale privind conflictul de interese şi regimul incompatibilităţilor de către TC (Tărâţă Culiţă -n.r.). AI a afirmat că legătura cu TD (Turturică Dan -n.r.) era asigurată prin intermediul unei consiliere personale, persoană care îl cunoştea în mod direct pe TD întrucât lucrase în presă”, mai precizează judecătorii.
De asemenea, remiterea sumei de bani nu a avut finalitatea urmărită, motiv pentru care în anul 2014, Gheorghe Ştefan i-a cerut explicaţii lui Ionel Arsene, însă acesta a motivat spunând, arată documentul, „că sunt influenţe politice – din partea numitului OG (Gabriel Oprea – n.r.), preşedinte UNPR şi a preşedintelui PSD, VP (Victor Ponta – n.r) şi că s-a amânat luarea unei decizii până după alegerile prezidenţiale din 2014, alegeri în care aveau nevoie de susţinerea lui TC. Mai mult, în octombrie 2014, Gheorghe Ştefan a fost arestat preventiv în dosarul Microsoft, iar după decesul lui Culiţă Tărâţă, acesta i-a cerut fiului său să solicite restituirea mitei.
„ŞG, aflat în arest preventiv, i-a solicitat fiului său, ŞG (Ştefan Gabriel -n.r.), să-i ceară lui AI restituirea sumei de 100.000 euro întrucât scopul pentru care primise această sumă nu fusese atins. Tot la solicitarea lui ŞG, martora PCM (persoană din anturajul lui ŞG) s-a întâlnit cu AI la Aeroportul Otopeni şi i-a transmis acestuia că ŞG îi cere restituirea banilor prin fiul său. Urmare a acestui demers, AI i-a restituit lui ŞG suma de 20.000 euro. După ce măsura arestului la domiciliu a fost înlocuită cu măsura controlului judiciar – 19.06.2015 -ŞG a luat legătura cu AI şi i-a solicitat şi diferenţa de bani. AI a motivat că nu are suma de bani în numerar (afirmând că banii primiţi în 2013 au fost daţi mai departe pentru atingerea scopului) dar pentru restituirea unei părţi din suma datorată va face demersuri astfel încât firmei IZOPOINT, controlată de PV (Panait Vasile- n.r.), să-i fie atribuită o lucrare de către Primăria Icuşeşti, jud Neamţ. Din profitul ce urma a fi obţinut, PV urma să-i dea şi lui ŞG o parte, fără a fi stabilită o sumă anume. În anul 2015 PV era primarul comunei Dragomireşti şi o persoană apropiată atât de AI cât şi de ŞG. Ulterior, între ŞG şi PV au avut loc discuţii în legătură cu suma de bani promisă, însă cel din urmă a motivat că nu a obţinut profit întrucât IZOPOINT a subcontractat o parte din lucrări unei firme controlate de AI, firmă care a supraevaluat lucrările”, arată motivarea.
În data de 3 octombrie 2016, Gheorghe Ştefan a fost condamnat definitiv la pedeapsa de 6 ani închisoare şi a fost liberat condiţionat la data de 20 septembrie 2017, timp în care, în cursul anului trecut, între cei menţionaţi anterior au avut loc mai multe discuţii în legătură cu restituirea datoriei de către Ionel Arsene. După condamnarea lui Pinalti, el i-a cerut lui Arsene, prin intermediul unui bilet înmânat de fiul său, banii, iar preşedintele PSd Neamţ l-a încurajat să fie liniştit, întrucât PSD o să dea o ordonanţă de graţiere.
„După arestarea preventivă a lui ŞG (27.10.2014), la solicitarea acestuia, (Ştefan Gabriel ) l-a contactat pe AI pentru a-i cere restituirea sumei de 100.000 euro. În acest moment tatăl său i-a relatat motivul pentru care i-a dat banii în 2013 lui AI. ŞG (Ştefan Gabriel-n.r.) a arătat că după arestarea preventivă a tatălui său a avut mai multe întâlniri cu AI, la una din acestea fiindu-i dată suma de 20.000 euro, fără a putea preciza data. Atât primirea sumei cât şi modul de cheltuire au fost notate de martor pe o hârtie – pentru a justifica tatălui său gestionarea banilor familiei. După condamnarea definitivă a tatălui său (3.10.2016), la cererea acestuia, l-a contactat din nou pe AI şi i-a transmis un bileţel scris de ŞG. Întâlnirea dintre martor şi AI a avut loc în biroul acestuia din urmă din Consiliul Judeţean Neamţ, la sfârşitul lunii ianuarie 2017. După ce a citit biletul AI i-a zis că e ok şi tatăl său să stea liniştit întrucât PSD va da o ordonanţă de graţiere în următoarele zile”, se mai arată în motivarea magistraţilor Tribunalului Bacău.
De asemenea, Ionel Arsene a găsit, potrivit documentului, o soluţie pentru a înapoia banii: ar fi făcut demersuri pentru atribuirea unei lucrări de către o primărie din judeţul Neamţ către o firmă controlată de Panait Vasile, iar din profitul rezultat, cel din urmă ar fi urmat să îi dea o sumă de bani lui Pinalti pentru a compensa o parte din cei 80.000 de euro rămaşi neînapoiaţi.
Judecătorii Tribunalului Bacău au decis, vineri, cercetarea sub control judiciar a preşedintelui PSD Neamţ, Ionel Arsene. Decizia nu este definitivă. Preşedintele CJ Neamţ este acuzat de trafic de influenţă, faptă pe care ar fi comis-o în 2013. După ce a fost lăsat în libertate, Ionel Arsene a scris pe Facebook că îşi va continua mandatul de la Consiliul Judeţean şi are încredere că magistraţii vor judeca cu celeritate cazul său.