Doar 13% dintre firmele care au aplicat banii europeni pentru IMM-uri ar putea beneficia de fonduri. Numai în Bucureşti, peste 10% dintre dosare ridică suspiciuni

Doar 13% dintre aplicanţi, aproximativ 3.580 de companii, ar putea beneficia de măsura 3 "Granturi pentru investiții acordate IMM-urilor". Cele mai populare domenii de activitate sunt transporturile rutiere de mărfuri, lucrările de construcții și restaurantele. Este vorba despre aproape 685 de companii, adică 19% din totalul potențialilor beneficiari. Există însă suspiciuni cu privire 11,2% dintre proiectele declarate eligibile în cazul unor firme care au depus proiectele în ultimele 48 de ore până la sfârşitul perioadei de înscrieri.
Razvan Mihalascu
05 feb. 2021, 20:09
Doar 13% dintre firmele care au aplicat banii europeni pentru IMM-uri ar putea beneficia de fonduri. Numai în Bucureşti, peste 10% dintre dosare ridică suspiciuni

Doar 13% dintre firmele care au aplicat banii europeni pentru IMM-uri ar putea beneficia de fonduri. Acestea ar putea primi aproape 460 de milioane de lei, granturi pentru investiţii, din cele 2,3 miliarde de lei aferente măsurii, conform listelor publicate de de Ministerul Economiei, Antreprenorialului și Turismului pe 2 februarie.

Potrivit unei analize realizate de Keysfin, pe primul loc în topul domeniilor de activitate ale potențialilor beneficiari după numărul de companii și sumele solicitate se află Transporturile rutiere de mărfuri – cu 307 companii – adică 9% din totalul potențialilor beneficiari și granturi în valoare de aproximativ 200 milioane de lei,

Pe locul secund se situează lucrările de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale – cu 211 companii – 6% din totalul potențialilor beneficiari și granturi în valoare de aproximativ 174 milioane de lei. Topul este completat de restaurante, categorie care însumează 166 companii, 5% din totalul potențialilor beneficiari și granturi în valoare de aproximativ 114 milioane de lei, precum şi de activitățile de consultanță pentru afaceri și management (3%) și cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase și plantelor producătoare de semințe oleaginoase (2%).

 

Cât despre sumele alocate, 371 dintre cele 3.578 de potenţiale au solicitat suma maximă de 967.900 de lei, echivalentul a 200.000 de euro. În schimb, 12 companii au cerut suma minimă de 241.975 de lei (echivalentul a 50.000 de euro), aşa cum reiese din listele publicate de Ministerul Economiei.

Din documentele studiate de România TV reiese că nu mai puţin de 353 de firme s-au înregistrat pe platforma STS, în ultimele două zile, până la finalizarea înscrierilor. Pe 28 ianuarie, în penultima zi de înscrieri, s-au înscris nu mai puţin de 94 de firme.

De asemenea, 259 de firme, adică aproape 10% din cele acceptate, s-au înscris pentru a obţine granturi în ultima zi.

Citeşte şi: EXCLUSIV! Suspiciuni de fraudă la Ministerul Economiei cu granturile pentru IMM-uri! Cum obţineau consultanţii informaţii confidenţiale din platforma STS. Ministrul Năsui se dă nevinovat: „A existat acces la datele din platformă pentru parteneri externi Ministerului!”

Doar 13% dintre firmele care au aplicat banii europeni pentru IMM-uri ar putea beneficia de fonduri. Domeniile cu cele mai multe solicitări

Cât despre topul sectoarelor economice din care fac parte potențialii beneficiari după numărul de companii și sumele solicitate, pe primul loc se află Comerțul, cu 774 companii care reprezintă 22% din totalul potențialilor beneficiari și granturi în valoare de aproximativ 513 milioane de lei, fiind urmat de Construcții, cu 431 de companii care reprezintă 12% din totalul potențialilor beneficiari și granturi în valoare de aproximativ 296 milioane de lei, iar apoi de Industria Prelucrătoare, cu 12% dintre companii și granturi în valoare de 274 milioane de lei). Pe următoarele locuri se află Transportul si depozitarea (11% dintre companii) și Hotelurile si restaurantele (9% dintre companii).

Cele mai multe companii care au solicitat granturi se află în București (15%), Cluj (10%), Timiș (6%), Dolj (5%) și Iași (5%), acesta fiind totodată și topul județelor în funcție de sumele solicitate.

