DNA şi ANI, reacţii după publicarea Raportului MCV pentru România

Raportul Comisiei Europene reconfirmă calitatea activității desfășurate de DNA, remarcă diversitatea investigațiilor de corupție la toate nivelurile funcției publice și implicând persoane publice din diferite partide politice și subliniază sporirea încrederii publice tradusă într-un număr tot mai mare de sesizări primite de la cetățeni. De asemenea, Raportul CE remarcă activitatea Agenției Naționale de Integritate (ANI) ca fiind una foarte bună.
Filip Stan
28 ian. 2015, 14:35
DNA şi ANI, reacţii după publicarea Raportului MCV pentru România

DNA subliniază că în document se consemnează faptul că au fost trimise în judecată peste 1.000 de persoane, între care 8 parlamentari, 2 prefecți, 7 președinți de consilii județene.

De asemenea, documentul notează o creștere a numărului cazurilor de corupție în rândul magistraților, adăugând că este o formă extrem de corozivă de corupție.

”Astfel, au fost deferiți justiției 23 de judecători și 12 procurori dintre care șase cu funcții de conducere. Raportul insistă că aceste ultime cifre nu reflectă o creștere a corupției în magistratură, ci întărirea capacității DNA de a identifica asemenea situații, precum și dorința cetățenilor de a se implica în semnalarea lor”, afirmă sursa citată.

Potrivit Agerpres, tendința pozitivă s-a menținut și în ceea ce privește numărul și funcțiile persoanelor condamnate în cauze de corupție ale DNA.

Astfel, între cele peste 1.000 de persoane condamnate în cursul anului 2014, se află un prim-ministru, miniștri, parlamentari, judecători, procurori și primari, precum și personalități influențe din lumea afacerilor.

„Ca expresie a întăririi încrederii publice în instituție, la DNA s-au înregistrat aproape 5.000 de cazuri noi, ceea ce reprezintă a creștere accentuată în comparație cu anul precedent. DNA a acordat atenție specială recuperării prejudiciilor în dosarele de corupție, valoarea banilor și a bunurilor sechestrate fiind de 200 de milioane de euro, între care 416 terenuri și 93 de autoturisme. Instanțele au dispus, prin decizii de condamnare definitivă, confiscarea a circa 30 de milioane de euro, precum și a unui mare număr de bunuri, în timp ce compensațiile acordate părților civile au fost de 274 de milioane euro”, precizează sursa citată.

Într-o perspectivă mai largă asupra combaterii corupției la nivel înalt, Raportul notează și unele dificultăți.

Pe de o parte, la solicitările DNA de ridicare a imunității unor parlamentari, răspunsul Parlamentului a părut arbitrar și lipsit de criterii obiective. Pe de altă parte, rata de recuperare înregistrată de autoritatea competentă la executarea hotărârilor judecătorești este estimată la numai 5-15 % din activele care fac obiectul unei hotărâri judecătorești, ceea ce face ca sancțiunile aplicate să aibă caracter mai descurajator, iar victima (care este adesea statul, în cazurile de corupție) să nu își recupereze pierderea suferită.

Referitor la cadrul legislativ anticorupție, Raportul menționează intrarea în vigoare a noilor coduri, în cursul anului 2014, a reprezentat o schimbare majoră pentru instituțiile anticorupție, între care DNA.

„Reprezentanții instituției au atras atenția asupra riscurilor că unele prevederi ar putea să afecteze eficiența investigațiilor și au semnalat o serie de aspecte pentru a fi incluse în amendamentele noilor coduri. Documentul Comisiei Europene remarcă faptul că prevederea din Codul de procedură penală privind controlul judiciar a fost declarată neconstituțională, aspect sesizat de către DNA. Ca urmare prevederea a fost modificată în sensul introducerii unor limite ale perioadei pe care poate fi luată măsura controlului judiciar”, se mai arată în comunicat.

Raportul mai notează că DNA a menționat o bună cooperare cu ÎCCJ, ANI, CSM, poliția și Ministerul Justiției. Ca un aspect deosebit, experții Comisiei au remarcat și activitatea serviciilor teritoriale din cadrul DNA.

Astfel, ca urmare a unei vizite făcute la Serviciul teritorial Cluj, aceștia au constatat că o echipă mică, formată din 5 procurori, susținuți de ofițerii de poliție judiciară și de SRI, a stabilit un parcurs substanțial, constând în cazuri cu un președinte de consiliu județean, un primar de municipiu, politicieni, persoane cu funcții cheie în învățământ și oameni de afaceri proeminenți.

