Potrivit rechizitoriului prin care Alexandru Băloi a fost trimis în judecată, procurorii DNA au dispus disjungerea unor cauze în vederea continuării cercetărilor.
Astfel, anchetatorii vor continua cercetările pentru o infracțiune de luare de mită săvârșită în decembrie 2013 pentru care nu a fost pusă în mișcare acțiunea penală, dar și pentru alte fapte de abuz în serviciu și corupție săvârșite în legătură cu încheierea și derularea de către Spitalul Județean de Urgență Ploiești a unor contracte de achiziție publică de aparatură medicală.
Conform sursei citate, cercetările vizează și alte persoane, respectiv funcționari din cadrul unității spitalicești care sunt implicați în efectuarea plăților.
Managerul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Ploiești, medicul Alexandru Băloi, a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru luare de mită în formă continuată, după ce acesta a fost prins în flagrant în timp ce primea bani de la un om de afaceri.
Potrivit unui comunicat al DNA, Alexandru Ion Băloi este acuzat că, în perioada aprilie 2014-iulie 2015, a primit în mod repetat, în calitate de manager al SJU Ploiești, de la un om de afaceri, care este denunțător în cauză, sume de bani reprezentând un procentaj de aproximativ 20% din valoarea facturilor emise de firma acestuia din urmă, în baza unui contract de servicii încheiat cu respectiva unitate spitalicească.
În total, Băloi a primit, în perioada respectivă, 6.500 de lei, banii fiindu-i remiși în trei tranșe care, conform anchetatorilor, se coroborează cu retragerile de numerar din contul societății omului de afaceri, atât din punctul de vedere al datei, cât și al procentajului.
Mai mult, în rechizitoriul întocmit de procurori se arată că inculpatul chiar a tergiversat efectuarea plăților respective pentru a-i determina pe reprezentanții firmei să-i remită comisionul convenit din valoarea facturilor.
Managerul SJU Ploiești a fost prins în flagrant, la data de 26 august, când a primit de la martorul denunțător 3.000 de lei pentru a aproba efectuarea plății facturilor restante emise de societatea omului de afaceri și pentru a încheia cu acesta din urmă fie un act adițional la un contract de mentenanță deja existent, fie un nou contract de service pentru unele aparate medicale, suma respectivă fiind găsită de anchetatori asupra inculpatului.
În rechizitoriul DNA se arată că, la momentul flagrantului, au mai fost ridicate de la Băloi sumele de 12.300 lei și 1.100 de euro, în cauză efectuându-se cercetări pentru a se stabili proveniența acestora, întrucât există suspiciunea rezonabilă că ele provin din săvârșirea altor infracțiuni de corupție.