Procurorii anticorupţie arată, în rechizitoriul prin care l-au deferit justiţiei pe senatorul PSD Victor Mocanu, că acesta a inaugurat în scop publicitar Maternitatea Buzău, în contextul în care unitatea medicală nu avea clădirea finalizată şi nici dotată cu aparatura medicală specifică.
Anchetatorii spun că, la momentul finalizării lucrărilor, Maternitatea Buzău avea probleme la reţeaua electrică, lipsind totodată automatizarea la pompele de incendiu.
Conform procesului verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, din 11 iunie 2012, lucrările nu erau finalizate la data respectivă, susţin procurorii. Ulterior, prin procesul verbal din 5 septembrie 2012, comisia de recepţie a constatat „neremedierea deficienţelor stabilite anterior inclusiv a deficienţelor constate privitoare la alimentarea cu energie electrica şi lipsa automatizărilor la pompele de incendiu”.
„Privitor la alimentarea cu energie electrică, comisia constată: «…nerespectarea schemelor electrice aferente acestor instalaţii poate să producă scurtcircuite care pot genera în lanţ distrugerea şi celorlalte instalaţii şi echipamente alimentate cu energie electrică»”, se menţiona în procesul verbal.
Procurorii mai arată că „numeroasele deficienţe constatate în documente relevă, fără doar şi poate, faptul că echipamentele medicale au fost închiriate fără intenţia de a fi efectiv folosite în activitatea medicală în perioada imediat următoare ci exclusiv în scopul publicităţii (creării unei aparenţe de inaugurare a maternităţii), iar cele care apar ca fiind cumpărate direct nu au intrat în gestiunea Consiliului Judeţean Buzău, deşi au fost plătite”.
Senatorul PSD Victor Mocanu a fost trimis în judecată de DNA, vineri, fiind acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, după ce ar fi încheiat ilegal 8 contracte de furnizare echipamente medicale la Maternitatea Buzău, care, la un an şi jumătate de la inaugurare, este tot nefuncţională.
Faptele pentru care este trimis în judecată Mocanu ar fi fost comise în perioada în care acesta era preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, susţin anchetatorii.
Potrivit rechizitoriului Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), între 6 aprilie şi 14 mai 2012, în urma unei înţelegeri pe care Mocanu a avut-o cu Mihail Bădic, administrator al unei firme, în scopul inaugurării aparente a noului sediu al Maternităţii – Secţie Exterioară a Spitalului Judeţului Buzău, a încheiat, în mod ilegal, un număr de opt contracte de furnizare de echipamente medicale. Dintre acestea, şapte contracte erau de achiziţie directă, iar unul era de închiriere.
Mai mult, spun procurorii anticorupţie, Mocanu a aprobat efectuarea plăţilor în condiţiile în care echipamentele medicale, pe lângă faptul că fuseseră supraevaluate, nici nu fuseseră livrate, iar „contractul de închiriere era lipsit de utilitate, cheltuielile angajate fiind în mod vădit ineficiente din punct de vedere economic”.
Aceste achiziţii au fost făcute, susţine DNA, cu ajutorul fostului director executiv al Direcţiei pentru Administrarea Patrimoniului şi Investiţii, Constantin Lungu. Acesta a fost cel care a întocmit, în fals, mai multe documente, respectiv al Eugeniei Husea, inculpată şi ea în dosar. Husea, în calitate de reprezentant comercial al respectivei firme de echipamente medicale, a participat la simularea pretinselor proceduri ce au stat la baza achiziţiilor publice directe a echipamentelor, prin obţinerea unor oferte de preţuri supraevaluate şi transmiterea acestora către Consiliul Judeţean Buzău.
„Încheierea contractelor de furnizare (prin închiriere sau cumpărare), din care rezultă obligații de plată pe seama fondurilor publice cu încălcarea dispozițiilor legale, a creat premisa efectuării de plăți în cuantum total de 2.201.127 lei (503.563, 72 euro), fără TVA, din bugetul județului Buzău, în favoarea SC Medical Finance Projects SRL București, reprezentând facturile emise de aceasta societate în baza contractelor încheiate”, arată DNA.
Paguba cauzată efectiv până la data întocmirii rechizitoriului a fost în cuantum de peste 565.000 de lei şi reprezintă valoarea plăţilor efectuate în baza contractelor cumpărare directă, fără ca bunurile să fie livrate, mai susţin anchetatorii.
Procurorii au pus sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile aparţinând inculpaţilor, pentru recuperarea prejudiciului.
Pe lângă Victor Mocanu, a fost trimis în judecată şi Constantin Lungu, acuzat de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul în formă calificată şi în formă continuată, precum şi de fals intelectual în legătură cu infracţiunile de corupţie în formă continuată.