Procurorii DNA reacționează la „discuțiile generate de comunicatul emis de Curtea Constituțională”, privind conflictul constituțional dintre președinte și Guvern, comunicat în care se spune că „președintele urmează să semneze decretul de revocare a procurorului-șef al DNA”.
„Este momentul să tragem un semnal de alarmă și să ne exprimăm îngrijorarea față de potențiala afectare a statutului de independență a procurorilor, care reprezintă o premisă esențială a luptei împotriva corupției. Fără garanțiile legale existente în prezent, lupta împotriva corupției nu ar fi fost posibilă, iar pierderea acestor garanții riscă să afecteze grav investigațiile desfășurate de procurorii anticorupție”, se precizează în comunicat.
Curtea Constituţională a României a stabilit, cu majoritate de voturi, existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministrul justiţiei şi Preşedintele României, generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi. Curtea Constituţională a arătat, în comunicatul oficial privind decizia de existenţă a conflictului instituţional între preşedinte şi ministrul Justiţiei, că şeful statului urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi.
Principalele agenţii internaţionale de ştiri, precum şi numeroase publicaţii din străinătate au relatat despre decizia Curţii Constituţionale cu privire la revocarea din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi.
Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, susține că președintele Klaus Iohannis ar putea fi nevoit să semneze decretul privitor la revocarea din funcție a Laurei Codruța Kovesi în termen de 45 de zile de la data în care va fi publicată motivărea CCR în Monitorul Oficial.
”Decizia Curții Constituționale devine general obligatorie din momentul în care se va publica motivarea în Monitorul Oficial (…) S-ar putea face o paralelă cu termenul de 45 de zile pentru legile declarate neconstituționale, legi pe care Parlamentul sau Guvernul trebuie să le pună în acord cu decizia Curții Constituționale”, a declarat Augustin Zegrean, la A3.