DNA:Teodor Gavriş, director la CFR, a intervenit pentru ca firmele lui Didilă să câştige fraudulos contracte

Teodor Gavriş, director la CFR Călători, reţinut joi de DNA în dosarul de corupţie al preşedintelui Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, este acuzat de procurori că a intervenit pe lângă funcţionari aflaţi în subordinea companiei feroviare să încheie contracte, prin fraudarea procedurilor, cu societăţi comerciale controlate de George Didilă.
Iulian Tudor
11 dec. 2014, 15:57
DNA:Teodor Gavriş, director la CFR, a intervenit pentru ca firmele lui Didilă să câştige fraudulos contracte

Teodor Gavriş a fost reţinut joi alături de George Didilă, cel care controlează mai multe societăţi (Ecomet West SRL, Electro Sig Star SRL), Marcel Mihoc, consilier judeţean în Timiş, Gabriel Telu Protopopu, consilier în cadrul Corpului de Control al Directoratului – CFR Călători SA, şi Daniel Ninel Cosmineanu, şef al Biroului Aprovizionare la CFR Călători SA.

Potrivit unui comunicat al DNA, în relaţia cu şefii Depourilor CFR Călători SA, pentru a-i determina pe funcţionarii publici aflaţi în subordinea companiei feroviare să încheie contracte cu societăţile comerciale pe care le controla, George Didilă a invocat în discuţiile pe care le purta, relaţiile apropiate în care se afla cu directorul Teodor Gavriş.

Acesta din urmă era factorul de decizie la nivelul companiei, în ceea ce priveşte aprobarea necesarului de materiale destinate achiziţionării, cât şi pentru alocările de fonduri bugetare, aspecte cunoscute de funcţionarii cu care urmărea să încheie contractele de achiziţie publică.

Mai mult, Teodor Gavriş i-a determinat pe funcţionarii publici din subordine să-şi exercite în mod defectuos atribuţiile de serviciu, în sensul atribuirii către firmele controlate de George Didilă, prin fraudarea procedurilor de achiziţie publică, a unor contracte de furnizare produse.

Şeful CJ Timiş, Titu Bojin, cercetat sub control judiciar

Procurorii mai susţin că preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin, şi consilierul judeţean Marcel Mihoc au determinat funcţionari de decizie din cadrul unor instituţii publice, societăţi de stat sau primării, să îşi exercite în mod defectuos atribuţiile de serviciu în sensul atribuirii, prin fraudarea procedurilor de achiziţie publică, a unor contracte în baza cărora firmele controlate de George Didilă (Ecomet West SRL şi Electro Sig Star SRL) să furnizeze produse la preţuri supraevaluate sau care nu erau necesare, în dauna entităţilor respective.

Astfel, în perioada mai – iulie 2014, Titu Bojin a determinat funcţionari din cadrul Administraţiei Bazinale a Apelor Banat să îşi exercite în mod defectuos atribuţiile de serviciu în scopul atribuirii, prin fraudarea procedurilor de achiziţie publică, a trei contracte de furnizare produse către Ecomet West SRL, producându-se astfel o pagubă persoanei juridice achizitoare, întrucât nu era necesară achiziţionarea respectivelor produse, în valoare de 69.901 lei.

În perioada iunie-noiembrie 2014, Titu Bojin şi Marcel Mihoc i-au determinat pe funcţionarii de la Direcţia Regională Drumuri şi Poduri Timişoara să îşi exercite în mod defectuos atribuţiile de serviciu în scopul atribuirii către Electro Sig Star SRL, prin fraudarea procedurilor de achiziţie publică, a patru contracte de furnizare produse a căror contravaloare nu a fost încă achitată.

