De asemenea, a fost pusă în mişcare acţiunea penală faţă de inculpatul Ion Bogdan Mitrache, avocat definitiv în cadrul Baroului Vâlcea, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă în formă continuată.
‘În ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale se arată că există date şi aspecte care conturează suspiciunea rezonabilă că, în cursul anului 2013, Ion Bogdan Mitrache, a pretins în două rânduri şi a primit în trei tranşe de la Ionel Călin, direct sau prin intermediul concubinei sale, Alina-Ştefania Călin, suma de 29.000 euro, lăsându-l să creadă că are influenţă asupra magistraţilor judecători de la Tribunalul Dolj şi Curtea de Apel Craiova şi că îi poate determina să nu dispună şi să nu menţină arestarea preventivă a lui Ionel Călin şi a doi fii ai săi în dosare ale Tribunalului Dolj în care aceştia erau inculpaţi şi să pronunţe hotărâri favorabile acestora’, arată DNA.
Pentru a fi cât mai convingător, Ion Bogdan Mitrache s-a prevalat de relaţia de rudenie apropiată cu fratele său, magistrat judecător din cadrul Curţii de Apel Craiova, Secţia Penală.
Pe parcursul judecăţii, o parte din inculpaţi au fost puşi în libertate, însă, prin hotărârea pronunţată de instanţa de fond, s-a dispus condamnarea în regim de detenţie a lui Ionel Călin.
Această împrejurare a generat un comportament agresiv al inculpaţilor, precum şi proferarea de ameninţări la adresa avocatului Mitrache Ion Bogdan şi a familiei sale, pentru a-l determina să restituie suma primită şi, în plus, să achite o diferenţă suplimentară cu titlu de dobândă.
‘Din probele administrate pe parcursul urmăririi penale, rezultă că, după momentul în care cumpărătorul de influenţă, respectiv suspectul Ionel Călin şi fiii acestuia, au fost condamnaţi de către Tribunalul Dolj, ca instanţă de fond, Ionel Călin l-a constrâns pe avocat să îi restituie suma totală de 37.500 euro, (constituită din suma de 29.000 euro – reprezentând banii pe care Călin Ionel şi Călin Alina-Ştefania i-au remis-o avocatului pentru cumpărarea influenţei, la care a mai adăugat dobânzi de 8.500 euro), ameninţându-l că, în caz contrar, va exercita acte de violenţă asupra sa şi a membrilor familiei sale’, precizează DNA.
În sprijinul acestei afirmaţii a adus ca argument faptul că va apela la un grup din Brăila, despre care a afirmat că ‘a mai băgat şi pe alţii în portbagaj’, că are cunoştinţe peste tot, că dispune de aparatură avansată de urmărire şi înregistrare pe care deja ar fi montat-o în autoturismul avocatului şi că va formula plângere penală împotriva fratelui avocatului, care este magistrat la o instanţă de judecată din Craiova, în scopul discreditării acestuia din urmă.
Prin toate aceste acţiuni, Ionel Călin, ajutat de Alina Ştefania Călin, cea care, de fiecare dată, l-a contactat direct pe avocat şi l-a însoţit pe Ionel Călin la toate întâlnirile, a urmărit dobândirea, în mod injust, a sumei de 37.500 euro pretinsă.
‘Din această sumă, denunţătorul a restituit o parte, după cum urmează: 2.000 euro, un autoturism Touareg evaluat la 6.500 euro (până la sfârşitul anului 2013), un teren în Drăgăşani, pentru care s-a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare (în primăvara anului 2014), evaluat la 15.000 euro, suma de 1.000 euro şi 4.000 lei (în perioada martie-aprilie 2014)’, informează DNA.
Potrivit sursei citate, întrucât şi după remiterea acestor sume de bani şi bunuri ameninţările au continuat, avocatul a denunţat fapta la DNA Craiova.
‘La data de 9 mai 2014, avocatul Mitrache Ion Bogdan s-a întâlnit cu inculpaţii Călin Ionel şi Călin Alina-Ştefania în parcarea unui supermarket din Craiova, ocazie cu care Călin Ionel a primit de la avocat suma de 10.000 euro, reprezentând o parte din cei 37.500 euro, procedându-se la constatarea infracţiunii flagrante’, se mai arată în comunicat.
Avocatului definitiv Mitrache Ion Bogdan, având şi acesta calitate de inculpat pentru infracţiunea de trafic de influenţă, i-a fost adusă la cunoştinţă calitatea procesuală la data de 9 mai 2014 în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, fiind cercetat în stare de libertate.
În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul Serviciului Român de Informaţii şi al lucrătorilor de poliţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie.