Vlad Moisescu, aflat deja sub control judiciar în altă cauză, şi Costin Berevoianu, consilier personal al primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, în perioada 2008 – 2015, au fost reţinuţi sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență.
Omul de afaceri Ovidiu Semenescu, adus la audieri la DNA Ploieşti joi după-amiază, a fost şi el reţinut, sub acuzaţiile de trafic de influenţă (2 infracţiuni) şi cumpărare de influenţă (2 infracţiuni).
La ieșirea din sediul DNA, Berevoianu a negat că ar fi luat bani și că ar fi făcut trafic de influență. Vlad Moisescu a negat, de asemenea, că ar fi făcut trafic de influență, iar întrebat cum își explică faptul că se află din nou la DNA Ploiești, el a răspuns că „așa e la Ploiești”.
Cei trei au fost transportați în arestul IPJ Prahova care se află la Câmpina, urmând a fi prezentați instanței cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Procurorii anticorupţie au ridicat, joi, documente de la Apa Nova şi Primăria Sectorului 1, într-un dosar care vizează fapte de corupţie ce ar fi fost comise de persoane din conducerea societăţii. Costin Berevoianu, fostul şef al Regiei de apă-canal a Capitalei, dar şi Vlad Moisescu, fost trezorier al PNL, au fost aduşi, la DNA, pentru a fi audiaţi, iar în jurul orei 18.00 a fost emis un mandat de reţinere pentru 24 de ore pe numele celor doi. Anchetatorii fac cercetări într-un dosar de trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă, în care este vizată compania Apa Nova.
Semenescu este cunoscut ca apropiat al fostului trezorier al PNL Vlad Moisescu. Potrivit unor surse judiciare, mai multe firme controlate de Moisescu și Semenescu aveau contracte de consultanță cu Apa Nova București, în cauză existând suspiciunea că nu erau prestate servicii în baza acestor contracte, iar sumele primite pentru ele reprezentau bani pentru traficul de influență.
Potrivit procurorilor DNA, „în perioada 2008-2015, inculpații Semenescu Ovidiu-Traian, Moisescu Vlad-Octavian și Berevoianu Costin și-au traficat influența pe care o aveau la reprezentanții unor instituții publice din România (în principal, la Primăria Generală, Consiliul General ale mun. București, Primăria și Consiliul Local ale Sectorului 1 București) în beneficiul agenților economici care fac parte dintr-un grup de firme străin, obținând în schimb, de la reprezentanții acestora, sume importante de bani. Plata banilor a fost disimulată sub forma unor contracte încheiate cu societăți aparținând sau care sunt controlate de persoanele menționate, contracte al căror obiect nu a fost prestat în realitate”.
Concret, Ovidiu Semenescu este acuzat că, în perioada respectivă, utilizând relația preferențială pe care o avea cu Vlad Moisescu, „a facilitat derularea activității specifice firmelor pe care le reprezenta, pe raza sectorului 1 (de exemplu: încheierea unor contracte cu instituțiile publice, obținerea unor avize, hotărâri de consiliu favorabile, evitarea luării unor măsuri nefavorabile)”.
„Urmare a acestei înțelegeri, inculpatul Moisescu Vlad Octavian a facilitat în perioada respectivă, emiterea unor hotărâri de consiliu și încheierea unor acte adiționale, peste 11 la număr, prin asigurarea votului unor consilieri din cadrul Consiliului General, care vizau majorarea de tarife, finalizarea și operarea stației de epurare Glina finanțată din fonduri europene, treceri de imobile în proprietatea SC Apa Nova SA, reabilitarea și modernizarea fântânilor arteziene din municipiul București, etc. Spre exemplu, în perioada ianuarie – aprilie 2011, inculpatul Moisescu Vlad Octavian s-a asigurat că va fi aprobat un act adițional la un contract de concesiune semnat de SC Apa Nova București SA cu Primăria Municipiului București, privind obținerea, de către firma respectivă, a unor majorări extraordinare ale tarifului de alimentare cu apă, respectiv de canalizare, aspecte ce au permis operatorului bucureștean creșterea substanțială a veniturilor/profitului, de la cifra de afaceri netă – 493.644.646 lei, profit net – 85.732.079 lei în 2011, la cifra de afaceri netă 666.912.331 lei și profitul net-118.135.449 lei în 2012„, se arată în ordonanţa de reţinere întocmită de procurori.