Raportul Comisiei Europene realizează, în mod periodic, o analiză obiectivă principalelor probleme cu care se confruntă sistemul judiciar român, prin raportare la cele patru criterii stabilite, de comun acord cu autoritățile statului român, în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare.

Horia Georgescu: Raportul CE remarcă în mod clar activitatea ANI ca fiind una foarte bună

Raportul Comisiei Europene privind progresul României în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) remarcă „în mod clar” activitatea Agenției Naționale de Integritate (ANI) ca fiind „una foarte bună”, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, președintele ANI, Horia Georgescu.

„Raportul Comisiei Europene în ceea ce privește progresele pe Justiție remarcă în mod clar activitatea Agenției Naționale de Integritate ca fiind una foarte bună. Se atinge în detaliu fiecare punct referitor la activitățile ANI, respectiv dublarea numărului de cazuri în ceea ce privește confiscarea averilor, precum și cazurile de conflict de interese și incompatibilitate, care au atins oameni politici și funcționari publici la cel mai înalt nivel”, a afirmat Georgescu.

El a adăugat că proiectul PREVENT, pe care ANI se pregătește să îl implementeze, referitor la prevenirea incidentelor de integritate, este privit cu optimism și cu un impact pozitiv.

„Din punct de vedere al elementelor negative, sunt menționate lipsa punerii în aplicare a deciziilor irevocabile ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, chiar și după ce au fost emise decizii ale Curții Constituționale. Sunt identificate cazurile Mircea Diaconu, Akos Mora și Stoica Bucur Ștefan, care au avut deficiențe majore”, a mai precizat președintele ANI.

În Raportul pe MCV, dat publicității miercuri la Bruxelles, se arată că Agenția Națională de Integritate a continuat să proceseze un număr mare de cazuri de incompatibilitate și conflict de interese, dar implementarea rapoartelor sale, chiar și atunci când au fost confirmate de decizii în instanță, a continuat să fie pusă sub semnul întrebării.

Astfel, ANI a finalizat, în 2014, un număr de 514 rapoarte, iar 638 de cazuri i-au fost notificate ANI.

Citeşte şi: KLAUS IOHANNIS, reacţie după publicarea Raportului MCV pentru România

Anul trecut, ANI a tratat 294 de cazuri de incompatibilitate, 101 de cazuri de conflict de interese administrativ, 60 de cazuri de conflict de interese penal, 30 de cazuri de diferențe semnificative între venituri și averi și 29 de cazuri de suspiciuni solide privind comiterea de fapte penale sau de corupție.

Cazurile respective i-au vizat, printre alții, pe șase magistrați, trei secretari de stat, 14 consilieri județeni, 11 senatori, 28 deputați, 60 de viceprimari, 84 de primari, un președinte de consiliu județean.

Raportul reține că personalul și bugetul ANI au rămas stabile în 2014, după ce în anii precedenți se înregistraseră creșteri în această privință, și că bugetul agenției pentru 2015 a fost aprobat.

Documentul mai menționează faptul că, în 2014, a rămas neschimbat cadrul juridic principal al ANI, în pofida faptului că unii parlamentari au propus amendamente la regulile de incompatibilitate. Totuși, cadrul juridic general privind integritatea este afectat și de legislația care este centrată pe alte politici publice, adaugă raportul Comisiei Europene.

Raportul critică Parlamentul român pentru că nu a reușit să respecte decizii ale Curții Constituționale și pentru că acționat prea lent în cazul ridicării imunității unor parlamentari în cazuri cu caracter penal.

Citeşte şi: Victor Ponta, despre raportul MCV: Guvernul nu are nicio problemă, noi primim note bune

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Câți români au votat până acum
Capital.ro
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să conducă pe șosele
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Ultima etapă. Pensionarii care mai au patru luni la dispoziție pentru a-și rezolva dosarele
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Harry și Meghan Markle au făcut marele anunț privind mariajul lor. Au pus capăt!
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Volodimir Zelenski discută posibilitatea încheierii războiului în Ucraina după alegerea lui Trump ca președinte al SUA
MediaFlux
ADEVĂRUL despre PENSII! Un MILION de ROMÂNI sunt AFECTAȚI DIRECT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy