Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a continuat marţi dezbaterile în dosarul „Valiza”, în care finanţatorul echipei Steaua George Becali, vicepreşedintelui FC Steaua, Teia Sponte, şi alte persoane, între care şi o avocată, sunt judecaţi pentru fapte de corupţie în sport.
Procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a susţinut, în faţa judecătorilor ICCJ, că prin soluţia ce urmează să o dea în acest caz trebuie să aibă grijă să nu „legalizeze practicile corupte” din fotbalul românesc.
Reprezentantul acuzării a explicat că oameni de sport, precum George Becali sau alţii, ce folosesc astfel de practici de corupere a jucătorilor sau de planificare a meciurilor fotbalistice, estompează valoarea acestui sport, făcându-l din ce în ce mai neatractiv.
Procurorul a explicat că în faţa acestui gen de fapte dispare orice urmă de morală sau fair play sportiv, precizând că judecătorii ICCJ nu trebuie să permită aşa ceva prin decizia ce urmează să o dea în acest caz.
Procurorul a arătat că fotbalul românesc va „renaşte” doar după ce astfel de cazuri, precum cazul „Valiza”, vor fi pedepsite, doar atunci putând să reapară noi valori în sportul rege, precum Gheorghe Hagi, Nicolae Dobrin, Ilie Balaci.
„Fotbalul va fi mai frumos dacă nu va mai fi compromis de astfel de oameni. Doar aşa i se va da şansa fotbalului românesc să renască şi să se promoveze. Puteţi şi aveţi datoria să contribuiţi la curăţarea sportului şi fotbalului românesc domnilor judecători. Doar aşa putem da şansa generaţiilor viitoare să aprecieze din nou acest sport”, a pledat procurorul în sala de judecată.
În finalul concluziilor sale, procurorul de şedinţă a cerut condamnarea lui George Becali la patru ani de închisoare pentru dare de mită şi doi pentru fals în înscrisuri prin semnătură privată, doi ani de închisoare cu executare pentru avocata Alina Florentina Ciul şi câte doi ani de închisoare cu suspendarea executării pentru Tea Sponte, Victor Piţurcă şi Raul Volcinschi (decedat între timp-n.r.).