Anchetatorii anticorupţie arată în documentul citat că gruparea suspectată de evaziune fiscală era structurată pe mai multe paliere, unul dintre paliere denumit de procurori „palierul de protecţie”.
Procurorii notează că din acest palier făceau parte Sorin Blejnar, Alexandru Codruţ Marta (dat dispărut din 25 mai de soţia sa-n.r.) şi Viorel Comăniţă.
La acest capitol al referatului cu propunere de arestare preventivă a 17 persoane (din care şase în lipsă-n.r.), anchetatorii notează că „Nemeş Radu, coordonatorul grupării infracţionale (…) a acţionat în perioada mai 2011 până în prezent în vederea consolidării palierului de protecţie format din funcţionari cu putere de decizie din cadrul ANAF sau ai structurilor subordonate”.
Acţiunile întreprinse de Nemeş, mai notează procurorii, au survenit în contextul în care la nivelul fostei conduceri a Ministerului Finanţelor Publice „se analiza serios” oportunitatea demiterii din funcţie a lui Sorin Blejnar şi a lui Viorel Comăniţă. Astfel, în 20 decembrie 2011, Radu Nemeş s-a întâlnit cu Codruţ Alexandru Marta în incinta restaurantului „La Pergola” din municipiul Arad „într-un regim contrainformativ ridicat, cei doi discutând în tot acest timp cu o voce scăzută fiind foarte atenţi la cei din jur”.
Procurorii notează că, la un moment dat, Radu Nemeş i-a cerut ospătarului o bucată de hârtie pe care a desenat ceva în timp ce îi dădea explicaţii lui Marta. Procurorii arată că modalitatea de realizarea a întâlnirii din 20 decembrie 2011 a fost stabilită de Ştefan Puşcaşu, angajatul punctului de lucru din Bucureşti al societăţii „La Reclama”, împreună cu Mihai Buliga, unul dintre „locotenenţii” coordonatorului societăţii Excella Real Grup, în condiţiile în care Marta şi Nemeş evitau să menţină o legătură directă.
Procurorii mai arată că după ce Marta a discutat cu Ştefan Puşcaşu, dar şi cu Sorin Florea în perioada mai comisarul şef adjunct al Gărzii Financiare l-a sunat pe Viorel Comăniţă cu care a perfectată o întâlnire. Marta s-a deplasat în 23 decembrie 2011 la reşedinţa din localitatea Cristian, judeţul Sibiu, a lui Viorel Cominiţă, care la acel moment era director executiv al Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV).
„Cu toate că a părăsit România în cursul lunii mai 2011, Codruţ Alexandru Marta menţine o legătură strânsă cu cercul relaţional de care dispune la nivelul administraţiei fiscale, fiind identificate întâlniri ale acestuia cu Sorin Blejnar la Londra – Marea Britanie, în perioada 18 -20 noiembrie 2011, şi la Bucureşti în zilele de 18 (când au fost realizate două reuniuni – una la sediul ANAF şi cealalată la restaurantul Osteria Gioia din Bucureşti, la ambele participând şi Viorel Comăniţă) şi 22 ianuarie, când Alexandru Codruţ Marta s-a deplasat la domiciliul preşedintelui ANAF.
Procurorii remarcă faptul că întâlnirea din spaţiul public din 19 ianuarie dintre Marta şi Blejnar „a fost caracterizată de un comportament riguros contrainformativ adoptat de cei doi, aceştia purtând mai multe discuţii cu un ton scăzut, schimbând sistematic amplasamentul în cadrul aceluiaşi local, fiind foarte atenţi la persoanele din jur şi oprindu-se din dialog în momentul în care cineva se apropia de ei”.
Viorel Comăniţă, director la Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV), în prezent autosuspendat din această funcţie, este cercetat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru complicitate la evaziune fiscală şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, iar Florin Dan Secăreanu, ofiţer de poliţie în cadrul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), este acuzat şi de permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, se arată într-un comunicat de presă de marţi al DNA.
Radu Nemeş, coordonatorul grupului infracţional organizat, Dana Nemeş, administrator la SC Excella Real Grup SRL, Mihai Gulea şi Ştefan Puşcaşu, sunt acuzaţi de complicitate la evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat.
Codruţ Alexandru Marta, fost şef de cabinet al fostului preşedinte ANAF, este cercetat pentru complicitate la evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat.
Alături de aceştia sunt cercetaţi mai mulţi administratori de firme. Astfel, George Guliu, asociat şi administrator la SC Excella Real Grup SRL Nicolae Bălcescu, judeţul Constanţa, este acuzat de evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat, iar Dumitru Chirvăzitu, administrator în fapt al SC Inkasso Jobs SRL Mihail Kogălniceanu, Andrei Florin Jugănaru, administrator de fapt al SC Crivas Logistic SRL Bucureşti şi al SC Rad Trans Concept SRL Bucureşti, Lucian-Florin Ionescu, administrator la SC Delta Oil Logistic SRL, şi Ovidiu Ioan Moldova, administrator al SC Benzoil Sibiu, sunt cercetaţi pentru complicitate la evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat.
În acelaşi dosar sunt cercetaţi şi Dumitru Emilian Preda, Georgiana Nicoleta Lengiu, contabil la SC Excella Real Grup SRL, Mariana Cozma, contabil autorizat, Nicolae Belba şi Mihai Buliga, pentru complicitate la evaziune fiscală şi constituire sau sprijinire a unui grup infracţional organizat.
Potrivit Ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori, în perioada mai 2011 – iulie 2012, George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, Andrei Florin Jugănaru, Radu Nemeş şi Dana Nemeş au constituit şi coordonat o grupare infracţională organizată prin iniţierea unui amplu mecanism evazionist ce vizează sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorină care au fost comercializate pe piaţa internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare.
În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 15.203.024 euro, reprezentând accize şi TVA neachitate.
Concret, motorina era achiziţionată în regim suspensiv de la plata accizelor (deci fără a se achita aceste taxe) în scopul declarativ de a fi transformată în păcură. În realitate, motorina era de fapt revândută ca atare prin staţiile de distribuţie de carburanţi.
„În paralel, aceste operaţiuni sunt justificate scriptic în contabilitatea SC Excella Real Grup SRL care, aparent, comercializează către firme tip «fantomă» produse asimilate păcurii, taxate cu un nivel mult mai scăzut al accizelor decât motorina. Aceleaşi firme «fantomă» pun la dispoziţie companiilor specializate în distribuţia carburanţilor documente contabile din care să rezulte, în mod nereal, că au achiziţionat motorină euro 5 pentru care a fost achitată acciza corespunzătoare”, notează procurorii DNA în documentul citat.
Procurorii au dispus, luni şi marţi, reţinerea a 11 persoane, respectiv George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, Viorel Comăniţă, Andrei-Florin Jugănaru, Dumitru Emilian Preda, Florin Dan Secăreanu, Lucian Florin Ionescu, Georgiana Nicoleta Lengiu, Mariana Cozma, Nicolae Belba şi Mihai Buliga, pe o perioadă de 24 de ore, urmând să fie prezentaţi Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.
Alţi şase inculpaţi, respectiv Radu Nemeş, Codruţ Alexandru Marta, Ovidiu Ioan Moldovan, Dana Nemeş, Mihai Gulea şi Ştefan Puşcasu, vor fi prezentaţi la Curtea de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă în lipsă pentru 30 de zile de la data prinderii lor.
Procurorii precizează că în această cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.