În cursul anului 2014, George Didilă, pentru a-i determina pe edilii sau pe directorii instituţiilor de pe raza judeţului Timiş să încheie contracte cu societăţile pe care le controlează, a invocat în discuţiile pe care le-a avut cu aceştia relaţiile apropiate în care se află cu Titu Bojin şi Marcel Mihoc, importanţi factori de decizie la nivel judeţean în ceea ce priveşte alocările de fonduri bugetare, aspecte cunoscute de funcţionarii cu care urmărea încheierea contractelor de achiziţie publică.

Anchetatorii mai susţin că, de multe ori, menţionarea în cadrul discuţiilor a acestor relaţii apropiate, precum şi tonul agresiv adoptat de către George Didilă, îi determina pe funcţionari să acţioneze cu rapiditate în sensul dorit de acesta.

În unele cazuri, Titu Bojin şi Marcel Mihoc au fost cei care i-au determinat pe respectivii funcţionari publici să îşi exercite în mod defectuos atribuţiile de serviciu, în sensul atribuirii, prin fraudarea procedurilor de achiziţie publică, a contractelor către firmele administrate de George Didilă.

George Didilă a mai beneficiat şi de sprijinul lui Gabriel Protopopu (consilier în cadrul Corpului de Control al Directoratului – CFR Călători) şi Daniel Cosmineanu (şeful Biroului Aprovizionare din cadrul Depoului Cluj), care, în plus, i-au permis acestuia accesul la informaţii ce nu erau destinate publicităţii, la acel moment.

Informaţiile reprezentau intenţia unei alte societăţi comerciale de a participa la o procedură de achiziţie cu atribuire directă, precum şi ofertele financiare ale respectivei societăţii în legătură cu achiziţia publică.

La data de 14 august 2014, pentru un astfel de ‘ajutor’, George Didilă a oferit lui Daniel Cosmineanu cu titlu de mită suma de 2.000 lei, pentru ca acesta din urmă să atribuie un contract de furnizare produse către una din firmele controlate de Didilă.

De asemenea, o altă acţiune realizată de George Didilă pe lângă şefii Depourilor a constat în impunerea unei sume minime, în valoare de 20.000 lei, pentru care trebuia efectuate comenzi, acesta nefiind de acord cu comenzile având valori mai mici decât suma respectivă.

Totodată, în unele situaţii, George Didilă a instigat funcţionarii publici şi cu privire la achiziţionarea unor produse care nu se aflau în necesarul de bunuri al Depourilor respective la acel moment, impunând cumpărarea acestora pentru a creşte valoarea facturii până la suma de 20.000 lei.

Ca mod de operare, George Didilă transmitea trei oferte de la societăţi distincte şi de pe adrese de e-mail diferite, pentru a oferi funcţionarilor publici posibilitatea ca aceştia să creeze o aparenţă de legalitate în derularea procedurii de achiziţie publică.

DNA mai arată că acest mod de operare al lui Didilă, de a instiga funcţionarii publici să săvârşească infracţiuni de abuz în serviciu, este folosit cu ocazia încheierii tuturor contractelor de achiziţie publică la nivelul judeţului Timiş şi în unele cazuri chiar şi la nivelul Depourilor SN CFR, contracte în valoare totală de 754.777 lei (167.728 euro).

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Acesta este cel mai nou teritoriu al României. Oamenii nu au voie să pună piciorul aici
Capital.ro
Mașinile care sunt interzise. Restricția intră în vigoare începând cu 20 august
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
Șeful Casei de Pensii face un anunț IMPORTANT. Promisiunile încep să curgă de anul viitor!
Adevarul
Cine sunt cei doi britanici condamnați la închisoare după ce au atacat mașina unor români în Hull. Dezvăluiri incendiare din sala de judecată
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Risc pentru sănătate. Cum bolul de apă al câinelui poate fi periculos
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Ea e Cătălina Iacob, tânăra care a murit în Brâna Aeriană din Munţii Bucegi. Iubea traseele montane şi urşii
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii cu buletin. Este regulă pentru cei care au carte de identitate
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Președintele rus Vladimir Putin va vizita Azerbaidjanul pe 18 și 19 august
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...