Din totalul de 27.736 de firme înscrise, admiterea la finanțare se va face în ordinea descrescătoare a punctajului obținut la evaluarea planurilor de investiții on-line. La punctaje egale, departajarea se va face în funcție de procentul cofinanțării, valoarea cifrei de afaceri și ordinea înscrierii aplicației.

Citeşte şi: Claudiu Năsui, noi explicaţii despre scandalul fraudelor cu fonduri europene pentru IMM. „Aşa cum arată lucrurile, e suspect”

Doar  30 de firme au fost plătite prin Măsura 2 din lipsa bugetului pe 2021

În ultima săptămână, peste 2000 de aplicanți au mai fost admiși la finanțările de câte 2.000-150.000 de euro de la Măsura 2 – granturi de capital de lucru. Numai 30 de solicitanți admiși au și primit banii în această perioadă, pe fondul lipsei unui buget de stat pe anul 2021, notează Startupcafe.ro.

Situația la data de 5 februarie 2021, prezentată de Ministerul Economiei, pe toate cele 3 măsuri de ajutoare de stat pentru IMM, este următoarea:

La Măsura 1 – microgranturi de câte 2.000 de euro, 29.250 de solicitanți au cerut finanțare, în perioada 12-21 octombrie 2020, cererile lor fiind procesate în totalitate, conform Ministerului Economiei. Din aceștia, până acum, au fost declarați admiși 19.360 și respinși 9.601, până acum. Un număr de 289 de solicitanți sunt în proceduri de clarificări. De asemenea, 16.793 beneficiari au primit deja banii în conturi, în valoare totală de 162,5 milioane lei.

Astfel, la Măsura 1 – microgranturi, 120 de aplicanți au primit banii în conturi în ultima săptămână, valoarea plăților fiind de 1.161.480 lei adică aproape 240.000 de euro (mai exact 238.254 de euro, la cursul actual).

La Măsura 2 – granturi de capital de lucru de 2.000-150.000 euro, un număr de 22.226 de solicitanți au cerut finanțări, în perioada 22-28 octombrie 2020. Până acum, au fost admiși la finanțare 14,955 de solicitanți, în creștere cu 2.093 față de vinerea trecută. Alți 1.333 solicitanți au primit decizie de respingere, iar 1.654 sunt în clarificări acum. În ultima săptămână, doar 46 de solicitanți admiși au și fost plătiți. În total. până acum, Un număr de 2.850 de solicitanți au primit banii de la stat, la Măsura 2, valoarea totală a plăților fiind de 994,1 milioane lei. Aceasta înseamnă că doar 30 de firme și-au primit banii în ultima săptămână, la Măsura 2, valoarea acestor plăți fiind de nici 11 milioane de lei (circa 2,2 milioane euro). În total, în prezent sunt 17.942 de solicitări procesate, într-un fel sau altul. Aceasta înseamnă că în ultima săptămână s-au procesat 1.772 de cereri.

La Măsura 3 – granturi de investiții de câte 50.000-200.000 euro, începând cu data de 3 decembrie 2020 până pe 29 ianuarie 2021, ora 20.00, s-au înscris 27.267de firme, suma totală solicitată la finanțare fiind de peste 15,6 miliarde de lei, adică 3,2 miliarde de euro, mult peste bugetul de 550 de milioane de euro cu tot cu contribuția estimată a beneficiarilor.

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a declarat că există „suspiciuni de fraudă” la Măsura 3, spunând că este nemulțumit că din aproape 3.580 de firme pentru care ajunge bugetul actual, 1.807 finanțează imobile. De asemenea, el a arătat că în ultimele 48 de ore ale sesiunii de înscrieri la Măsura 3 au aplicat 68% dintre firmele care se încadrează în buget.

La rândul său, premierul Florin Cîțu a anunțat vineri că trimite Corul de control să facă o investigație la Măsura 3.

Citeşte şi: Premierul Cîţu, reacţie în scandalul granturilor pentru IMM-uri: „Am decis că este imperios să se facă o investigație”
 

 

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Planta care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Se spune că aduce energia pozitivă în familie, dar și prosperitatea
Capital.ro
Taxă impusă la bancomate. Avertisment pentru cei care scot banii cash de la ATM
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Gabriela Oțil, de la spital, la bal. Unde a mers să se relaxeze
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Tanczos Barna, propus ca ministru al Finanţelor şi vicepremier de UDMR
MediaFlux
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios