Conducerea DNA precizează că a solicitat iniţial un buget de aproximativ 25 de milioane euro, în comparaţie cu un buget de 20 milioane de euro aferent anului 2014.
„În anexele la proiectul de lege sus menţionat nu se regăseşte fila distinctă de buget pentru DNA, aşa cum prevede art. 4 alin 4 din OUG nr 43/2002 privind DNA, ci doar o filă centralizatoare pentru întregul Minister Public, fără a se identifica fondurile alocate DNA pe anul 2015. Din analiza filei centralizatoare pentru întregul Minister Public se constată că valoarea bugetului este cu 31,94% mai mică decât execuţia bugetară pe 2014. În plus, între diminuările bugetare pe anul 2015 se regăsesc şi o serie de cheltuieli absolut necesare bunei funcţionări a Ministerului Public (inclusiv pentru expertize judiciare, carburanţi, materiale şi servicii cu caracter funcţional)„, se arată într-un comunicat al DNA.
CITEŞTE ŞI GUVERN: Bugetul Ministerului Public creşte cu 19 milioane de lei
Sursa citată menţionează că solicitarea iniţială, din iulie, a conducerii DNA în vederea asigurării fondurilor minime necesare unei bunei funcţionări a fost reiterată de alte două ori ministrului Justiţiei, respectiv ministrului delegat pentru Buget.
„Subliniem că, luând în considerare fondurile minime necesare bunei funcţionări a activităţii în anul 2015, conducerea DNA a solicitat iniţial un buget de aproximativ 25 de milioane euro (echivalent în lei), în comparaţie cu un buget de 20 milioane de euro aferent anului 2014. Solicitarea iniţială, formulată în cursul lunii iulie 2014, a fost reiterată ministrului Justiţiei, respectiv ministrului delegat pentru Buget la data de 29.08.2014, respectiv 3.12.2014, solicitându-se ca, în plus, la întocmirea Legii bugetului de stat, să aibă în vedere atât valorile cerute, cât şi menţinerea, în filă distinctă, a bugetului DNA, conform prevederilor legale în vigoare”, se mai spune în comunicat.
DNA mai precizează că, raportat la valoarea bugetului solicitat de DNA, de 25 milioane euro, instituţia a indisponibilizat bunuri şi bani în cadrul cauzelor penale instrumentate de aproximativ 300 milioane euro în anul 2013 iar până la 30 noiembrie 2014 a indisponibilizat aproximativ 200 de milioane euro.
Laura Codruţa Kovesi, despre bugetul pe 2015: Există riscul ca activitatea DNA să fie blocată
La rândul său, Darius Vâlcov, ministrul Bugetului, a declarat că fila cu bugetul DNA nu se regăseşte în proiect deoarece acesta va fi decis de Ministerul Public. „Noi nu avem bugetul DNA, bugetul DNA se face astăzi (joi, n.r.) pe anexe de către Ministerul Public. Noi am comunicat bugetul Ministerului Public, care, la rândul său, va împărţi pe fiecare direcţie în parte. Ceea ce pot să vă spun este că la începutul anului acesta s-au alocat pentru Ministerul Public 688,5 de milioane de lei, iar pentru anul viitor am alocat 707,9 milioane. Deci este vorba de o creştere de 20 de milioane. Acum va trebui ca Minsiterul Public să coreleze azi aceste sume pentru ca toată lumea să fie mulţumită. Bineînţeles, dacă vor exista diferenţe de 2,3 milioane, acestea se pot rezolva în dezbaterea din Parlament”, a declarat,la România TV, Darius Vâlcov, ministrul Bugetului.