În același context, Costin Berevoianu, în calitate de consilier al primarului general al Capitalei, a susținut din această poziție interesele grupului de firme reprezentat neoficial de Ovidiu Semenescu. „Practic, în calitate de consilier al primarului, el a coordonat serviciile comunale de apă, canal, servicii în care era implicată și compania SC Apa Nova SA. În schimbul influenței exercitate, inculpații Moisescu Vlad-Octavian și Berevoianu Costin au primit de la grupul de firme reprezentat neoficial de inculpatul Semenescu Ovidiu Traian, diferite sume de bani sub paravanul unor contracte (ex. de consultanță) încheiate în mod formal, fără ca obiectul lor să fie prestat în realitate”, susţin procurorii DNA.
Anchetatorii precizează că, în cazul lui Vlad Moisescu, caracterul fictiv al contractelor a rezultat și din faptul că unele plăți erau efectuate înainte de semnarea contractului, unele contracte erau semnate de persoane care nu aveau calitate în firmă, alte plăţi se efectuau la o zi după încheierea contractului sau fără existența vreunui astfel de document, au existat contracte semnate după efectuarea plății.
Pentru intervențiile făcute în interesul grupului de firme pe care-l reprezenta neoficial, inculpatul Semenescu Ovidiu Traian a încasat diferite sume de bani în trei modalități directe de plată: încheierea unor contracte de consultanță, încheierea unor contracte privind activități de promovare a imaginii în domeniul sportului, încheierea unor contracte de publicitate prin intermediul unei companii achiziționate de inculpat special pentru a crea încă un mod de scurgere a banilor din SC APANOVA SA și celelalte companii din grup, sub forma unor acțiuni de promovare.
***
Procurorii DNA Ploiești au ridicat, joi, mai multe documente de la o serie de instituții din București, acțiunea fiind legată de un dosar de corupție, potrivit unor surse judiciare, citate de Agerpres.
Anchetatorii ridică documente de la Apa Nova București, dar și de la Primăria Sectorului 1. Potrivit surselor citate, percheziţiile ar fi vizat şi Primăria Capitalei, însă instituţia a negat acestă informaţie.
„În acest moment nu se efectuează percheziții la sediul Primăriei Municipiului București. Reprezentanții Municipalității au pus și pun în continuare la dispoziția organelor abilitate toate documentele referitoare la Apa Nova”, se precizează în comunicat.
Cel puțin trei persoane sunt vizate în acest dosar, printre care fostul consilier al primarului suspendat Sorin Oprescu, Costin Berevoianu, care a fost în conducerea Apa Nova.
Perchezițiile vor continua cu audieri, în urma cărora se va stabili dacă se impun măsuri preventive.
Directorul general adjunct al Apa Nova, Epsică Chiru, a precizat că procurorii anticorupție din Ploiești au solicitat, joi, conducerii instituției o serie de contracte comerciale din perioada 2008-2015.
„În cursul dimineții, la sediul Apa Nova București s-au prezentat doi domni procurori de la DNA — Serviciul Ploiești, solicitând o serie de documente contractuale, pe care conducerea instituției le va pune la dispoziție în toată transparența posibilă. Nu cunoaștem motivul pentru care s-au interesat de aceste documente. Documentele solicitate sunt pentru perioada 2008 — 2015. Sunt contracte comerciale cu subantreprenori de-ai noștri”, a afirmat Epsică Chiru la sediul Apa Nova, citat de Agerpres.
El a subliniat că reprezentanții Apa Nova nu au fost anunțați în legătură cu vreo audiere și nu au fac verificări în birouri.
„Apa Nova București are contract cu Primăria Municipiului București pentru serviciile de apă și canalizare, contract care este publicat inclusiv pe site-ul primăriei și este accesibil pentru oricine dorește să cunoască conținutul acestuia”, a adăugat Epsică Chiru.