Discuţiile dintre cei doi ar fi avut loc în primăvara anului 2014, la inițiativa lui Pop, care ar fi spus că poate obține închiderea dosarului în schimbul unei sume de bani destinate exclusiv persoanelor care ar fi rezolvat problema.
„Din declarația numitului Simu Horia rezultă că modalitatea de săvârșire a elementului material al laturii obiective a infracțiunilor de dare de mită și complicitate la dare de mită a fost precedată de inițiativa complicelui infracțiunii de dare de mită Pop Șerban, formulată mituitorului în primăvara anului 2014. Inițiativa a fost realizată inițial printr-o comunicare aluzivă, ocolitoare, privind suma de 1,5 milioane euro, urmată de înțelegerea în care mituitorul a fost dispus să pună la dispoziția complicelui o sumă de aproximativ 230.000 euro, din care 150.000 euro cash și 80.000 euro sub formă de contracte de asistență judiciară, pentru soluția de clasare, după ce mituitorul a respins categoric să dea suma de 1,5 milioane euro”, se arată în referatul DNA.
Afirmațiile lui Horia Simu referitoare la cei 1,5 milioane de euro pretinși de Șerban Pop nu au fost susținute de martorii din dosar și nici de alte probe, astfel că nu au putut fi formulate acuzații pe baza lor.
„Rămân în afara contextului probator susținerile mituitorului Simu Horia, conform cărora Pop Șerban l-a șantajat, i-a pretins 1,5 milioane euro și l-a amenințat că, în cazul refuzului de a remite banii, va fi arestat în câteva zile și va fi arestată și soția sa dacă nu remite suma. Aceste susțineri au valoarea unor afirmații ale persoanei acuzate de dare de mită, care în mod rezonabil încearcă să diminueze contribuția sa infracțională”, se mai precizează în referat.
Șerban Pop, fost șef al ANAF, a fost reținut marți pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la dare de mită.
În același dosar a fost reținută și fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, acuzată de luare de mită și participație improprie sub forma determinării cu intenție la săvârșirea fără vinovăție a infracțiunii de abuz în serviciu.
De asemenea, procurorii anticorupție desfășoară acte de urmărire penală și față de omul de afaceri Horia Simu, care are calitatea de suspect, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.
Potrivit unui comunicat al DNA transmis AGERPRES, în cursul anului 2014, Șerban Pop a primit de la omul de afaceri Horia Simu suma totală de aproximativ 230.000 euro (constând în două contracte de asistență juridică încheiate cu firmele acestuia din urmă și suma de 150.000 euro cash), pentru a interveni la nivelul conducerii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), în scopul soluționării unui dosar penal care îl privea pe omul de afaceri, într-o manieră favorabilă acestuia din urmă.
La data de 8 noiembrie 2014, Alina Bica, în calitate de procuror șef al DIICOT, a primit printr-un intermediar (martor denunțător în cauză) suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro pe care acesta din urmă, în calitate de interpus, a primit-o de la Șerban Pop.
DNA susține că suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost dată de Horia Simu lui Șerban Pop în tranșe, pe parcursul a 8 luni, în cursul anului 2014.
În schimbul banilor primiți, Alina Bica a determinat înlocuirea procurorului de caz și a efectuat presiuni asupra unui alt subordonat de-al său (care, potrivit probelor administrate până în acest moment al urmăririi penale, a acționat fără vinovăție), în scopul pronunțării unei soluții de clasare în cauza în care se desfășurau acte de urmărire penală față de Horia Simu, lucru care s-a și întâmplat ulterior.
Șerban Pop și Alina Bica au fost prezentați marți la Înalta Curte de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă pentru 30 zile.