Elan Schwartzenberg scapă de mandatul de arestare şi de urmărirea internaţională

Procurorii DNA au anunţat judecătorii Curţii de Apel că îşi retrag contestaţia depusă în dosarul privind banii pe care Radu Mazăre i-ar fi cerut mită de la omul de afaceri Morgenstern Avraham, prin intermediul lui Elan Schwartzenberg. Tribunalul Bucureşti a respins cererea DNA de prelungire a mandatului de arestare preventivă în lipsă emis pe numele omului de afaceri Elan Schwartzenberg, constatând că faptele acestuia s-au prescris în data de 6 iunie.
Filip Stan
11 iun. 2019, 07:01
Elan Schwartzenberg scapă de mandatul de arestare şi de urmărirea internaţională

Elan Schwartzenberg, care a plecat din România în 2016, ar putea scăpa definitiv de mandatul de urmărire, dar şi de dosarul legat de Campusul social „Henri Coandă” din Constanţa, în care este acuzat de complicitate la dare de mită. Cazul său se află, de la momentul trimiterii în judecată, decembrie 2017, în faza de cameră preliminară.

Magistratul Lavinia Cârciumaru de la Tribunalul Bucureşti, la care a fost repartizat cazul, avea la dispoziţie, potrivit Codului de procedură penală, maximum 60 de zile pentru a stabili decizia de cameră preliminară, respectiv dacă dosarul poate fi judecat mai departe sau trebuie restituit anchetatorilor pentru eventuale deficienţe sau vicii procedurale.

Legea penală prevede că un dosar penal trimis în judecată nu poate sta mai mult de 60 de zile în procedura de cameră preliminară, procedură în timpul căreia un judecător analizează toate excepţiile, se asigură că cei inculpaţi au avocaţi – fie aleşi, fie din oficiu – şi cenzurează viciile dosarului penal.

Surse judiciare au declarat pentru AGERPRES că fapta de care este acuzat Elan Schwartzenberg în acest dosar s-a prescris pe 6 iunie, astfel că faţă de acesta instanţa nu poate dispune altă măsură decât constatarea prescrierii faptei şi încetarea procesului penal.

Omul de afaceri a fost deferit justiţiei în decembrie 2017 într-o cauză disjunsă din dosarul în care, în 31 martie 2016, Radu Mazăre, Alexandru Mazăre şi Avraham Morgenstern au fost trimişi în judecată.

În acest caz, DNA îl acuza pe omul de afaceri de complicitate la dare de mită, după ce Schwartzenberg, în cursul anului 2011, l-ar fi ajutat pe Morgenstern Avraham, administrator unic al societăţii Shapir Structures, să îi dea 175.000 de euro lui Radu Mazăre, primarul municipiului Constanţa la acea vreme.

Pentru acea sumă, arătau anchetatorii, edilul trebuia să facă demersuri astfel încât societatea Shapir Structures să câştige, în condiţii avantajoase, o licitaţie având ca obiect contractul de construire a Campusului social „Henri Coandă”, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro), din municipiul Constanţa.

Ajutorul acordat de Schwartzenberg ar fi constat, pe de o parte, în faptul că a intermediat darea sumei de 175.000 de euro prin interpunerea, pe traseul banilor, a societăţii offshore Melici Management Inc (societate al cărei beneficiar real era) şi, pe de altă parte, ar fi facilitat relaţia dintre Radu Mazăre şi Avraham Morgenstern, fiind prieten cu cei doi, susţineau procurorii. 

Potrivit unor surse judiciare citate de G4Media, DNA a făcut acest demers deoarece pe 6 iunie infracțiunile de care este acuzat Elan Schwartzenberg s-au prescris, el scăpând astfel de întregul dosar penal, nu doar de mandatul de arestare.

Tribunalul Bucureşti a constatat în aprilie 2019 neregularitatea rechizitoriului DNA în cazul omului de afaceri Elan Schwartzenberg, fugit din ţară şi dat în urmărire internaţională din 2016. Instanţa a anulat mai multe interceptări realizate de procurori cu ajutorul ofiţerilor SRI, în baza unor mandate de siguranţă naţională.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Vacanță de coșmar pentru mai mulți turiști români. Ce au pățit după ce au plătit avans pentru un sejur all inclusive la Mamaia Nord
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Șoșoacă ne aruncă în lumea a treia. Niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Dentista din Brăila a avut parte de o moarteVIOLENTĂ! Detaliile scoase la iveală de autopsie, biata femeie a...
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Vor plăti mai puțin. Decizie pentru cei care alimentează cu motorină. Ordin la Guvern azi, 18 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Cetățean american condamnat în Rusia la 13 ani de închisoare pentru trafic de droguri
MediaFlux
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'