DNA renunţă la spectacolul cătuşelor. Şeful DNA: „Procurorii îşi pot instrumenta cazurile în linişte. Nu mai expunem pe nimeni”

Crin Bologa, procuror-șef DNA, spune că a renunţat la spectacolul cătușelor şi că, în prezent, la DNA este o atmosferă de lucru și de echilibru.
Alina Costache
26 feb. 2021, 17:20
DNA renunţă la spectacolul cătuşelor. Şeful DNA:
Crin Bologa, procuror-şef DNA. Sursă FOTO: Q Magazine

Procurorul-șef al DNA spune că, deşi s-a renunţat la spectacolul cătuşelor, DNA a avut o activitate intensă. Mai exact, au fost trimişi în judecată 25 de inculpaţi şi au avut loc 12 prinderi în flagrant. Bologa este de părere că a reuşit să închege o echipă profesionistă şi să le insufle încredere oamenilor.

Dacă nu am făcut un spectacol al cătușelor, s-ar putea spune că nu se vede activitatea noastră. Dar noi am lucrat. Doar la persoane arestate am trimis în judecată 25 de inculpați. De la un flagrant în 2019, am ajuns în 2020, la 12 prinderi în flagrant […] A fost un an și jumătate în care la conducerea direcției au fost doar interimari. Prin numirea mea în funcție s-a terminat cu interimatul. Am încercat tot timpul să dau dovadă de echilibru în activitate, să le dau încredere procurorilor. Și să le dau încredere și cetățenilor. Dovadă că în 2020 am avut sesizări mai multe de la cetățeni. În perioada 2015-2019, plângerile cetățenilor au fost mai puține. Am încercat să fac o conducere unită și le-am spus procurorilor că trebuie să ne facem datoria în continuare„, a spus Bologa într-un interviu pentru evz.ro.

Şeful DNA precizează că printre cei anchetaţi de instituţia pe care o conduce se-numără persoane cu funcţii importante.

În 2020 am avut 160 de persoane cu funcții importante. Ne-am concentrat pe dosare importante. Asta a dus și la creșterea prejudiciilor stabilite„, subliniaza Bologa.

Citeste si Procuror-şef DNA, Crin Bologa: „Avem dosare importante cu persoane şi prejudicii importante”

Cum se face evaluarea dosarelor la DNA

Şeful DNA a explicat, de asemenea, cum fac procurorii DNA evaluarea dosarelor.

Fiecare procuror care își prioritizează dosarele. Dacă avem dosare cu persoane importante și avem prejudicii mari, vedem cât rău s-a făcut societății. Cu cât ești mai sus în ierarhie, cu atât mai mult poți să faci un rău mai mare. Trebuie să intervenim și să instrumentăm cauzele respective și să dăm o soluție. De clasare dacă nu este nimic sau de trimitere în judecată dacă e vorba despre comiterea de infracțiuni”, spune acesta.

Crin Bologa se declară mulţumit nu doar de activitatea DNA, dar şi de atmosfera din interiorul instituţiei pe care o conduce, o atmosferă liniştită, care le permite procurorilor să instrumenteze dosarele mult mai eficient.

Este o atmosferă bună, de liniște. Nu am mai avut atâta expunere în mass media, atâta spectacol. Procurorii au căpătat liniște și își instrumentează cauzele în liniște. Lumea zice că suntem în moarte clinică, că nu avem arestări, dar de la zece avem 25 de arestări, și trimiși în judecată. Arestări avem mult mai multe. Au fost arestări la Suceava, la Brașov. Au fost publice cazurile, dar nu ați văzut pe unul în cătușe. Cât sunt în custodia noastră, nu mai expunem pe nimeni„, explică şeful DNA.

Bologa are convingerea că în DNA există oameni de elită, specializaţi în lupta împotriva corupţiei.

Eu zic că DNA, ca ansamblu, este o echipă de elită, pentru că sunt oameni specializați în lupta împotriva corupției. De asta a fost creat DNA, să lupte împotriva corupției la nivel mare și mediu. Nu pot desemna o unitate sau alta. Noi toți încercăm să fim o echipă. Noi ținem aproape și de serviciile teritoriale. Au performat bine, Constanța, Clujul și Bacău, cu rezultate bune„, adauga seful DNA.

Cum se decid achitările

Procurorul-şef DNA a adus în discuţie şi problema achitărilor, explicând modul în care se decid acestea.

Pe fiecare dosar se face analiză și se apreciază dacă este imputabilă sau nu procurorului. Achitările pe care le vedeți, un mare procent, s-au dispus ca urmare a dezincriminării faptelor. Asta înseamnă că, la momentul în care DNA a dispus trimiterea în judecată, fapta era incriminată, dar pe parcurs fapta a fost dezincriminată. Alte achitări se datorează faptului că au fost îndepărtate din dosare interceptările făcute de serviciile de informații. Acum avem un procent de achitări de 29.9 la sută. Dacă scădem aceste dosare cu dezincriminarea sau înlăturarea probelor, ajungem la un procent de achitări de 10-15 la sută. Iar acest procent este unul acceptabil„, spune Crin Bologa pentru evz.ro.

Referitor la eventuala culpabilitate a unor procurori, şeful DNA recunoalte că, în cursul anului 2020, au existat câteva cazuri.

Anul trecut cred că am avut două sau trei cazuri de procurori care erau culpabili de achitările pronunțate. S-a sesizat și Inspecția Judiciară. Problema este că procurorii care au avut achitări nu mai funcționează în DNA. Aceste achitări nu sunt de anul trecut trimise în judecată, nu este bagajul meu. Achitări avem din spate, trimise de mult în judecată […] Achitari sunt și pe „fapta nu există”. Dar majoritatea sunt pentru că faptele nu mai sunt prevăzute de legea penală. Ce ar fi să avem doar condamnări? Însemnă că nu mai au rost judecătorii pe lumea asta. Ar însemna că vine procurorul DNA și trimite în judecată și omul e gata condamnat. De asta există instanțele de judecată, deoarece în faza de judecată se administrează probe noi, se schimbă mult probatoriul„, explica Bologa.

Citeste si Şeful DNA are veşti proaste pentru Liviu Dragnea: „La Tel Drum, se reascultă înregistrările ambientale şi interceptările”

Şeful DNA neagă că ar exista presiuni politice în instrumentarea dosarelor

Referitor la bugetul primit de DNA, Bologa spune că a primit mai puţin decât a cerut. Acesta a adăugat că necesitatea unui buget mai mare a apărut ca urmare a faptului că DNA nu mai beneficiază de sprijinul serviciilor secrete.

Am cerut mai mult și am primit mai puțin. Dar nu ni s-a dat doar nouă. Toate instituțiile Statului au primit mai puțin. Sperăm ca la rectificările bugetare să mai primim sume de bani cu care să ne desfășurăm activitatea. Acolo aveam nevoie de bani mai mulți pentru dotări tehnice. Noi am cumpărat aparatura pe care o avem. Interceptările vin direct la noi, și nimeni nu poate interveni pe flux. Avem un Serviciu Tehnic, cu procurori și polițiști, care se ocupă de ascultări. Interceptările se fac tot la centru unui serviciu secret, dar ei nu mai pot interveni pe flux. Nu știu cât costă o interceptare, dar mă pot interesa care este bugetul Serviciului Tehnic„, precizează Bologa.

În final, şeful DNA a ţinut să precizeze că, în instituţia pe care o conduce, nu au existat presiuni din sfera politicului.

Noi avem o obligație de rezervă și nu ne putem apăra. Când avem dosare cu persoane importante, mai pot apela la mass media. Pe linie politică nu am avut presiuni. Eu am arătat că se poate face treabă și fără spectacolul cătușelor„, conchide acesta.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Cod galben de ninsori viscolite și vânt puternic. Ce județe sunt vizate de alerta ANM
Capital.ro
Sfârșitul lui Călin Georgescu. Oamenii lui au aflat adevărul abia acum: A ajuns să...
Playtech.ro
Detalii șocante! Cine este autorul atacului de la târgul de Crăciun din Germania. Zeci de răniți și două persoane au decedat
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
„Întinde-te! Stai jos!”. Momentul în care medicul din Arabia Saudită a fost arestat în atacul terorist de la târgul de Crăciun din Germania
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Sărățele cu telemea și chimen. Ușor de preparat și mult mai gustoase decât cele de la supermarket
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Cine este suspectul atacului din Germania, unde două persoane au decedat, iar alte 60 au fost rănite. Bărbatul se află în custodia autorităților
Cancan.ro
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Fosta soție a lui Călin Georgescu acuză și cere despăgubiri. E foarte grav ce i s-a întâmplat Danielei
StirileBZI
Ce fructe se pun pe masa de Revelion 2024: Strugurii nu sunt de ajuns pentru a avea noroc!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
VIDEO Atentat terorist la un târg de Crăciun. O mașină a spulberat mulțimea: printre morți, și un copil
substantial.ro
ONU: Peste 12.300 de civili ucraineni uciși de la începutul conflictului în februarie 2022
MediaFlux
Pensionarii care primesc PENSII DIFERITE de la 1 ianuarie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Compania străină care vrea români la muncă. Le oferă 5500 de euro lunar